Чому вранці можуть боліти стопи та що з цим робити
Фото: pexels.com

Фізіотерапевт Тайлер Найтінгейл, пояснює п’ять загальних причин ранкового дискомфорту у ваших стопах, а також, що ви можете зробити, щоб полегшити цей неприємний стан.

Поганий кровообіг

В день ми багато рухаємося й ніч, коли ми спимо в ліжку – єдиний час, коли ми нікуди не біжимо й відпочиваємо, майже не змінюючи положення доволі довго. Саме тому ми відчуваємо скутість вранці.

Як тільки ми починаємо рухатись, кровообіг відновлюється, розігріває м’язи й повертає їм еластичність.  

Що робити? Починайте день з руханки (більше вправ за посиланням) або легкої розминки.

Забагато рухались

Можливо, напередодні ви занадто багато ходили, бігали або у вас було тренування на ноги. Часто біль, який ви відчуваєте вранці, пов’язується зі ступенем стресу, який зазнали ваші ноги напередодні. Тобто це може бути крепатура після фізичної діяльності, коли ваш організм проводить "ремонтні роботи".

Що робити? Якщо це крепатура, то вам просто треба почекати – через 24 години стане легше. Якщо ж больові відчуття занадто сильні, зробіть легку розминку, самомасаж за допомогою масажного ролу або руками – це прискорить кровообіг й дозволить вивести продукти розпаду з організму скоріше.

Мікротравми

Часті болі в стопах вранці – це один із перших сигналів, що ви перебуваєте на шляху до більш серйозної проблеми або надмірного пошкодження. Наприклад, хронічна тендинопатія, яка спричиняє тривале запалення, подразнення або пошкодження сухожиль.

Що робити? Якщо біль не зникає, можливо, вам доведеться звернутися за допомогою до лікаря або фізіотерапевта, який допоможе вам скласти правильний план лікування.

Неправильно обране взуття

Погано підібране взуття може стати ще однією причиною болі в стопах, про яку ви навіть не здогадувались. 

Огляд, опублікований у липні 2018 року в Journal of Foot and Ankle Research, показав, що неправильне взуття асоціюється з болем у стопах та проблемами. До того ж спортивне взуття, яке не підходить належним чином, було досить поширеним явищем: від 63 до 73 відсотків учасників носили взуття, яке не відповідало ані ширині, ані довжині ніг.

Що робити? Пройти спеціальний тест у функціональній лабораторії, якщо ви обираєте спортивне взуття, або відвідайте ортопеда – можливо, вам знадобляться спеціальні ортопедичні устілки.

Більше спорту та корисних порад – у нашому Телеграм каналі Бути здоровим – просто.