Чому чорний шоколад корисний для здоров'я. П'ять причин додати його у свій раціон
Фото: depositphotos.com

Чорний шоколад виготовлений із насіння какао. Він є одним з найкращих джерел антиоксидантів на планеті.

Якісний темний шоколад має високий вмістом какао – 70-85%. Він містить велику кількість розчинної клітковини і мінералів.

За даними ресурсу Nutrition Data 100-грамова плитка чорного шоколаду з 70–85% какао містить:

  • 11 г клітковини;
  • 67% від рекомендованої денної норми заліза;
  • 58% від рекомендованої денної норми магнію;
  • 89% від рекомендованої денної норми міді;
  • 98% від рекомендованої денної норми марганцю.

Темний шоколад також містить стимулятори, такі як кофеїн і теобромін. Проте їхня кількість доволі низька, тому ви не відчуєте характерного впливу.

Видання Healthline зазначає, що 100 грамів – це велика кількість і не варто вживати стільки шоколаду щодня. Адже окрім поживних речовин 100 г темного шоколаду містить 600 калорій та 24 г цукру (для порівняння у столовій ложці – 30 г цукру).

З цієї причини темний шоколад найкраще вживати в помірних кількостях.

Серед інших переваг чорного шоколаду варто виділити:

1. Може покращити кровообіг і знизити артеріальний тиск

Флаваноїди в темному шоколаді стимулюють ендотелій, що вистилає артерії, виробляти оксид азоту (NO).

Однією з функцій NO є подача сигналів на розслаблення артерій, що знижує опір потоку крові, а отже, знижує артеріальний тиск.

Дослідження показують, що какао і чорний шоколад можуть покращити кровообіг і знизити артеріальний тиск, хоча наслідки, як правило, незначні.

2. Може зменшити ризик серцевих захворювань

Сполуки в темному шоколаді виявляються високо захисними проти окислення ліпопротеїни низької щільності (ЛПНЩ).

У довгостроковій перспективі це знизить рівень холестерину в артеріях, що призведе до нижчого ризику серцевих захворювань.

Так в ході дослідження, у якому взяли участь 470 чоловіків похилого віку, було встановлено, що какао знижує ризик смерті від серцевих захворювань на колосальні 50% протягом 15 років.

Інше дослідження показало, що вживання гіркого шоколаду понад 5 разів на тиждень знижує ризик серцевих захворювань на 57%.

Звичайно, ці дослідження є спостережними, тому не можна з точністю стверджувати, що саме шоколад знизив ризик.

Однак, оскільки біологічний процес відомий (зниження артеріального тиску та окиснений ЛПНЩ), то можна припустити, що регулярне вживання темного шоколаду дійсно зменшує ризик серцевих захворювань.

3. Позитивно впливає на шкіру

За даними Гарвардської Т.Х. Школи громадського здоров’я Чан темний шоколад наповнений мінералами та поживними речовинами, які позитивно впливають на якість шкіри. Серед них мідь, залізо та магній.

Окрім цього, чорний шоколад містить марганець, який підтримує вироблення колагену – білка, який допомагає шкірі виглядати молодою та здоровою.

Кальцій допомагає відновити шкіру. За даними Американської академії дерматології, наше тіло може втрачати до 40 000 клітин шкіри щодня! Тому процес відновлення дуже важливий.

Кілька попередніх досліджень також виявили, що високий рівень антиоксидантів у темному шоколаді може захистити шкіру від потужних ультрафіолетових (УФ) променів, які випромінює сонце.

4. Покращує розумові здібності та настрій

Споживання темного шоколаду може принести користь і мозку.

Дослідження показали, що шоколад стимулює нервову активність у ділянках мозку, пов’язаних із задоволенням та винагородою. Це допомагає зменшити стрес та покращити настрій.

З восьми досліджень, присвячених шоколаду та настрою, п'ять показали поліпшення настрою, а три інші – "чіткі докази когнітивного посилення", згідно з оглядом, опублікованим в журналі Nutrition Reviews.

Подальші дослідження, показали, що вживання 48 г органічного шоколаду із 70% какао підвищує нейропластичність мозку, що може мати позитивний вплив на пам’ять та настрій.

Поліпшення стану здоров’я мозку пов'язано з високим рівнем флаваноїдів у темному шоколаді, які накопичуються в зонах мозку, відповідальних за навчання та пам’ять.

5. Допомагає схуднути

Дослідження показують, що темний шоколад може зіграти певну роль у контролі апетиту, що, може допомогти у зниженні ваги.

Невролог Уілл Клоуер, написав цілу книгу на цю тему під назвою "Їжте шоколад, схудніть", де описується, як вживання темного шоколаду до або після їжі викликає гормони, які сигналізують мозку про те, що ви ситі.

Звичайно, вживання більше рекомендованої кількості на день може протидіяти будь-якій потенційній втраті ваги.

Крім того, дослідження доводить, що під час травлення шоколад поводиться як пребіотик – тип клітковини, яка стимулює ріст корисних бактерій у кишківнику.

Так згідно з Гарвардською Т.Х. Школою громадського здоров'я Чана, чим більше "хороших" мікробів у вашій системі, тим краще ваше тіло здатне засвоювати поживні речовини, а також підтримувати здоровий обмін речовин.

Читайте також: