Зміст:
  1. Коментує хореограф 
  2. Поліпшує здоров’я серцево-судинної системи та допомагає схуднути
  3. Розвиває рівновагу, міцність та гнучкість
  4. Підходить для будь-якого рівня фізпідготовки
  5. Підвищує когнітивні показники
  6. Кидає виклик мозку
  7. Немає вікових обмежень 
  8. Допомагає соціалізуватися
  9. Підвищує настрій 
  10. Скільки калорій спалюють танці

Міжнародний день танцю відзначають з 1982 року за рішенням ЮНЕСКО, у день народження французького балетмейстера Жана Жоржа Новера – 29 квітня. Новер – учень балетмейстера Дюпре, реформатор і теоретик хореографічного мистецтва, який увійшов в історію як "батько сучасного балету". Виступав як танцівник і очолював балетну трупу в театрі "Друрі-Лейн" у Лондоні.

Танець – це природний рух для нашого тіла. Ми танцювали, коли ще жили в печерах. Наші далекі предки-мавпи також танцювали. Це ритми, які завжди живуть в нашому тілі – любові, пристрасті, сексу, радості і навіть війни. 

Навіть якщо ми не вміємо танцювати, тіло саме починає рухатися в такт музиці, яку ми чуємо.

Танець живе десь глибоко в наших генах, і коли настає час, проситься назовні. Адже він може творити дива – допомагає зцілюватися психологічно, зав’язувати соціальні зв’язки, долати страхи та худнути з задоволенням та бадьорим настроєм.

Коментує хореограф 

Поліна Атаманенко, хореографиня, режисерка, викладачка та засновниця "Dance therapy by Polina Atamanenko -  Dance happiness club".

"Танець – унікальний процес на стику творчості, спорту й медитації. Процес, який здатен рівномірно тренувати всі м’язи тіла і формувати красиву фігуру й поставу. Але формування фігури – не ціль основна мета танців. Це просто наслідок медитативного процесу поєднання з музикою. Коли вдається нарешті відключити контроль і прожити в тілі всі емоції та відчуття, приховані соціальними ролями й нормами.

Танець дає нам можливість бути "іншими", не такими як нас звикли бачити, не такими, якими ми звикли бути.

Танець дозволяє вивільнити свої темні сторони й заспокоїтися. Здобути впевненість в собі та підтримку від найріднішої людини у світі – самої себе". 

Незалежно від того, чи вам 80 років чи вісім, заняття танцями змінюють вас. Від кращого фізичного та психічного здоров’я до підвищення емоційного та соціального добробуту, рух тіла під звуки музики може перевернути життя.

Поліпшує здоров’я серцево-судинної системи та допомагає схуднути

Танець корисний для здоров’я серцево-судинної системи. За даними Департаменту охорони здоров’я та соціальних служб, принаймні від 150 до 300 хв на тиждень вправ середньої інтенсивності, або від 75 хв до 150 хв на тиждень аеробних фізичних навантажень з енергійною інтенсивністю принесуть відчутну користь.

Професійний балетний танцюрист та сертифікований персональний тренер Леон Турецький каже, що всі стилі танцю створюють чудові кардіотренування. Танець – форма аеробних вправ, особливо коли вони настільки інтенсивні, що ви пітнієте.

За даними Американської діабетичної асоціації, аеробні вправи можуть сприяти зниженню ваги або підтримці її у здорових межах. 

Розвиває рівновагу, міцність та гнучкість

Професійний танцюрист Джонатан Тилікі каже, що однією з причин, чому танець є чудовою формою фізпідготовки, є те, що він включає рухи в усіх площинах та напрямках.

Рухи, які ми зазвичай робимо у повсякденному житті – ходьба, сходи та звичайні тренування (біг, велосипед) – відбуваються в сагітальній площині. Це площина, що поділяє об'єкт у вертикальній площині, на ліву і праву частини.

Танці ж впливають на тіло з усіх площин, включно з бічними та обертальними, що підключає до роботи всі м’язи тіла. Жодному з них не вдасться ледарювати. Цей тип рухів не тільки збільшує міцність та витривалість, але й покращує рівновагу.

Одне дослідження показало, що лижники, які пройшли багатомісячні заняття танцями, показали покращення рухливості суглобів та гнучкість м’язів хребта, а також покращили показники швидкості та спритності.

Чому нам варто зайнятися танцями і скільки калорій ми спалимо. Коментує хореограф
Балет, фото – pexels.com

Підходить для будь-якого рівня фізпідготовки

Багато видів танців (наприклад, бальні) підходять для людей, у яких проблеми з мобільністю або хронічні проблеми зі здоров'ям.

Якщо у вас є проблеми зі здоров’ям або сумніви щодо його стану, краще проконсультуватись з лікарем. 

Підвищує когнітивні показники

Танець – складнокоординаційний вид спорту. Для того, щоб тіло запам’ятовувало нові рухи, йому потрібно створювати нові нейронні зв’язки.

Дослідження показують, що танець може допомогти створити нові зв’язки між регіонами мозку, що беруть участь у довготривалій пам’яті та виконавчій функції. 

Інші дослідження вказують на те, що танці можуть підтримувати й навіть підвищувати вашу здатність мислити з віком.

Також, на відміну від інших форм вправ, танець має додаткові переваги покращення рівноваги за допомогою ритму та музики.

Кидає виклик мозку

Тилікі зазначає, що енергія мозку, потрібна для танцю, зокрема, вимагає зосередження як на постійній зміні рухів, так і на згадуванні рухів та шаблонів. Це вдала форма розумових вправ у будь-якому віці.

Немає вікових обмежень 

Одна з найбільших принад танцю – кожен може взяти участь, якщо може рухатися хоча б кінчиками пальців.

Саме це робить танець настільки популярним серед людей, які зазвичай уникають інших форм вправ. Танцювати може кожен.

Допомагає соціалізуватися

Навіть якщо вам не дуже подобаються парні танці, цей вид активності все одно полегшує спілкування. Адже навіть у сольному танці ви тренуєтеся поруч з однодумцями – людьми, які розділяють вашу пристрасть.

Доволі часто танцювальні класи настільки об’єднують людей, що вони охоче проводять час разом та зустрічаються поза межами занять. Перебування поруч з іншими людьми під час танців корисно для соціального та емоційного здоров'я.

Підвищує настрій 

Рухи в танці виразні – це дозволяє розслабитися й відпустити свої емоції, висловити їх через рух.

Саме це "звільнення" допомагає покращити психічне та емоційне здоров’я завдяки зменшенню стресу, симптомів тривоги та депресії. Бонус – танець сприяє підвищенню вашої самооцінки.

Чому нам варто зайнятися танцями і скільки калорій ми спалимо. Коментує хореограф
Танго, фото – pexels.com

Скільки калорій спалюють танці

  • Хіп-хоп: за 60 хв хіп-хопу ви витратите від 370 (для людей з меншою масою тіла) до 610 (для тих, хто важить 82 кг і більше) калорій.

  • Сальса: приблизно 405 ккал за 60 хв для когось, вагою 63,5 кг, або близько 480 ккал для людини, вагою 82 кг.

  • Балет: за годину спалює від 380 до 450 балетних калорій. 

  • Свінг: від 300 до 550 ккал. 

  • Бальні танці: стилі з повільнішим темпом витратять від 150 ккал до 220 ккал, тоді як швидкі види – від 250 ккал до 320 ккал на годину.

  • Танці живота:  приблизно 270-320 ккал для менш інтенсивних версій та від 290 ккал до 360 ккал для швидших та вищих інтенсивних стилів.

  • Брейк-данс: 400-650 ккал на годину, або й більше, адже вимагає повної фізичної віддачі.

  • Народні танці: для повільних типів – 250-330 ккал, для швидших – від 310 ккал до 420 ккал.

  • Полька: ви можете спалити від 250 ккал до 350 ккал.

  • Кантрі: на це ви витратите приблизно від 290 до 420 калорій.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Telegram-каналі Бути здоровим – просто.

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.