Зміст:
  1. Ігристе та шампанське – у чому різниця
  2. Класифікація вин за вмістом цукру
  3. Як обрати якісне шампанське
  4. З чим поєднувати ігристі 
  5. Культура споживання ігристих вин

LIGA.Life розпитала сомельє, лекторку міжнародної винної школи WSET та авторку книжки "Вино без правил. Як пити круте вино і не залежати від думки винних снобів" Анну Євгенію Янченко про різницю між ігристими винами та шампанським, культурою споживання цих напоїв та правила якісного вибору.

Ігристе та шампанське – у чому різниця

Ігристе вино – загальна назва всіх вин з бульбашками, а шампанське – одне з його підвидів, яке виробляють виключно у регіоні Шампань, Франції.

Ігристі відрізняються між собою методом досягнення бульбашок:

  • Традиційний. Напій витримують у пляшках щонайменше 9 місяців, але в середньому 3 роки, залежно від законодавства країни-виробника. Цей метод вигадали наприкінці 17 століття та застосовують у виробництві шампанського та деяких ігристих (Cava, Franciacorta та Cremant).

  • Швидкий або метод Шарма. Напій витримують від 2 тижнів до 2 місяців у великих сталевих місткостях. Це поширений спосіб виготовлення ігристого, зокрема Prosecco.

"Метод виготовлення та історія впливають на вартість ігристого. Шампанське дорожче за інші напої. Проте є винятки. Наприклад, Prosecco часто коштує дорожче за іспанське ігристе Cava, хоча останнє виготовляється традиційним методом. Тому що Prosecco – відомий бренд і попит на нього вищий", – пояснює Анна.

Читайте також: Як вибрати вино на романтичну вечерю: 11 порад від сомельє до Дня святого Валентина

Класифікація вин за вмістом цукру

  • Брют натюр/ Брют зеро/ Зеро дозаж/ Brut nature/ Pas dosé/ Non-dosed brut zero/zero dosage (вміст цукру – 0-3 г/л) – найсухіші ігристі вина.

  • Екстра брют/ Еxtra brut (0-6 г/л) – дуже сухі.

  • Брют/ Brut (0-12 г/л) – сухі, але м’якші вина. 

  • Екстра сухе/ Extra dry/ Extra-sec (12-17 г/л) – м’яке ніжне вино. Трішки солодше, ніж брют.

  • Сухе/ Dry/ Sec / Seco (17-32 г/л) – злегка солодкувате вино.

  • Напівсухе/ Semidry/ Semi-seco/ Demi-sec (32-50 г/л) – солодкувате вино.

  • Солодке/ Sweet/ Doux/ Dolce (50+ г/л) – рідкісна наразі категорія.

Як обрати якісне шампанське

Анна радить звернути увагу на:

  • Напис на пляшці. Має бути "вино", а не "винний напій". Наприклад, Fragolino, Fratelli, Asti – слабоалкогольні винні напої. Це як BeerMix у світі вин, куди додають підсолоджувачі, ароматизатори, цукор та фруктові соки. Також уникайте напису "іскристі вина", які штучно збагачені СО2. Натомість напис "шампанське", "Cava" чи "Franciacorta" – знаки якості. Ці слова не використовують на пляшках звичайного ігристого.

  • Країна виготовлення. Ігристі вина та винні напої можуть виробляти у будь-якій країні. Наприклад, Fragolino є навіть в Індії. Проте якщо на пляшці Prosecco, Cava чи шампанського написано "виготовлено в Україні" – це фальсифікація. Адже їх виробляють лише в певних країнах: Prosecco – в Італії, Cava – в Іспанії, а шампанське – у Франції.

  • Сорти винограду. В кожній виноробній країні є свої регламентовані сорти для ігристих. Часто їх поєднують. Але, наприклад, Prosecco виготовляють лише з винограду сорту Глера.

  • Ціна. Prosecco та Cava можуть коштувати від 250 грн, Cremant – від 400 грн,  Franciacorta – від 500 грн, а шампанське – щонайменше 1000 грн. 

  • Корок. Ігристі лише закорковують, а не закривають кришкою. Тому що вона не може стримати тиск всередині пляшки. Натомість дизайн пакування ніяк не пов’язаний з якістю напою. 

З чим поєднувати ігристі 

"В Україні є традиція – пити солодке ігристе з шоколадкою або десертом. Проте таке поєднання неправильне. Це "радянське надбання", – пояснює Анна.

Є традиційні поєднання. Наприклад, солодкі ігристі подають з сиром стілтон або горгонзолою. 

Сухі ігристі – універсальний аперитив. Через вміст вуглекислого газу алкоголь набагато швидше потрапляє в кров, а кислотність збуджує апетит. Цим користуються в закладах та на фуршетах.

"У ресторанах або на урочистих подіях часто подають комплімент від шефа – маленький келих з ігристим. Випили його – вам весело і ви готові замовити все меню", – додає сомельє.

Сухі ігристі вина – хороший вибір для новорічного столу, сповненого масними стравами. Адже кислотність напою допомагає змити жирний шар зі смакових рецепторів.

Рожеві ігристі – універсальне вино, яке можна поєднувати з різними стравами. Тому що їх виготовляють з білих+червоних сортів винограду або лише з червоних. Це дає напою не тільки рожевий колір, але й більш виражену структуру. 

Культура споживання ігристих вин

Головне правило – пийте вино охолодженим (8-12°C). Для цього поставте напій у холодильник на 3-4 години. 

"Додавати лід в ігристе – принизити напій. Єдиний вихід із ситуації, коли немає можливості охолодити, – приготувати коктейль "Мімоза": ігристе, апельсиновий сік і лід", – радить Анна.

Відкриті ігристі втратять бульбашки в середньому після 2-3 днів у холодильнику, без нього – значно швидше. Вина, виготовлені за методом Шарма, швидше втрачатимуть свою ігристість. Тому що тиск в пляшці – 3,5-4 атмосфери, а у винах, виготовлених за традиційним методом, – 5,5-6,5. Відповідно останні зберігатимуть свою ігристість довше.

Читайте також: Від зіпсованого вина до напою аристократів. Як шампанське здобуло популярності у світі