Зміст:
  1. "Користь для тіла та розуму". Історія Інни Поперешнюк
  2. Як облаштувати сад? Поради ландшафтного дизайнера
    1. Що варто врахувати перед створенням саду?
  3. Садові тренди. Які рослини й оформлення зараз популярні
    1. Які рослини популярні зараз?
    2. Коли варто планувати сад і починати посадки?

Важливе

  • Українська підприємниця Інна Поперешнюк вирощує вдома городину, квіти і дерева. Вона облаштовує теплі грядки у дерев’яних ящиках і вже п’ять років збирає врожаї.
  • Ландшафтна дизайнерка Наталія Сергійчук: "Гармонійно спланована територія впливає на психоемоційний стан людини".
  • Перед створенням саду на балконі або біля будинку враховуйте, що ви хочете від саду, де він буде розташований, які умови на цій території та який вигляд матимуть рослини у довгостроковій перспективі.
  • "Нова хвиля" нідерландського ландшафтного дизайнера Піта Удольфа — тренд у садовому оформленні.

У 2020 році група німецьких вчених дослідила зв’язок між наявністю саду та психічним благополуччям людини. З'ясувалося, що власники садів були більш задоволені життям, ніж ті, хто не мав ділянки з рослинами. Через рік інша група науковців повторила дослідження й отримала ті самі результати. Водночас експеримент у Солфорді (Велика Британія) показав: наявність навіть невеликого палісадника біля дому та догляд за ним упродовж року дозволяють зменшити рівень стресу на 6%.

Сьогодні сади можна облаштувати скрізь: на території приватного будинку, на відкритому чи закритому балконі, терасі й навіть на даху. З декоративними чи плодовими рослинами, деревами, грядками й квітниками. Як це зробити, якщо у вас немає досвіду, з чого й коли почати роботу та які сади сьогодні у тренді? Про це LIGA.Life запитала у ландшафтної дизайнерки Наталії Сергійчук, а також дізналася історію підприємниці, співзасновниці Нової пошти, співвласниці ресторанів "100 років тому вперед" і "Полтава" Інни Поперешнюк.

"Користь для тіла та розуму". Історія Інни Поперешнюк

"Коли я була дитиною, як і в багатьох українських родин, у нас був город. Щовихідних ми їздили туди о шостій ранку, бо це були єдині вільні дні в тижні, тягали воду, пололи бур’яни, вирощували городину. Я відповідала за ділянку капусти і ретельно її виполювала. Згодом городи закинули, але потяг до знищення бур’янів у мене залишився", — пригадує Інна Поперешнюк.

Подорослішавши, вона почала готувати і стала надихатися кулінарними шоу британських шефів Гордона Рамзі та Джеймі Олівера. Часто у своїх програмах кухарі використовували трави та овочі зі своїх грядок — це надихнуло Інну на мрію про власний будинок із двором і городом. А під час поїздки у Велику Британію жінка побачила місцеві теплі грядки в дерев’яних ящиках, які можна розмістити навіть у невеликих двориках:

У мене у дворі лежала плитка і не було чорнозему. Я згадала про ці городи, намалювала їх на папірці, порахувала, скільки потрібно купити дощок, супіску, зібрала сосну та шишки, сусіди подарували чорнозем — і з допомогою друзів ми все зробили.
Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Теплі городи Інни Поперешнюк (Фото: Інна Поперешнюк)

Перші три теплі городи розміром 10-12 кв. м Інна Поперешнюк облаштувала п’ять років тому. У них жінка посіяла м’яту, петрушку, базилік і висадила близько 100 кущів різних сортів помідорів, які так любить її донька: рожевих, чорних, червоних, чері. Наступного року побудувала ще вісім теплих городів.

"У таких коробах дуже довго тримається тепло, помідори ростуть аж до листопада. Ми їх зриваємо зеленими, квасимо і передаємо в мої ресторани. А ще ці городи дуже зручні. Вони підняті, тому не потрібно нахилятися, як усі звикли. Спокійно береш чашку чаю, виходиш надвір — і просто висмикуєш бур’ян. Для мене це як медитація", — ділиться Інна.

Сьогодні на грядках підприємниці вже росте петрушка, м’ята, квасець, зелена цибуля, часник і спаржа. Згодом там з’являться полуниця, картопля, батат, базилік, артишоки, помідори та перець. Минулого року були буряки та пізня капуста, яку квасила мама Інни. Цьогоріч жінка хоче посадити ще баклажани, щоб восени зробити ікру.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Овочі з теплих грядок Інни Поперешнюк (Фото: Інна Поперешнюк)

Чимало рослин вона привозить з-за кордону. Під час відрядження в Португалію вперше спробувала перець падрон, привезла насіння — і він проріс. Минулого року привезла довгий червоний перець із Варшави, а три роки тому — плід мушмули із Кіпру.

Крім городини, біля будинку росте шовковиця, жасмин, райські яблуні та квіти. Є окрема клумба для улюблених зелених троянд і ще одна, яку жінка називає "12 місяців". Там посезонно квітнуть крокуси, нарциси і тюльпани, гіацинти, півонії, гладіолуси, гортензії, жоржини, хризантеми та чорнобривці. Частину квітів Інна залишає в ґрунті, іншу — зрізає і формує в букети. Із чорнобривців робить чай, букетики лаванди сушить і дарує друзям.

Загалом на роботу в саду і біля грядок підприємниця витрачає півтори-дві години щовечора. У суботу, залежно від сезону, догляд за рослинами може займати від половини до цілого дня, розповідає вона:

"Це дуже кайфово, бо, по-перше, це фізичне навантаження, а по-друге — медитація. Коли я висаджую розсаду, то не просто присідаю, а роблю випади, щоб м’язи правильно працювали. Тобто використовую час із користю для всього: і для тіла, і для розуму".

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Квіти з саду Інни Поперешнюк (Фото: Інна Поперешнюк)

Як облаштувати сад? Поради ландшафтного дизайнера

Поєднання саду й городу біля будинку або навіть на балконі — популярний запит серед клієнтів, розповідає ландшафтна дизайнерка Наталія Сергійчук. Наприклад, на балконі можна посадити карликову декоративну яблуню, а під нею — суницю. Рослини між собою будуть красиво поєднуватися і матимуть практичне застосування. Або, замість ліани, можна посадити огірок, який теж плететься.

"У будь-якому разі, варто починати із планування. Це, по-перше, сильно заощадить гроші, а по-друге, допоможе врахувати всі нюанси. Якщо не планувати, може вийти хаотично і не так, як очікували. Натомість гармонійно спланована територія позитивно впливає на психоемоційний стан людини", — зазначає вона.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Наталія Сергійчук

Що варто врахувати перед створенням саду?

Що ви хочете від саду. Це мають бути плодові дерева, які даватимуть урожай, чи декоративні рослини, щоб створити атмосферне місце для відпочинку? Яким має бути сад?

"У мене є досвід і знання, як правильно спроєктувати сад, за якими принципами потрібно його створювати. Але побажання клієнта завжди у пріоритеті, тому що це заповітні мрії, які він хоче втілити. Наприклад, одна моя замовниця все життя мріяла, щоб у неї в саду біля будинку росла гліцинія. Це ліана з красивими фіолетовими гронами, популярна у Великій Британії, Японії та багатьох теплих країнах. Нашій території вона раніше не була притаманна, але кліматичні умови змінилися, зима стала теплішою — і ми цю гліцинію вписали у сад", — розповідає Наталія.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Гліцинія (Фото: Lina Kivaka / Pexels)

Є певні правила висаджування рослин. Приміром, у плодових садах кісточкові дерева садять біля кісточкових, насіннячкові — біля насіннячкових. За таким принципом персики та абрикоси садять поруч зі сливами, а яблуні — з грушами. Це обумовлено різним періодом цвітіння, різними хворобами та обробкою. Щоб ці хвороби не поширювалися, рослини радять розділяти, однак і в такому разі з них можна робити красиві декоративні композиції.

