Дрібні речі, які можуть зміцнити або зруйнувати стосунки. Досліджують психологи
Фото: pexels.com

Уявіть ситуацію: ви приходите додому дуже втомлені після важкого дня на роботі, складної зустрічі або після годин, проведених у корках, або ви їхали на громадському транспорті та хтось вам нагрубіянив – причин для поганого настрою може бути безліч.

І от ви заходите до ще пустої квартири, і єдине ваше бажання – побути в тиші. Та ось ви чуєте, як відкриваються двері й заходить ваша друга половинка. Посміхається, роздягається та починає весело розповідати про те, що сталося на роботі або про що розповідали друзі за кавою. 

Але ви явно не в настрої, що ж робити далі? Ваша відповідь та дії можуть мати більше значення, ніж ви думаєте.

Джон Готтман провів свою кар’єру, вивчаючи, що саме змушує стосунки працювати, й те, що він дізнався, настільки ж практичне, наскільки важливо. Завдяки своїм дослідженням він зміг визначити, які якості та практики роблять пару господарями своїх стосунків, а також що саме може змусити стосунки перетворитися на катастрофу. Саме про це йдеться у невеликій статті на Psychology Today.

Він знайшов тонку, але суттєву різницю, яка сильно передбачає майбутнє їхніх стосунків – у маленьких повсякденних моментах спільного життя господарі стосунків майже завжди відповідають на спроби свого партнера взаємодіяти.

Це будь-які зусилля одного з пари зв’язати або привернути увагу другого. Ці спроби можуть бути як дуже очевидними, як прохання обійняти перед сном, так і більш тонкими, як непрямий коментар про погоду або про те, що ще цікавого сталося, висловлений просто вголос.

Готтман виявив, що партнери, які постійно реагували позитивно та йшли на контакт, а не просто мовчали або щось бурчали у відповідь, значно частіше відчували задоволення від стосунків ніж ті, хто цього не робив.

З часом усі, здавалося б, незначні моменти повсякденного життя у стосунках перетворюються на щось надзвичайно важливе.

Готтман виділив чотири різні реакції, якими люди зазвичай користуються, коли їхній партнер надсилає емоційну заявку в їх напрямку. Кожен може або підтримати, або зруйнувати почуття єдності та безпеки у стосунках. 

Ми можемо звернутися до нашого партнера:

  • з ентузіазмом, тобто підтримати розмову у веселому ключі;
  • відвернутися, тобто удати, що партнер звертався не до вас;
  • або піти проти партнера, тобто відреагувати різко та негативно.

Хоча захоплену реакцію майже завжди цінують, найчастіше простого підтвердження того, що ви почули партнера, достатньо, щоб поглибити ваш зв’язок. Щоб бути господарем стосунків, вам не потрібно подавати нескінченну енергію, увагу та зосередженість.

Як так, що такі маленькі моменти так сильно впливають на наші стосунки? Постійно реагуючи на запити свого партнера, ви зміцнюєте стосунки та захищаєте їх від негативного впливу щоденних стресів і життєвих перешкод.

По суті, емоційна заявка, цей своєрідний пінг – це спосіб, яким ми щодня запитуємо наших партнерів: "Ви тут зі мною?" або "Чи я для вас важливий?" Відповідь на ці запитання набуває ще більшої важливості, якщо раніше існувала невірність або якщо у партнера є якісь психологічні травми. Отримавши метафоричне "Так!", ви зміцнюєте свою довіру та зв'язок один з одним.

Крім того, навмисний пошук способів звернутися до партнера допоможе вам ефективніше зв’язатися з ними. Щоразу, коли ви реагуєте у відповідь на емоційний запит, ви вкладаєте гроші у здоров’я та безпеку своїх стосунків.

Все це посилює та поглиблює ваше спільне почуття близькості та збільшує задоволення від стосунків.

Як нагадує нам Джон Готтман у своїй роботі, саме дрібні повсякденні справи мають найбільше значення у стосунках. Звертаючись до емоційних прихильностей партнера, ви захищаєте свої стосунки від занепаду та поглиблюєте свою любов.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин