Фосфорні боєприпаси атакують Україну: коротко про те, що варто знати і як захиститись
Фосфорні боєприпаси над Попасною. Фото з Фейсбуку Сергія Гайдая

Центр протидії дезінформації повідомляє дані розвідки InformNapalm: з 17 березня офіцери РФ, які воюють в Україні, отримують ін'єкцію Pralidoxime (антидот фосфороорганічних сполук).

24 березня голова Луганської обладміністрації Сергій Гайдай повідомив про удар фосфорними бомбами по Рубіжному. Також була інформація про фосфорні бомби у Краматорську, в районі Попасної.

Російські війська використовують заборонені фосфорні боєприпаси. РФ атакує ними, хоча підписала Конвенцію про заборону хімічної зброї.

ВВС пише, що коли під час затяжної війни нападники намагаються зламати волю оборонців, то хімічна зброя є одним із ефективних способів досягти цього. Саме це Сирія зробила в Алеппо.

Хімік Гліб Репіч, фіналіст Global Teacher Prize Ukraine 2021, відомий у тік-тоці вчитель "Скажений хімік", у короткому відео пояснює, що варто знати про фосфорні бомби і як діяти у разі такого обстрілу.

Люди бачать смертельний салют, що є одночасно і запалювальною, і хімічною зброєю, що призводить до важких каліцтв і повільної, надзвичайно болісної, смерті. 

Тому під час обстрілу перебуваємо в укритті – щоб фосфор у жодному разі не потрапив на тіло. 

Фосфорні бомби містять білий фосфор – речовину, що у разі контакту з повітрям самозаймається. Тому неможливо просто зупинити його горіння.

Єдине, що можна зробити – припинити до фосфору доступ кисню. Інакше він горітиме доти, доки не вигорить до кінця.

Якщо під удар потрапили будинки і почалася пожежа, навіть не намагайтеся його загасити. 

Якщо фосфор потрапив на одяг, його треба якомога швидше зняти.

Уникайте вдихання диму. Під час горіння білого фосфору утворюються величезні білі клуби диму. Це призводить до подразнення дихальних шляхів, задухи і смерті.

Найгірше – коли фосфор потрапляє на шкіру. 

Палаючий фосфор липкий як смола. Тому, коли він горить, видалити його з предметів чи шкіри просто неможливо. В такому разі треба негайно припинити доступ кисню до нього.

Слід накрити палаючий фосфор вологою ганчіркою, тканиною, землею чи навіть багнюкою.

Видаляти фосфор зі шкіри можна тільки під шаром холодної води. Інакше він відразу знову загориться.

Білий фосфор – надзвичайно токсичний. Легко всмоктується з рани в кров і вражає нирки, печінку і серце. Тому потім, під час медвтручання, рани від фосфору треба ретельно промити і обробити розчином мідного купоросу (5% купрум (ІІ) сульфату). 

Купрум (ІІ) сульфат окиснює найдрібніші частинки фосфору. Якщо цього не зробити, людина може померти через відмову внутрішніх органів.