Зміст:
  1. Чи здорове трендове взуття
  2. Що таке анатомічне взуття
  3. Анатомічне взуття українських брендів
  4. Як вибрати здорове взуття

Тонкі ремінці, короткі підбори, завʼязки – трендові елементи взуття цього сезону. Однак чи стопам зручно з такими аксесуарами та яке взуття краще обрати, щоб уникнути дискомфорту, про це LIGA.Life розпитала у подологинь Євгенії Аврамкіної та Ольги Пашиної. А українські бренди взуття пояснили, чому у їхньому асортименті зʼявились анатомічні моделі.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Чи здорове трендове взуття

Є пʼять трендів у взутті сезону весна-літо 2024. Розберімо їх зручність та користь для здоровʼя стопи:

  • Тонкі ремінці. Естетично, але не дуже корисно для наших кінцівок. За словами Євгенії, тонкі ремінці на пальцях стягують та провокують деформацію суглоба. Окрім того, ремінці можуть перешкоджати правильному кровообігу та лімфовідтоку від кінцівки, додає Ольга. Подологи радять звертати увагу на фіксацію стопи. Якщо модель недостатньо зафіксована, є ризик травматичних ситуацій – стопа може вислизнути із взуття.
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений ALOHAS (@alohas)

"Носити взуття з ремінцями раджу не більш як 2 години на добу. За таких обставин проблем не буде. Як варіант на щодень – однозначно ні", – підсумовує Ольга.

Ольга Пашина

  • Маленькі підбори. Якщо їх висота не перевищує 3-4 см, то цілком здоровий варіант для носіння. Але підбори мають бути не вузькими, інакше через брак достатньої точки опору, може зʼявитися тріщина на пʼятах, наголошує Ольга.
Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Marc Fisher LTD (@marc.fisher)

  • Зав’язки. Як і тонкі ремінці, такі елементи можуть перетискати ногу, порушуючи кровообіг. Категорично небажані такі моделі людям, схильним до набряків, наголошує Євгенія.

"У таких моделях гомілковостопний суглоб зазвичай нефіксований. Тож пʼяту можна ненароком вивихнути", – зауважує Ольга.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений London Rag (@londonraginternational)

  • Відкритий носак (peep toes). Не потрібно погоджуватись на клаптик відкритого носака. Краще обирати або повністю закриті туфлі, або повністю відкриті босоніжки.

"Внаслідок нерівномірного навантаження під час ходьби є вірогідність дисбалансу механіки стопи. Це може призвести до деформації пальців", – додає Євгенія.

  • Трикутний та квадратний носаки. Широкий квадратний носак надає пальцям свободу рухливості, але за умови збереження пропорції у ширині передньої та задньої частин, зазначає Ольга.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Miu Miu (@miumiu)

"Якщо обирати моделі зі звуженим (трикутним) переднім відділом, то пальці будуть розташовані в неправильному положенні. Це може призвести до травматизації, постійного тертя та утворення мозолів між пальцями", – додає Євгенія.

Євгенія Аврамкіна

Отже, трендове взуття може бути доречним для урочистого заходу, свята чи іншої короткотривалої та поодинокої події. Однак ваші стопи точно вам не подякують за щоденне носіння такого взуття.

Натомість на ринку взуття збільшується попит та інтерес до анатомічних моделей, які допомагають підтримати здоровʼя нижніх кінцівок.

Що таке анатомічне взуття

Це моделі, які відповідають анатомічній формі стопи. А також враховують ряд особливостей:

  • широкий передній відділ;
  • гнучка підошва;
  • фіксована п’ята;
  • каркасна устілка, яка має жорстку або напівжорстку основу, що забезпечить додаткову підтримку стопи;
  • підбори від 0,5 до 3 см.

"Анатомічне взуття не шкодить будові стопи та функціонуванню нігтьового апарату. Через відсутність порушення біомеханіки стопи. Його основна функція – захист", – стверджує Ольга.

Анатомічні моделі можуть бути як індивідуального пошиття, так і готовими, з урахуванням критеріїв лінійки.

"На цей фасон краще перейти кожному. Але не кожен готовий до цього, тож принаймні спробуйте, щоб зрозуміти його функцію", – радить Євгенія.

Анатомічне взуття українських брендів

"Анатомічне взуття – те, чого не вистачає", – стверджує Ольга Дзей дизайнерка бренду Kachorovska.

Кілька років тому бренд розробив унікальну колодку ботильйонів. Вони мали анатомічну форму носака і підбор 7 см.

"Звісно, ця висота не вписується у рамки еталонного анатомічного взуття. Метою було, щоб пальці не згиналися в незручній позиції та був невеличкий підйом великого пальця. Стрейч надійно фіксував положення ноги, що додавало зручності. Це був шалений успіх, який досі зберігається. Ми вирішили повторити цей принцип, зберігаючи анатомічність, але з новою висотою підбора – 3 см", – розповідає Ольга Дзей.

Тренд на анатомічність. Як підібрати здорове взуття на літо
Фото: Kachorovska

Без труднощів у виготовленні не обійшлось. Для фабрики і виробництва ця технологія нова. Кожен цех, майстер, технолог мав вивчити стандарти та технології. Відтак дизайнерці довелось втручатись в кожен процес, що було нелегко.

Команда Kachorovska працювала над цією моделлю не менш як 1,5-2 роки.

"Красиве взуття зараз вже нікого не здивує. Знайти красиву та водночас зручну пару, що повністю підходить для ноги, – вже складніше", – каже дизайнерка. І додає: "Це було нашим завданням. Сама анатомія ноги – вона для нас естетична. Нам подобається підкреслювати вигини стопи".

Зробити анатомічне взуття бренд Svitlana Zamkova змотивувало повномасштабне вторгнення.

"Ми зрозуміли, що реалії змінилися. Тому бренд повинен робити взуття, яке буде їм відповідати. Стильне, зручне, оригінальне – це все про анатомічні моделі. Тож взялись за розробку, до того ж був запит зі сторони споживачів", – розповідає дизайнерка Світлана Замкова.

У своїх анатомічних моделях намагались відобразити естетику бренду: комфортне взуття, що відповідає модним трендам. Однак на шляху створення лінійки зіштовхнулись із проблемою в отриманні матеріалів для виготовлення взуття.

Тренд на анатомічність. Як підібрати здорове взуття на літо
Фото: Svitlana Zamkova

"Це пов’язано з відключенням світла через постійні обстріли Запоріжжя та Одеси, у яких розташовані фабрики", – додає Світлана.

Бренд Tutovzuto також відстежує світові тенденції та досліджує питання комфорту різних сегментів аудиторії. Тож співзасновниця Марія Сухаркова розповідає: "Ми відчули суттєвий попит саме на комфортніше взуття. Тому придбали 2 колодки анатомічної форми, допрацювали їх та почали розробляти перші моделі".

Сьогодні бренд має 4 моделі анатомічної форми та не планує зупинятися. Щоправда, за словами Марії, є складнощі у виготовленні через затримку доставлення матеріалів. До того ж ринок анатомічного взуття зростає, тож присутня чимала конкуренція.

Тренд на анатомічність. Як підібрати здорове взуття на літо
Фото: Tutovzuto

Як вибрати здорове взуття

Якщо ви ще придивляєтесь до анатомічних моделей, але в пошуках зручного, а головне, здорового взуття, подологи радять дотримуватись базових правил:

  • дізнайтесь точний розмір ноги в сантиметрах. Детальніше про це – читайте за посиланням;
  • враховуйте свої ортопедичні особливості;
  • вибирайте моделі з гнучким переднім відділом та підошвою.

Також подологині радять не нехтувати консультаціями зі спеціалістом. В ідеалі це треба робити раз на місяць.

"Зі зміною сезону обов'язково потрібно приходити на консультацію до подолога, щоб оцінити стан шкіри та нігтьової пластини. Але якщо людина вже має проблеми, частоту та кількість сеансів визначає спеціаліст", – підсумовує Євгенія.