Як припинити чекати, а почати діяти? Поради від психолога.
Фото: depositphotos.com

Ви знаєте, чого хочете досягти у майбутньому? Але чи готові зробити перший крок до реалізації цих планів?

Чи знову чекаєте того моменту, коли відчуєте, що готові до цих змін?

Чи чекаєте на додаткову мотивацію? Чи просто вигадали чергову причину, чому не можете це зробити?

Годі чекати. За словами психолога Аони Гухи з Австралії, потрібно починати діяти тут і зараз, а не чекати на мотивацію. На думку спеціалістки, мотивація схожа на птицю – з'явилася та полетіла. А щоб досягти необхідного результату, треба формувати звички. Як це зробити, щоб не здатися і швидко не відмовитися від запланованого? Ось поради від психолога Аони Гухи.

Оцініть своє завантаження

Головна помилка більшості людей – якщо змінювати щось у своєму житті, то кардинально.

Ви раніше не ходили до спортивної зали, не відпочивали на вихідних, а тут записалися одразу на три курси для дизайнерів, щодня вирішили ходити на тренування та бігати, двічі на тиждень гуляти з друзями.

Ви впевнені, що у вашому розкладі є стільки вільного часу? Ваші нові заняття з часом почнуть заважати роботі та родині.

Як результат, ви будете змушені обирати між змінами та постійною рутиною. Зазвичай, після таких кількох відмов, людина взагалі припиняє щось хотіти змінити.

"Починайте з малих змін, але будьте регулярними.  Навряд чи ми зможемо взяти на себе нову рутину вправ, яка займатиме годину на день.

Більш результативним буде варіант: додатково ходити пішки 15 хвилин тричі на тиждень. Це може здаватися не дуже важливий крок, але набагато більше, ніж нічого. 

Звички можуть накопичуватися з часом.  Ви завжди можете збільшити кількість часу/енергії, яку приділяєте чомусь, як тільки буде встановлено початкове базове значення. 

Краще намагатися формувати лише одну нову звичку за раз, щоб не переборювати себе", – пояснює Аона Гуха.

Створіть "ланцюг" зі звичок

Набагато легше починати щось нове, якщо воно пов'язане з чимось постійним у вашому житті.

Наприклад, ви щодня вигулюєте собаку зранку: в один і той же час, сім днів на тиждень. Спробуйте бігати з ним 2-3 раз на тиждень замість звичайної прогулянки.

Це ніяк не вплине на ваш графік, але ви уже зробите буде перший крок до вашого бажання – щоранку бігати.

Або ви не уявляєте свого ранку без кави. Чому саме в цей час не тренувати свої знання з іноземної мови в спеціальних додатках? Замість того, щоб вранці знову обіцяти почати вивчати цю мову.

Малюючи собі картинку про ідеальне майбутнє, людина не завжди розуміє, чи потрібне їй саме це майбутнє.

"Виділіть час, щоб регулярно переоцінювати звички та дозвольте собі змінювати речі, які не приносять результатів або задоволення, якого ви прагнете. Хороший інтервал для таких оцінок – щомісяця", – вважає Аона Гуха.

За словами Аони Гухи, саме коли вже ви досягнете успіхів у формуванні нових звичок, тоді сформується додаткова мотивація.

Ви захочете продовжувати зміни у своєму житті. Вам вже не треба буде вигадувати причини, щоб щось робити.

Ви побачите перші позитивні результати. І хоча вони будуть невеликими, але такий позитивний досвід буде підштовхувати вас до наступного кроку на шляху до своєї мети.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин