П’ять побічних ефектів соку селери. Корисний, але в міру
Фото: pexels.com

Сік селери набуває все більшої популярності серед споживачів, орієнтованих на здоров'я. Він часто використовується для сприяння гідратації, зменшення запалення та підтримки загального стану здоров’я. Але в нього є й побічні ефекти.

Проблеми з травленням

У селері багато манітолу – виду цукрового алкоголю, який природно міститься у багатьох фруктах та овочах.

Манітол діє як осмотичний агент, тобто він втягує воду у ваш травний тракт і розріджує стілець.

З цієї причини багато людей повідомляють про побічні ефекти травлення, такі як діарея після вживання соку селери.

Хоча ці побічні ефекти з часом стихають, вони можуть бути більш вираженими серед тих, хто страждає на такі захворювання як синдром роздратованого кишківника.

Високий кров'яний тиск

Сік селери має відносно високий вміст натрію, приблизно 189 мг у 1 склянці (240 мл).

Міністерство сільського господарства США (USDA) рекомендує дорослим обмежити споживання натрію до 2300 мг на день. Таким чином, вживання декількох порцій соку селери на день може перевищити рекомендовану норму.

До того ж деякі дослідження показують, що передозування натрію сприяє підвищенню рівня артеріального тиску, особливо серед тих, хто чутливий до дії солі.

Таким чином, людям з високим кров'яним тиском може знадобитися помірне споживання соку селери та інших продуктів, багатих натрієм.

Посилює почуття голоду

Сік селери часто змішують і проціджують, видаляючи частину клітковини, яка міститься в рослинній їжі й яка дуже корисна для здорового травлення. Вона повільно рухається по травному тракту, сприяючи зменшенню апетиту та підтримує почуття ситості.

Заміна продуктів, багатих клітковиною, соком селери може сприяти посиленню голоду та апетиту через невелику кількість клітковини.

Взаємодія з певними ліками

Сік селери має високий вміст вітаміну К, жиророзчинного вітаміну, який відіграє ключову роль у згортанні крові.

Хоча це не стосується більшості людей, тим, хто приймає певні ліки, доведеться ретельно стежити за споживанням цього елементу.

Це не означає, що вам потрібно виключити зі свого раціону продукти з високим вмістом вітаміну К. Натомість важливо споживати приблизно однакову кількість на день й уникати різких змін у дієті.

Чутливість до сонця

Селера містить псорален, хімічну сполуку, яка реагує на сонячне світло і може спричинити фітофотодерматит – запальний стан, що призводить до утворення пухирів та плям на шкірі після перебування на сонці.

Давніші дослідження та повідомлення про випадки пов'язують підвищену чутливість до сонця із надмірним споживанням селери або соку селери.

Однак ця реакція зазвичай виникає, коли продукти, що містять псорален, потрапляють на вашу шкіру. Навряд чи це вплине на тих, хто випиває кілька порцій соку селери на день, але краще бути обережними.

Через перелічені побічні ефекти найкраще насолоджуватися соком селери як частину здорової, збалансованої дієти і випивати приблизно одну-дві порції на день.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин