Простий рецепт іспанського гаспачо, смак і корисність якого зашкалює
Гаспачо від Олени Лівінської
Засновниця проєкту "Мікроб і я", мікробіологиня Олена Лівінська була трохи розчарована іспанською кухнею. Під час відпустки в Барселоні "погурманила" в рекомендованих на Trip Advisor ресторанчиках, і смак тих страв ну... не вражав.
"Аж доки одного разу ми не забрели на якусь вуличку, до непримітної кафешки: пару столиків, чисто, без вишуканих інтер’єрів і меню, роздруковане на звичайному листку паперу. Ясна річ – без англійського варіанту. Будучи спраглими та голодними, ми знаками попросили принести хоч щось", – розповідає Олена.
І принесли їй гаспачо.
"Я геть нічого не очікувала від якогось "помідорного смузі", окрім як підживитися, не отруїтися і таки дійти до парку Гуеля. Але яка ж то була смакота! За трохи менше як півтора євро!", – каже мікробіологиня. Тоді вона зрозуміла, що іспанська кухня може бути смачною, а гаспачо – тепер одна із її улюблених страв. 
Що нам потрібно для гаспачо:
  • Спілі томати.
  • Болгарський перець
  • Цибуля
  • часник
  • базилік
  • сіль і перець за смаком
  • оливкова олія
  • насіння кунжуту або гарбуза.
Як готувати:
1. Зробити у томатах надрізи "хрестиком".
2. Запхати їх на кілька секунд в кип’яток, аби зняти шкірку.
3. Подрібнити, додати пару крапель оливкової олії та тушкувати 5 хвилин.
4. Додати червоний болгарський перець, цибулю і продовжити тушкувати ще 5 хвилин.
5. Перебити все це блендером.
6. Додати трохи солі, перцю, часник, базилік.
7. Охолодити.
8. Перед подачею додати оливкову олію, насіння кунжуту чи гарбуза.
9. Із гаспачо гарно смакують хрусткі хлібці.
Корисність гаспачо зашкалює, пояснює мікробіологиня: тут і клітковина (розчинна і нерозчинна), і вітамін С, який великою часткою "виживає" при несильній термообробці. І томати якраз "люблять" помірну термообробку, бо вона більшою мірою вивільнює лікопін.

Корисність цієї жижі зашкалює – тут тобі і клітковина – і розчинна, і нерозчинна, і вітамін С, який великою часткою “виживає" при несильній термообробці. Із іншого боку, томати якраз “люблять" помірну термообробку, бо вона більшою мірою вивільнює лікопін.