Не терпіть безтактних гостей: що робити господарям, коли хтось починає псувати вечір
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Коли ми запрошуємо людей у гості, то часто думаємо, що маємо терпіти їхню неприйнятну поведінку. Але ні, не маємо. Бо наше завдання як господарів вечора – зробити так, аби всім гостям було комфортно й тепло, а не терпіти вибрики одного невихованого, пише HuffPost. Ось три сценарії, які можуть трапитися, і поради, як до них підготуватися, аби безтактні гості не попсували свята.

Сценарій 1. Гість робить грубі та недоречні коментарі

Зазвичай ми навіть знаємо, від котрого з гостей можна чекати таких коментарів. Тому його наміри треба відсікти ще до початку вечора.

Акредитована консультантка з долання тривожності Юлія Карлстедт радить поговорити з таким гостем заздалегідь окремо і пояснити свої очікування від його поведінки. Не бійтеся чітко проговорити наслідки, якщо вас не послухають. І якщо гість наплює на ваші правила, то має відчути обіцяні наслідки. Відведіть його вбік і спокійним нейтральним тоном про це повідомте.

А під час того, як гість починає грубіянити або робити недоречні коментарі, спробуйте змінити тему розмови, щоб не допустити конфлікту, ігноруючи коментарі такого гостя.

Наприклад, консультант з етикету Джоді Сміт радить фразу: "Залишмо ці суперечки політикам. Як ви плануєте провести свята?"

Також господар вечора може заздалегідь попросити принести з собою настільні або якісь інші ігри, щоб вечір був святковим та веселим.

Сценарій 2. Гість, який ніяк не піде додому

Чудовим способом просигналізувати гостям, що уже час розходитися, є зупинити музику, приглушити світло або й вимкнути його, або почати прибирати.

Хто цього не вловив, має отримати додатковий сигнал на кшталт: "Уже пізно, я вже сонна/сонний і буду збиратися відпочивати" або "Ми круто провели час, але час тобі уже йти додому. Сподіваюся, класно проведемо час наступного разу. Давай я тебе проведу".

Також, коли запрошуєте гостей до себе, можете наперед сказати, коли вечір починається і коли закінчується.

Сценарій 3. Гість, який забагато п'є

Ви можете відправити такого гостя додому або відвести спати в гостьову кімнату, якщо вона є, радить Сміт.

Якщо гість не слухає вас, тоді не соромтеся попросити допомоги в сильніших фізично друзів допомогти посадити такого друга чи родича у таксі або супроводити його додому.

Прощатися з такою людиною можна: "Друже! Було чудово тебе бачити! Бачу, ти вже добре повеселився цього вечора! Карета чекає, щоб відвезти тебе додому. Зустрінемося ще пізніше, може, наступного тижня".

Ще один варіант – відвести такого гостя вбік і поговорити з ним, враховуючи рівень сп'яніння. Попросити зупинитися в пристрасті до алкоголю до кінця вечора або поїсти трохи. 

Головне – памятайте, що господарі вечора – ви. Контролювати кількість випитого кожним гостем – не ваша робота, але зупинити гостя, поведінка якого стає дискомфортною або небезпечною для інших, ви маєте.