З'їхалися через вторгнення родиною в одне житло чи у бомбосховищі: як не розсваритися
Люди ночують в укритті в школі, в Києві, 25 лютого 2022 р. Фото: Ковальчук Віктор / УНІАН

Ми зараз живемо в умовах постійного стресу. У нас змінилося відчуття часу, відчуття захищеності, стресово працюють органи чуття: слух, зір, тактильні, відчуття запахів. 

А ще багато людей зараз живе в тисняві. Бо живуть по декілька сімей чи великою родиною, чи перебувають постійно в тісних підвалах і бомбосховищах. Площа впливає на ментальне здоров’я. Площа і тиснява.

За багатьма дослідженнями вчених (наприклад, дослідження, проведене Ворчелом та Тедлі (Worchel and Teddllie), ясно, щобільше людей живе в одній кімнаті, то більший ризик захворюваності нервової системи.

Почуття тисняви виникає не так через щільність (тобто через те, скільки квадратних метрів дістається кожному присутньому), скільки через відстань між людьми. 

Люди, що живуть або перебувають довго у тисняві, схильні до гострих та хронічних захворювань. Найбільш чутливі до них діти дошкільного віку. 

Люди стають перебільшено агресивними та дратівливими. Бо територіальний інстинкт людини – це робота підсвідомості.

Людина розглядає кожний метр як власну територію і, не усвідомлюючи, намагається її захистити від вторгнення ззовні. 

Навіть з близькими та рідними людьми таке зближення не викликає подібних почуттів, а навпаки. Людина все-таки за природою схильна зберігати свою автономність і недоторканність.

Взаємодія людей може бути кооперативною, конкурентною та конфліктною:

  • Кооперація – основна форма організації взаємодії між людьми, яка полягає у конструктивному поєднанні людських зусиль. Характеризується високим рівнем мотивації, готовністю до сприйняття.
  • Взаємодія за умов протиборства – конкуренція – характеризується залученням до боротьби, прагненням до обмеження інтересів конкурента.
  • Активний утиск інтересів породжує конфлікт.


Що робити: 7 правил співіснування

 

1. Домовитися з колективом про "свою територію".

Для цього не потрібно підписувати ніяких угод. Нехай просто кожен для себе візьме за правило: коли людина перебуває на своїй "особистій території", турбувати її без потреби не можна. Це може бути куток. Диван, підвіконня, кухня. Або використовуйте гарну територію за чергою. Вранці я на дивані, вдень ти, ввечері інший.

2. Не варто постійно повертатися думками до неприємностей.

Свідомо формуйте позитивне ставлення до тих, хто вас оточує, а ввечері разом згадуйте про смішні або менш напружені, або навіть приємні моменти за минулий день.

3. Масуйте один одному шию, плечі. Якщо ви близькі люди – стопи.

Немає значення, що масаж буде непрофесійним, адже основна його мета – зробити задоволення, допомогти розслабитися, надати відчуття зграї. Як у зграйних тварин. 

4. Коли немає комендантської години – ходіть пішки навколо свого дому.

Патрулюйте і "вигулюйте свої територіальні інстинкти". Цього достатньо, щоб зняти напругу.

5. Подихайте глибоко животом – корисний трюк для зняття занепокоєння, дратівливості.

6. Потримайте кисті кілька хвилин під струменем гарячої води чи в мисці з водою.

Навіть такі "усічені" водні процедури мають заспокійливу дію.

7. Домовтесь з усіма дорослими про години тиші.