Наприклад, одного разу інша замовниця Наталії хотіла розмістити на своїй ділянці одночасно китайський сад, сад злакових у стилі Піта Удольфа, розарій, мікс гортензій і трав. Це були абсолютно різні рослини, що ускладнювало роботу дизайнерці, однак їй вдалося поєднати ділянки:

"Це була одна планувальна структура з ділянками однакових форм, які поєднувалися між собою газоном. До кожної ділянки ми додали красиві сосни "Пуміліо" і декоративні яблуні. Вони між собою поєдналися однією ідеєю та стилістикою, але кожна частина була по-своєму красива і несхожа на інші".

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Облаштування саду надворі (Фото: Annie Spratt / Unsplash)

Де буде сад. Найчастіше, зазначає Наталія Сергійчук, замовники хочуть облаштувати сад біля будинку. Культура проєктування садів на балконах в Україні менше розвинена, зокрема, через те, що дуже часто ці балкони закривають вікнами й перетворюють на частину кімнати.

"Наприклад, я живу в квартирі, у мене було два балкони. Забудовник в останній момент їх засклив. Я сильно розчарувалася, бо мріяла зробити один зелений красивий балкон із деревами і кущами. А тут його засклили і зробили частиною квартири. Тож, замість вуличних рослин, я поставила туди пальми і папороті. Тобто зробила більш таку тропічну історію", — ділиться своїм досвідом ландшафтна дизайнерка.

Загалом, облаштувати сад можна будь-де. Наприклад, на відкритому балконі можна висадити вуличні рослини. Але в разі сильних заморозків, аби вберегти кореневу систему від промерзання, варто утеплити горщики. При цьому, взимку не варто забувати про полив, адже дуже часто рослини помирають не від заморозків, а саме від засухи.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Сад на відкритому балконі (Фото: Piers Olphin / Pexels)

Для засклених балконів, які не опалюються, але тримають в середньому температуру +10 градусів Цельсія, підійдуть рослини середземноморського типу. Наприклад, оливкові дерева та апельсини. Взимку в кімнаті таким рослинам жарко й вони можуть засохнути, тож краще розмістити їх на балконі й дати "перезимувати" за температури 5-10 градусів.

Власникам закритих опалюваних балконів підійдуть типові кімнатні рослини. Однак, зазначає Наталія Сергійчук, варто уважно вивчити умови освітлення:

Якщо це південна сторона, рослини можуть десь підгорати. Якщо північна — сонцелюбним може не вистачати сонця. Такі моменти треба враховувати або звернутися за консультацією до спеціаліста.
Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Рослини під променями світла (Фото: Sanna Lun / Unsplash)

Які умови на території. Кожна ділянка має свої умови, на які потрібно звертати увагу. У випадку з балконом — це площа, заскленість, опалення, розташування відносно сонця. Що менша територія, то більше чинників необхідно враховувати і складніша робота.

Якщо ж йдеться про сад біля будинку, то варто звернути увагу на територію поряд: чи є поле, ліс, дорога, стовпи чи лінії електропередач. Також ландшафтні дизайнери дивляться, чи є на території сильні вітри й навіть на те, що росте у сусідів.

"Там може бути величезний горіх, під яким нічого не буде рости, бо він має дубильні речовини і створює тінь. Можна собі спланувати газон, але здоровецьке дерево не дасть йому там рости. Тобто все залежить від ситуації", — пояснює Наталія.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Сад надворі (Фото: Ece Ebrar TOYCU / Pexels)

Яким буде сад у довгостроковій перспективі. Під час планування для кожної рослини виділяється своє місце. Однак із часом їхні розміри змінюються і сад вже не виглядає, як на початку. Тож, якщо висаджувати маленькі рослини, варто врахувати їхні майбутні габарити й залишити достатньо місця для росту.

"Ми враховуємо, що ці рослини через кілька років стануть дорослими. Якщо посадити дерева дуже близько, то через два-три роки у них виросте велика крона й вони почнуть витісняти одне одного. В результаті, дерева або загинуть, або будуть недостатньо якісно розвиватися й хворіти", — зазначає ландшафтна дизайнерка.

Щоб цього не було, варто думати заздалегідь, яким буде сад через 2-3-5 років. Або відразу висаджувати дорослі рослини. Особливо це стосується садів на балконах, де простір сильно обмежений. У такому разі підійдуть рослини, що мають карликову форму і меншу кореневу систему.

Садові тренди. Які рослини й оформлення зараз популярні

Як і в будь-якому дизайні, ландшафтний дизайн має свої тренди та стилістику. Законодавцями моди у цій сфері вважаються Нідерланди та Велика Британія, зазначає Наталія Сергійчук.

"Зараз дуже популярна "Нова хвиля" — композиції зі злакових посадок у стилі, розробленому нідерландським дизайнером Пітом Удольфом. Але тренди, які прийшли з-за кордону, обумовлені певною культурою, менталітетом і передусім кліматом. Те, що в них прекрасно виглядає, у нас може не сприйматися або має не такий красивий вигляд. Наприклад, злакові посадки. У мене були випадки, коли замовники відмовлялися від такої концепції, бо в них за парканом вже є поле із тими самими злаками", — зазначає дизайнерка.

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Сад у стилі ''Нової хвилі'' Піта Удольфа (Фото: Annie Spratt / Unsplash)

Так само і з садами на балконі. Насамперед їх облаштовують з урахуванням дизайну квартири, все залежить від індивідуальних смаків власника. Є люди, які віддають перевагу бароковому стилю з дрібними деталями, вінтажними статуетками і вазами. А є прихильники мінімалізму.

"У кожної людини своє бачення, і сказати, яка тенденція тут, складно. Наприклад, в Іспанії дуже люблять теракотові горщики. В них садять туї на балконі, хтось сосни вирощує. Ти ходиш вулицями, голову задираєш і думаєш: "Як красиво". Водночас хтось хоче вирощувати на балконі огірки і помідори", — пояснює ландшафтна дизайнерка.

До того ж тренди мають певний період. Приміром, у 1990-ті роки були популярні альпійські гірки та кульки із самшитів. Колись, каже Наталія, вони були чи не в кожному дворі, але зараз їх переробляють і намагаються інтегрувати у більш сучасну історію:

"В середньому сад планується на 10-15 років. Потім так чи інакше потрібна буде реконструкція. Або виросли дерева, або набридла якась рослина і хочеться чогось нового, або змінився власник будинку. Сад — це живий організм, який постійно трансформується, росте і змінюється разом із нами".

Сади Піта Удольфа, грядки та тропіки. Як створити сад на балконі чи біля будинку
Сад із самшитом (Фото: Mikita Yo / Pexels)

Які рослини популярні зараз?

  • Гортензії;
  • спіреї;
  • ялівці;
  • сакури;
  • магнолії;
  • троянди;
  • лаванда;
  • сосни;
  • злакові: війники, міскантуси та інші.

Коли варто планувати сад і починати посадки?

Піковий сезон садових і городніх робіт припадає на квітень і травень. Однак, якщо людина лише хоче створити сад, варто задуматися про це раніше. Планування зеленої зони біля будинку, із кресленнями та візуалізаціями, займає близько двох місяців, каже Наталія Сергійчук. Утім, все залежить від активності та залученості замовників:

"Буває так, що весь проєкт зробили за місяць і клієнти одразу почали реалізацію. А бувало, що пів року робимо лише проєкт. Якщо ж казати про балкон, то його можна оформити за кілька тижнів: планується простір, робиться візуалізація, закуповуються горщики, земля — і все організовується".