Зміст:
  1. Якщо сварять співробітників: колишніх чи нинішніх 
  2. Менеджер з найму не хоче, щоб кандидат спілкувався з кимось із чинної команди
  3. Рекрутер на співбесіді відмовляється визнавати будь-які недоліки компанії
  4. Нещадно говорять про успіх
  5. Рекрутер ухиляється від питань щодо трудового договору 
  6. Вам здається, що у всіх співробітників компанії поганий настрій

Результати нового дослідження припускають, що перебування в токсичному робочому середовищі – головна причина звільнення під час пандемії, пише HuffPost.

Дослідники визначили токсичну культуру як середовище, в якому процвітає неетична поведінка, працівники відчувають неповагу, ігнорують різноманітність, справедливість та інклюзивність.

Заради власного добробуту фахівці з працевлаштування та психологи радять уникати токсичних компаній. Вони зауважують, що часто тривожні дзвіночки нездорової атмосфери в колективі можна помітити ще під час співбесіди з менеджером з найму.

Звісно, витрачати час та енергію на співбесіди, які не приведуть до нової роботи, може бути болісним. Але це краще, ніж застрягнути на токсичній роботі, яку зрештою зненавидите, підкреслюють експерти.

Якщо сварять співробітників: колишніх чи нинішніх 

Один зі способів з'ясувати, як у компанії колись можуть ставитися до вас, це запитати, що сталося з людиною, яка працювала на цій посаді раніше, вважає адвокат із працевлаштування Донна Баллмен. "Якщо цю людину сварять – поганий знак. Якщо сварять ще й нинішніх співробітників – біжіть геть", – зауважує вона.

Менеджер з найму не хоче, щоб кандидат спілкувався з кимось із чинної команди

У здоровому колективі співробітники можуть вільно розповідати про те, як їм працюється в компанії. Втім, у токсичній атмосфері керівництво жорстко контролює спілкування працівників, а з потенційними кандидатами і поготів. 

Якщо менеджер з найму не хоче дати вам таку можливість – в компанії не довіряють співробітникам, каже психологиня консалтингової фірми Лаура Галлахер.

За її словами, це може свідчити про нездорові владні стосунки між керівниками та співробітниками. "Якщо в компанії сприймають процес співбесіди як вулицю з одностороннім рухом, то і далі поводитимуться з позиції "керівник-виконавець". Але в здоровій робочій атмосфері вислів "тому що я бос" не використовують", – пояснює експертка.

Рекрутер на співбесіді відмовляється визнавати будь-які недоліки компанії

Немає ідеальної роботи. Але якщо на співбесіді не бажають відверто обговорювати слабкості команди чи компанії – це тривожний сигнал, вважає Галлахер. 

"Якщо лідери компанії вдають, що все "ідеально", це формує переконання, що інші члени команди мають робити те саме", – каже вона. Здорова робоча атмосфера забезпечує достатню психологічну безпеку, щоб можна було бути вразливим, підкреслює експертка.

Нещадно говорять про успіх

Рекрутери зазвичай малюють більш позитивну картинку щодо компанії, ніж є насправді, тому ознаки токсичності можуть бути непомітні, зауважує професорка менеджменту в університеті Вілланова Мануела Пріземут. Щоб зрозуміти цінності компанії, експертка радить "читати поміж рядків".

"Якщо потенційний роботодавець говорить про успіх і досягнення бажаних результатів з погляду, що є співробітники-переможці, а є ті, хто програли, це може означати, що працівники в компанії наче протиставлені один одному. Тому мають намагатися виділитися заради подальшого просування та винагороди", – переконана професорка менеджменту та трудових відносин Університету Рутгерса Ребекка Грінбаум.

Рекрутер ухиляється від питань щодо трудового договору 

Співбесіда – це час, щоб прояснити всі очікування кандидата щодо роботи. Якщо менеджер з найму відмовляється відповідати на запитання про трудовий договір – це тривожний сигнал, переконана Баллмен.

Кандидат на посаду має право розпитувати про трудовий договір та переглянути його копію перед тим, як погодитися на роботу. Якщо рекрутери відмовляються, це може свідчити про бажання приховати включення положення про неконкуренцію, яке обмежить можливості для кандидата працювати певний період після звільнення з цієї компанії, пояснила експертка.

Вам здається, що у всіх співробітників компанії поганий настрій

Експертки радять під час співбесіди простежити, як співробітники компанії взаємодіють один з одним.

Чи виглядали люди, яких ви зустрічали в компанії, щасливими? Чи усміхалися? Чи уникали зорового контакту з вами та ви чули крики? Співробітники базікають у кімнаті відпочинку чи напружено та швидко пересуваються офісом? Загальне враження про атмосферу в колективі теж може стати підказкою про роботу в компанії.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин