Чому виникає сухість в очах. Як позбутися дискомфорту
Фото: unsplash.com

Сухість очей розповсюджена проблема серед людей, які працюють за комп'ютером. Проте це не єдина причина дискомфорту. Офтальмолог Арвінд Сайні в інтерв'ю для ресурсу LIVESTRONG.com розкрив найпоширеніші причини сухості очей та дав рекомендації для подолання цієї проблеми.

Втома від екрана

Цифрові пристрої не приносять жодної користі для очей. Робота за комп'ютером, перегляд серіалу та гортання стрічки новин призводять до сухості та дискомфорту.

Лікар пояснює, що під час роботи за комп'ютером людина перестає часто моргати (приблизно кожні п’ять-сім секунд). Це і є головна причина сухості очей. Адже кліпання освіжає сльозову плівку та додає вологи очам. 

Як це виправити: працюючи за екраном робіть собі перерву кожні 20 хвилин та дотримуйтесь відстані між обличчям та екраном щонайменше у 0,4 метра.

Щоб додатково зменшити навантаження на очі дотримуйтесь наступних порад:

  1. Налаштуйте яскравість екрану (вона повинна бути однаковою з яскравістю світлу навколо вас).
  2. Збільште контрастність екрану.
  3. Використовуйте матовий екранний фільтр, щоб зменшити відблиски.
  4. Поставте свій комп’ютер, планшет або телефон так, щоб ваш погляд був трохи спрямований вниз.

Погана якість сліз

"Сухість очей виникає через те, що ви не виробляєте достатньо сліз або навпаки забагато їх втрачаєте. Також причиною є низька якість сліз", – пояснює доктор Сайні.

Коли мова заходить про погану якість сліз (або нестійкі сльози) найпоширенішою причиною є блефарит – це запалення повіки, спричинене бактеріями або проблемами з сальними залозами повік.

Олія є дуже важливою частиною сльозового шару, оскільки вона знаходиться на поверхні сльози (як масляна пляма, що плаває на поверхні води) і забезпечує бар'єр для випаровування.

"Отже, коли люди страждають блефаритом, олійний шар не рівномірний і надто швидко розпадається. Це призводить до надмірного випаровування сліз".

При блефариті повіка може почервоніти, свербіти і мати олійні виділення.

Як це виправити: Зверніться до офтальмолога за консультацією, тому що лікування блефариту є комплексним підходом. Тому компресів в домашніх умовах може бути недостатньо.

Занадто сухе, вітряне або задимлене середовище

Чим сухіше навколишнє середовище, тим сухішою буде поверхня ока.

Дослідження 2014 року показало, що люди, які живуть у кліматичних районах високих широт з більш сухим повітрям на 13% частіше страждають від сухості очей.

На додаток до сухого клімату, вітер і дим також можуть висмоктувати вологу з очей.

Вітер є особливо шкідливим для людей із блефаритом, у яких сльози швидко випаровуються. Це часто призводить до крихітних подряпин на поверхні ока. Вони провокують сильне роздратування та рефлекторну сльозотечу.

Дим може також посилити або навіть збільшити ризик розвитку симптоми сухості очей.

Як це виправити: "Одним зі способів лікування є використання очних крапель протягом дня (вранці, опівдні та вночі) для підтримки гідратації ока та захисту його поверхні", – радить лікар.

Носіння окулярів під час вітру та використання зволожувача повітря для додавання вологи в кімнаті – це також прості, але ефективні стратегії боротьби із сухими умовами.

Використання ліків

Певні ліки можуть стримувати вироблення достатньої кількості сліз. Згідно з American Academy of Ophthalmology (AAO), до таких ліків входять діуретики, бета-адреноблокатори, ліки проти алергії та застуди, такі як антигістамінні препарати, снодійні, ліки проти тривоги та антидепресанти.

Як це виправити: зверніться до офтальмолога, щоб підібрати краплі для очей або інші ліки для боротьби з дискомфортом.

Читайте також:

  • Їжа для підтримки здоров'я очей. Що їсти для покращення зору
  • Здоров'я очей. Як безпечно користуватися смартфонами – Центр громадського здоров'я
  • Покращує здоров'я очей та серця. Чому авокадо вважають корисним фруктом

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин