Як у новому році знову полюбити свою роботу – кар'єрні поради від експерта
Ілюстрація: depositphotos.com
Зміст:
  1. Знайдіть наставника (або двох)
  2. Знайдіть свою іскру
  3. Знайдіть "я" в лідерстві.
  4. Побудуйте блоки у кар'єрній мозаїці.

Тим, кого не надихає колись улюблена робота, тому енергія витрачається на соціальні мережі та пошук вакансій, спеціалістка зі стратегії, лідерства та персоналу Анна ван Бік рекомендує не поспішати звільнятися. Про це вона розповідає для BusinessTech.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Експертка нагадує про високий рівень безробіття, що "трава не завжди зеленіша по інший бік паркану" і радить, як у новому році знову знайти натхнення у поточній роботі.

Знайдіть наставника (або двох)

Неоціненні розмови з досвідченою людиною для підтвердження ваших ідей та отримання уроків з її життя та кар'єри. Корисно отримати уроки, якими з вами поділилися, і знайти розуміння та вдячність, які вплинуть на ваші рішення та кар'єру.

У мене було кілька наставників. Один із конкретним HR функціональним баченням, інший – з ширшою бізнес-стратегією та особистим баченням. Мій наставник з персоналу навчив мене, як поводитися з делікатними запитаннями; деякі складні проблеми виробничих відносин та способи їх розв’язання за допомогою підходу, орієнтованого на людину.

Знайдіть свою іскру

Набуваючи сенсу у своїй роботі, можете суттєво вплинути на її оптимізацію. Коли зосередитеся на властивих вам сильних сторонах та захопленнях, то зможете краще зрозуміти, як використовувати їх, щоби принести користь для командної роботи. Це безпосередньо вплине на ваше почуття приналежності до команди.

Ми схильні зосереджуватися на своїх слабкостях замість того, щоби розвивати вроджені сильні сторони. Тому, щоб розкрити свої сильні сторони, складіть список занять, які робите протягом звичайного тижня. Запишіть, які заняття викликають у вас приємне хвилювання і робите це без зусиль. Це – ваші природні сильні сторони. Визначивши їх, подумайте, як можете бути корисними для інших.

Іноді зміни обставин достатньо, щоб знайти цю іскру. Наприклад: можна допомогти іншій команді у великому проєкті. Це також може допомогти вашій професійної репутації та активізації нової енергії у здібностях розв'язувати проблеми.

Знайдіть "я" в лідерстві.

Наш мозок схожий на липучку: ми, насамперед, помічаємо (а іноді зациклюємося) на негативному. Намагайтеся знаходити переваги у своїй ролі, а також цінність та вплив на клієнтів та членів команди. Щоденна практика усвідомленого вибору, того, як дивитеся на світ, вплине на ваше мислення, почуття та дії.

Ще один крок до самоврядування – подумати, чи у вас немає упередженості (автоматична реакція, яку використовуємо, щоби швидко реагувати, не замислюючись). Наприклад, якщо берете участь у сеансі мозкового штурму і вам подобається чи не подобається пропозиція одного з членів команди, запитайте себе: "Якби ця пропозиція була зроблена кимось іншим, сподобалася би мені чи не сподобалася би ця ідея так само сильно?"

Побудуйте блоки у кар'єрній мозаїці.

Кар'єра стає більш гнучкою, з упором на індивідуальний розвиток і додану вартість як організації, так людини. Ви повинні взяти на себе відповідальність за свій розвиток – не чекайте на менеджера або консультанта з кадрів, а самі розпочніть розмову про своє майбутнє. Відкрито говоріть про свої прагнення та мрії.

Насамкінець, подумайте про роль турботи про себе. Запитайте себе, чи достатньо маєте здорових звичок, щоби працювати в режимі високої продуктивності. Одна з моїх клієнток, мати двох хлопчиків, яка очолює успішний відділ, сказала, що в неї немає часу на себе. Вона розсміялася, коли я порадила робити вправи на усвідомлене дихання до 20 хвилин на день. Після кількох місяців наставництва вона тепер живе для її 20 хвилин "я".

Подумайте, що ви можете зробити. Можливо, тричі по п’ять хвилин усвідомленого дихання, можливо, ранкове тренування. Вирішіть, що вам підходить. Вам потрібно витратити час на створення щоденних розпорядків, які принесуть вам користь. Ці розпорядки допоможуть краще долати труднощі, з якими стикаєтеся у своїй кар'єрі. В результаті отримаєте радість від кар'єрного шляху.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин