П’ять найулюбленіших фізичних активностей довгожителей з усього світу
Фото: pexels.com

У світі є своєрідні "Блакитні зони" – п’ять місць, де люди живуть довгим здоровим життям до 100 років. Засновник Blue Zones Ден Бюттнер присвятив своє професійне життя, передаючи вивчене.

Кулінарна книга Бюттнера "Кухня блакитних зон: 100 рецептів дожити до 100" розкриває, як виглядає здорове харчування для багатьох столітніх людей, з якими він стикався. Але як щодо руху? Безумовно, він також може рекомендувати фізичну активність, яка робить життя довшим, здоровим та повноцінним.

Люди, які живуть в блакитних зонах, думають про фізичну активність трохи інакше. Замість інтенсивних тренувань основна увага приділяється регулярним рухам протягом дня. "Їх життя динамічне. Про улюблені заняття довгожителів для Well + Good розповіла Емілі Кіберд, засновниця Нью-Йоркської міської оздоровчої клініки.

Для різних людей це може виглядати по-різному, залежно від типу рухів, які вам подобаються, але загальна мета полягає в тому, щоб прагнути до 150-300 хвилин активності на тиждень.

Тож, чим люблять займатися довгожителі з Блакитних зон?

Ходьба

Люди, які живуть у Блакитних зонах, як правило, багато гуляють. Прогулянки – природна частина їх повсякденного розпорядку. Вони можуть прогулятися до ринку, щоб купити продукти, або піти на вечірню прогулянку з другом. Тобто, вони дійсно дуже багато ходять.

Ходьба корисна для всього організму, включаючи мозок. Одне дослідження показало, що щоденна ходьба корелювалась із підтримкою здоров’я гіпокампу, це частина мозку, де зберігається пам’ять. Тож не варто недооцінювати силу хорошої прогулянки!

Велосипед

За словами Роберта Аньєлло, DO, люди в Блакитній зоні Сардинії віддають перевагу велосипедам як основному виду транспорту. Це має довгостроковий позитивний вплив на їх серцево-судинне здоров'я.

Подібно до ходьби, їзда на велосипеді – це функціональна форма руху, яку можна регулярно використовувати у повсякденному житті. Прокладення маршрутів, по яких ви б змогли їздити на велосипеді, а не за кермом, справді потребує розумових змін, але це те, що потенційно може додати років до вашого життя.

Танці

Танці – це ще один заняття, яким люблять займатися люди з Блакитних зон.  Це не просто спосіб прискорити пульс та отримати задоволення від музики та контакту з людьми! Це також корисно для когнітивних функцій, оскільки для цього потрібна координація.

Тай-цзи

На Окінаві багато людей практикують тай-цзи – серію рухів, що виконуються повільно, зосереджено і супроводжуються глибоким диханням. Ця активність також відома як "медитація в русі", тай-цзи та є китайською практикою розуму й тіла. 

Подібно до танцю, тай-цзи потребує скоординованості в тілі, що корисно для когнітивного здоров'я. Ще одна причина корисності полягає в тому, що вона допомагає усунути стрес. Це також показує, що фізичні вправи не повинні бути енергійними – м’які рухи теж корисні.

Садівництво

"У всіх Блакитних зонах люди продовжують садовити навіть у 90 та 100 років!", – говорить Бюттнер. Крім того, так само як їзда на велосипеді чи піші прогулянки, садівництво може підняти ваш настрій, незалежно від того, чи робите ви це на міському балконі чи у заміському задньому дворі.

Але найголовніше, про що слід пам’ятати, коли мова заходить про вправи та довголіття – це те, що ви повинні постійно рухатися протягом усього дня. І звичайно, знайдіть способи, які вам дійсно сподобаються та будуть покращувати настрій. Як кажуть, щастя – запорука довголіття.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин