Якщо дитина подавилася, пішла кров з носа чи обпеклася – як і що робити батькам
Depositphotos.com

Головний інструктор курсів "Save a Life" Михайло Думнич розповів LIGA.Life алгоритми допомоги у разі найчастіших дитячих травм — удушенні, кровотечі з носа та термічних опіках.

Як діяти, якщо немовля подавилося

Найперше і найважливіше — не панікувати та уважно слідкувати за станом дитини.

Якщо немовля старається кашляти, але у нього не виходить, не чути плачу і помітно, як дитина синіє — починайте надавати першу допомогу.

  1. Сядьте рівно, однією рукою обережно охопіть немовля за нижню щелепу, не тиснучи у цей час на шию. Так ви зможете, спираючись на свою ногу, притримати дитячу голову, і далі перевернути її догори дриґом та покласти на живіт на своєму передпліччі. Нижньою "подушечкою" долоні іншої руки зробіть 5 швидких, але не занадто сильних ковзаючих ударів між лопатками. Робіть це обачно, щоб не вдарити дитину по голові.

  2. Після цього охопіть немовля за потилицю, потім переверніть назад на спину головою донизу. Вказівним та середнім пальцями 5 разів штовхаючими рухами натисніть на середину грудини (між сосків) десь на 1/3 глибини грудної клітки. Та в жодному разі не давіть на живіт.

  3. Робіть по черзі 5 ковзаючих ударів та 5 натискань до того часу, поки застряглий предмет не вийде. 

  4. Якщо дитина втратила свідомість і перестала дихати — одразу починайте серцево-легеневу реанімацію.

Чого не можна робити:

Взявши за ноги, перевертати немовля головою донизу і намагатися витрусити предмет — ви можете пошкодити дитині шию.

Удушення в однорічної чи старшої дитини 

За простішого сценарію, коли дитина може дихати і кашляти, — нехай продовжує. Додатково можете її легенько нахилити та почекати кілька хвилин. Є велика ймовірність, що вона прокашляється і виплюне предмет. 

Якщо за кілька хвилин цього не сталося (і, можливо, синіють губи/шкіра):

  1. Зайдіть дитині за спину та, якщо потрібно, опустіться на коліна. Нахиліть дитячий тулуб вперед, опустіть її голову. Потім зробіть 5 стрімких ковзаючих ударів — дійте, як у попередньому алгоритмі.

  2. Якщо не допомагає: випряміть дитину, один кулак розмістіть на животі дитини, над пупом. Іншою рукою охопіть свій кулак і з помірною силою штовхайте дитину під ребра вгору (приблизно під кутом 45°).

  3. По черзі робіть ковзаючі удари та поштовхи по 5 разів, доки не допоможе.

  4. Якщо дитина знепритомніла, впала та більше не дихає — починайте серцево-легеневу реанімацію.

Чого не можна робити:

Не плескайте дитину по спині, коли та стоїть, і не намагайтеся якось дістати застрягле тіло, щоб не заштовхати його ще глибше.

Зупиняємо носову кровотечу

  1. Зручно посадіть дитину, трохи нахиліть тілом вперед та не сильно опустіть їй голову. Можете дозволити крові стікати вниз (наприклад, на паперовий рушник чи в миску). Інший варіант — дитина може затиснути крила носа пальцями, максимально близько до твердої основи, і якщо кров буде збиратися в роті — спльовувати її. Як тільки слина стане чистою — це означає, що кровотеча припинилася.

  2. Якщо раптом дитина стала блідою, спітнілою, починає непритомніти, а кровотеча із носа триває понад 5–6 хв — зверніться до лікаря. 

  3. Якщо дитина знепритомніла, у положенні лежачи поверніть її на бік і телефонуйте у "швидку".

Чого точно не можна робити у разі носової кровотечі: 

  • Класти дитину на спину — так кров може затекти до дихальних шляхів. Проте покласти на бік — можна.

  • Змушувати її задирати голову назад — цей метод є застарілим, він не зупиняє кровотечу. Ба більше, може викликати блювання, коли кров буде текти горлом.

  • Запихати до носа серветки/вату — у такому разі матеріал може набратися крові та присохнути до слизової оболонки. Тому коли ви будете їх діставати, можете завдати додаткової шкоди слизовій.

Дитина обпеклася — алгоритм допомоги

Перша допомога у разі опіку:

  1. Припиніть дію джерела опіку: вимкніть його або заберіть дитину від приладу/вогню/гарячої пари чи води.

  2. Промивайте опік проточною прохолодною водою протягом 15-20 хв. Інший варіант — прикладайте мокрий компрес та не забувайте змочувати його, як тільки той буде нагріватися. 

  3. Далі, незалежно від того, є на місці опіку пухирці чи ні, варто накласти досить вільну марлеву/бинтову повʼязку, не перетискаючи тканини і не лопаючи пухирці — так ми вбережемо обпечену ділянку від потрапляння бруду. Також якщо на додаток до пухирців опік за розміром більший за дитячу долоню — варто терміново викликати швидку допомогу чи самостійно дістатися до лікаря. 

"Save a Life" наполегливо просять не користуватися "бабусиними методами": 

  • не мазати опік сметаною, олією, кремами — вони можуть щільно вкрити шкіру, вона не буде "дихати", і тепло не зможе виходити назовні, що погіршить ситуацію;

  • не класти на місце опіку лід — так ви можете додатково травмувати обпечені тканини ще й холодом; 

  • не проколювати пухирці — так можна занести до рани інфекцію.