Зміст:
  1. Як зрозуміти, що саме подобається дитині?
  2. Яким має бути освітній контент для дітей?
  3. Як не перенавантажити дитину онлайн-навчанням?

Водночас навіть у цих школах учні регулярно змушені навчатися в укриттях, що безпосередньо впливає на освітній процес. Ще близько 500 000 школярів вимушено навчаються за кордоном. Тож для дорослих стає актуальним питання: як надолужити прогалини в освіті та забезпечити дітей якісним навчанням онлайн?

Разом із командою науково-популярного онлайн-лекторію для дітей Science4Kids психотерапевтка Олександра Омельченко розповідає, на що треба звернути увагу, обираючи дистанційні курси або матеріали для додаткового навчання дитини.

Олександра Омельченко

Як зрозуміти, що саме подобається дитині?

Поспостерігайте, чим ваша дитина заповнює свій вільний час, коли може сама обрати, що та як довго робити. Особливо показово, чим вона готова з ентузіазмом ділитися з вами. 

Якщо орієнтуватися на шкільні предмети, то варто спокійно ставитися до оцінок. Коли батьки не орієнтуються виключно на оцінки, то для дитини легше проявляти зацікавленість у процесі, а не лише в результаті. 

"Червоним прапорцем", що заняття дитині не підходить, буде постійне намагання уникнути одних і тих же занять. Для цього вона може вигадувати різні причини, а не говорити прямо. Також зверніть увагу, чи не намагається дитина зайнятися чимось іншим посеред заняття.

Яким має бути освітній контент для дітей?

Здатність дитини концентрувати увагу залежить від віку та інших особливостей:

— у 8-9 років діти концентрують увагу близько 20-25 хвилин;

— у 10-14 років — 25-30 хвилин;

— у 14-18 років — близько 40 хвилин.

Після цього дитина потребує зміни діяльності.

Також варто звернути увагу на темп контенту. Найкраще, коли насичені динамічні частини змінюються більш спокійними. Динаміка допомагає дітям сконцентруватися, а спокійні фрагменти необхідні, щоби почати засвоювати отримані знання.

Дітям до 12 років важко сприймати абстрактну інформацію, тож краще подавати матеріал у вигляді історій чи прикладів з життя. Допоможуть також анімація чи персонажі, що "ведуть" дітей контентом. Коли дитині вже понад 12 років, то можна пропонувати більше абстрактної інформації.

Більшість дітей краще вчаться візуально. Тож важливо показувати ілюстрації, анімації та схеми. Коли дитині 10-12 років, то важливими й авторитетними стають думки однолітків — у цьому випадку гарно спрацьовує формат подачі інформації "від підлітка підлітку".

Як не перенавантажити дитину онлайн-навчанням?

Загальне правило: оптимальний час для додаткових занять на тиждень — близько трьох годин. Водночас не бажано займатися понад півтори години на день. Звісно, точна кількість залежить від багатьох факторів: віку, психологічних характеристик, зацікавленостей дитини. 

Якщо дитина перебуває у стресі чи в пригніченому настрої, має прояви тривоги чи складнощі зі сном — можна зменшити (але не звести нанівець!) кількість занять. Також ознаками, що додаткових активностей забагато, можуть бути:

— дитина пізніше лягає спати та не відкладає телефон перед сном (не вистачає вільного часу);

— погіршується засвоєння матеріалу;

— дитина намагається уникнути додаткових занять;

— вам потрібно постійно підганяти чи контролювати дитину на додаткових заняттях.

Хороша новина: за допомогою додаткового онлайн-навчання ви можете допомогти дитині вибудувати власні кордони. Адже дитина здатна самостійно обирати й планувати, скільки та якого контенту (із запропонованого батьками) спожити, коли піти або повернутися до активності в Zoom або на YouTube. Для ефективності цього підходу ви можете створити спеціальну систему для дитини: наприклад, щоби вона записала свої цілі та завдання, а потім оцінювала, наскільки вони виконуються. Або оцінювала свої враження та мотивацію після кожного заняття — це може бути за шкалою балів або ж у вигляді емодзі. 

Science4Kids — це безоплатні вебінари від українських вчених, які розповідають дітям про космос, динозаврів, археологію, фізику, біологію та природні дива.