Що робити, коли ваші батьки не згідні з тим, як ви виховуєте своїх дітей
Ілюстрація: Depositphotos.com

Опитування iHus показало, що незгода зі "стилем батьківства" є найпоширенішою причиною сварок мам і тат із їхніми батьками, тобто дідусями й бабусями дітей, пише HuffPost.

Коли доходить до того, як виховувати дітей, ледь не кожен хоче вставити своїх 5 копійок, зокрема – дідусі й бабусі. І коли хтось критикує те, як ви даєте собі раду, важко стримувати емоції і не засмучуватися. Розходження у поглядах можуть бути у всьому – від того, як дитину годувати, до того, скільки часу їй можна проводити за гаджетами.

Дитяча лікарня C.S. Mott у Мічигані опитала тат і мам дітей 0-18 років про розбіжності з їхніми батьками щодо виховання дітей.

89% сказали, що їхня дитина бачить дідуся/бабусю часто чи періодично, з них 37% повідомили про невеликі розбіжності у поглядах із ними щодо дитини. 6% – про серйозні.

Найпроблемнішими виявилися питання дисципліни, їжі, смаколиків, часу за гаджетами, здоров'я та безпеки, манер, сну, постингу фото та інформації у соцмережі.

Якщо у вас теж є проблеми з ріднею в цих і не лише питаннях – вам треба сісти і поговорити, поки не "вибухнув" хтось із вас.

Дайте батькам зрозуміти, що поважаєте їх, але поради вони можуть давати тоді, коли ви про це попросите. І якщо вони роблять із вашою дитиною те, з чим ви не згідні, що створює вам дискомфорт – не бійтеся їх зупиняти. Поясніть, чому та чи інша річ для вас не ОК.

Але не атакуйте їх, скажіть, що розумієте, що вони хочуть для своїх онуків найкращого, і що ви не хочете конфлікту. Але від такої поведінки вам дискомфонтно – ось чому, і ви буде дуже вдячні, якщо її більше не буде.

Звісно, батьки не завжди вас слухатимуть. 43% тат і мам, опитаних у вищезгаданому дослідженні, сказали, що просили своїх батьків змінити поведінку. 47% сказали, що їх послухали, 36% – що батьки пообіцяли змінити поведінку, але не дотримали слова, і 17% відповіли, що їх відмовилися слухати.

Свята уже на порозі, тому родина може зібратися разом. Це може посилити напругу.

Якщо дідусь/бабуся вашої дитини сказали щось не ОК для вас, глибоко вдихніть. Важливо заспокоїтись, аби напруга не переросла у сварку. І або зупиніть розмову, вийшовши, або попросіть її зупинити, бо вам некомфортно.

Якщо важкі розмови зазвичай закінчуються на підвищених тонах, проаналізуйте, чому так стається. Яку роль у цьому відіграєте ви і що ви можете зробити, щоб це змінити.

Пам'ятайте, що багато дідусів і бабусь готові змінюватися, щоб мати шанс проводити час з онуками. А якщо є такі, які ніяк не хочуть дослухатися до ваших прохань, є опція обмежити їхнє спілкування з онуками.