Зміст:
  1. Найбільша помилка при виборі термобілизни
  2. Види термобілизни: який матеріал кращий
  3. Ціна
  4. Розмір термобілизни
  5. Терморежим: чому важливо не помилитися
  6. Яка термобілизна краща для дітей
  7. Як доглядати за термобілизною 

Правильний вибір термобілизни – перший крок до готовності вашого зимового гардероба. LIGA.Life разом з консультантом туристичного та гірського спорядження Андрієм Макаренком підготувала матеріал про те, як правильно обрати термобілизну.

Найбільша помилка при виборі термобілизни

Щоб не замерзнути, дотримуйтеся "правила трьох шарів". За цією концепцією, спочатку одягають термобілизну, яка має відводити вологу від тіла. 

Термобілизна має не гріти ваше тіло, а саме відводити вологу від нього. 

Це ледь не головна помилка, якої припускаються, коли збираються купувати термобілизну. Вважають, що вона має гріти, тому одягають найщільнішу і найтеплішу, а це неправильно. Далі розберемося чому. 

Після термобілизни ви обираєте середній шар, який пропускає пар від тіла назовні, так зберігаючи тепло. Зазвичай, це фліски, светри. І вже зовнішній шар – тобто куртки, захищають від вітру та опадів.

Ідеальні шви в термобілизні – зовнішні. Так ви виключите ймовірність натирання тіла. 

Читайте також: Як обрати обігрівач – радить експерт з інженерних рішень

Види термобілизни: який матеріал кращий

Синтетика. Є дешева і професійна. Чим менша вартість, тим гірша якість.

"Хороша синтетика матиме великий відсоток поліестеру і коштуватиме десь від 50 євро і не буде смердіти. А дешеву ви двічі одягнете, кілька разів попрасуєте, а вона все одно матиме запах. У неякісної синтетики є "отвори" в плетінні, де бактерії можуть розмножуватися, тому і залишається цей неприємний запах", – каже Макаренко.

Під час виробництва синтетичної термобілизни можуть використовувати:

  • Поліестер (PES) – за структурою нагадує бавовну – тканина м’яка, зносостійка. Її вважають найкращим матеріалом для термобілизни – можна прасувати.

  • Поліпропілен (PP) – лідер за відведенням вологи від шкіри. Проте білизну, яка складається виключно з цього матеріалу, не варто носити довго, а також спати в ній, бо матеріал може сушити шкіру.

  • Поліамід (PA). Головна відмінність матеріалу – гладкість і легкість, популярний матеріал для пошиття безшовної термобілизни.

  • Еластан (EL) надає виробам велику еластичність, краще тягнеться, але не залишає слідів від розтягування. 

Повний склад матеріалу можна подивитися на бирці. Можуть також додатково використовувати спандекс, нейлон та віскозу. 

Переваги синтетичної термобілизни: практично не вбирає вологу, швидко сохне, довготривала (не рветься і не вигорає), простіше прати, великий вибір тканин дозволяє підбирати потрібні характеристики більш точно. 

Недоліки – індивідуальна чутливість людей до синтетики, може бити током, при неякісному матеріалі буде неприємний запах. Наразі, щоб боротися із проблемою запаху, з'явилися термобілизна з іонами срібла.

Читайте також: Зима з гарячою водою. Як вибрати бойлер: об'єм, швидкість нагрівання та типові помилки

Натуральні матеріали. "Підштанки" чи "набір з начосом" з бавовни, що можна купити в переходах чи на ринку – не термобілизна. Така тканина добре та швидко вбирає вологу, але повільно сохне. Тому будете ходити з мокрою спиною і мерзнути. 

Натомість можна звернути увагу на термобілизну з вовни мериносів – гірських баранів. Їхня вовна м'яка, не колюча і приємна на дотик. Завдяки функції абсорбції вологи, вовняна тканина підтримує стабільну температуру тіла, охолоджуючи шкіру в необхідний момент. 

Також з переваг: не вбирає запахи, швидко сохне, тепліша за синтетику, зберігає форму після тривалого носіння, відмінно "дихає".

Головний мінус – ціна. Термобілизна з вовни мериносів коштуватиме вдвічі – втричі більше, ніж синтетика. Крім того, вона вимоглива. Якщо неправильно прасувати, то термобілизна швидко втратить свої властивості. 

Загалом вовну обирати слід, якщо ви ведете малоактивний спосіб життя, збираєтеся на риболовлю чи прогулятися містом. Або у вас є алергічна реакція на синтетичні матеріали.

Читайте також: Не ведіться на обман у рекламі: як вибрати теплий спальник на зиму, зокрема військовим

Комбінована термобілизна. Це поєднання синтетики з компресійними матеріалами. Зазвичай використовують спортсмени. Вона краще прилягає до тіла і набагато швидше відштовхує вологу. 

Зверніть увагу: Якщо у вас є проблеми з венами, то з комбінованою термобілизною з компресійними матеріалами треба бути обережними. Краще перепитати дозволу у лікаря. 

Новим трендом стала "термобілизна на флісі". Це також вид синтетичної термобілизни. Він  непогано відштовхує вологу, але через те, що він дуже теплий, то найкраще підійде або тим, хто мало активний, або для термобілизни, яку використовують військові: оскільки в тих умовах, яких вони перебувають, їм потрібно постійне тепло. 

Читайте також: Як їсти смачно, корисно і не холодне, коли немає електрики. Поради дієтологів

Ціна

Найдешевший, але якісний комплект синтетичної термобілизни (лонгслів + штани) коштуватиме від 50 євро. Але, залежно від матеріалу та товщини, ця ціна може збільшуватися і до 300 євро. Термобілизна з вовни мериносів коштуватиме від 160 євро.  

Розмір термобілизни

Зимова термобілизна має бути точно за розміром. Забудьте про "на виріст". Перший шар повинен максимально щільно прилягати до тіла. Тоді білизна зможе тримати тепло, яке виробляє тіло, тим самим підтримуючи комфорт в холодну погоду. Але термобілизна не має стискати шкіру, бо це може ускладнити циркуляцію крові, відтак організму буде складніше зігрівати себе. Також вона не повинна обмежувати ваші рухи.

Читайте також: Зарядіть повербанки, запасіться водою, їжею, шарами одягу: 10 порад у разі атак Росії

Терморежим: чому важливо не помилитися

Залежно від температури на вулиці та реакції вашого організму на холод, варто вибирати термобілизну з відповідним терморежимом. 

  • Heavyweight – найтепліша термобілизна. Допоможе при екстремальних холодних температурах. 

  • Midweight – спеціально для фанатів активного зимового виду спорту, а також тих, хто планує гуляти засніженими парками чи рибалити взимку. 

  • Lightweight – найкращий вибір для бігунів у міжсезоння. 

  • Microweight – термобілизна для занять спортом навесні, влітку чи у спортзалі. 

"Якщо обираєте термобілизну для сну, то точно не будете багато рухатися, відвід вологи вам майже не потрібен, тому можна обрати й найбільшу за щільністю, щоб було тепліше. Якщо збираєтеся рухатися – спорт чи прогулянка, тут діє головне правило: "Більша активність – тонша синтетика". Це для того, щоб вона швидше "відштовхувала" воду і сохла", – каже Андрій. 

Чим тепліший ви хочете комплект, тим щільнішу обирайте тканину. У термобілизні вона варіюється від 145 до 280 од. Загалом "перший шар" розраховано на температурний діапазон від +15 до -10. Є варіанти й для більш серйозних морозів – до -30. Проте такі дані також вказані на бирці – для яких умов розрахований комплект. При неправильному виборі температурної витривалості можна нашкодити організму – отримати переохолодження, або перегрітися.

Читайте також: Цінуйте мультиварку та мікрохвильовку: як готувати їжу так, щоб витрачати менше електрики

Яка термобілизна краща для дітей

Для дітей краще брати більш легкі варіанти термобілизни, через те, що дітлахи значно активніші. Забудьте про бавовняні майки та футболки, в яких під час активних ігор можуть мокріти спини.

Як доглядати за термобілизною 

Дотримуйтеся базових правил:

  • Термобілизну слід прати руками або в режимі "делікат".

  • Вода має бути не теплішою за 40 градусів, якщо йдеться про синтетику, та не вище за 30 градусів – якщо вовна. 

  • Краще використовувати не пральний порошок, а гелі. Є спеціальні пральні препарати для різних матеріалів.

  • Не віджимайте термобілизну, вода повинна стекти.

  • Попри те, що деякі матеріали синтетики можна сушити на опалювальних приладах, краще цього не робити.

Матеріал містить реферальні посилання. LIGA.net отримає відсоток, якщо ви здійсните купівлю. Це ніяк не впливає на контент: ми писали його з дотриманням редакційних стандартів.