Сезон кліщів: як  уберегтися та що робити, якщо знайшли його у тілі. Розповідає лікар
Ілюстративне фото: pixabay.com

Квітень-травень – активний сезон розмноження паразитів, тому вони активно виходять на "полювання". Лікарка швидкої допомоги Анна Дудник стверджує, що кліщі розповсюджують бактеріальні інфекції, зокрема Лайм-бореліоз, передає Українське радіо.

За її словами, останніми роками в Україні часто зустрічається це захворювання.

"Його інкубаційний період зазвичай триває від 1 до 30 днів. Досить поширеним симптомом є кільцеподібна еритема: на місці укусу з’являється червона пляма, оточена ніби нормальною шкірою, і далі є червоне кільце. Але, коли виникає така еритема, лише 30% можуть сказати, що їх покусав кліщ, адже є їх незрілі особини", – каже лікарка.

Вона зазначає, що такий висип на шкірі дає можливість медикам клінічно встановити діагноз і призначити початкове лікування.

Також в результаті укусу кліща може розвитися кліщовий енцефаліт. Інколи зустрічаються й інші інфекції.

Анна Дудник пояснює: якщо ви виявили в себе кліща, і він ще не дуже великий, знаходиться в доступному місці, і ви не можете звернутися за допомогою до лікаря, то можна спробувати дістати самому.

"Зараз є спеціальні пристрої для самостійного видалення кліща, вони схожі на пінцет зі спеціальним отвором. І суть у тому, щоб захопити кліща між кусаючим апаратом та лапками й акуратно, колихаючими рухами, його видалити", – розповідає лікарка.

Наголошує: не можна витягувати кліща пінцетом, бо можна його розчавити. Тоді ризик отримати інфекцію такий же, якби він залишався у тілі на довго.

Але все ж найкращим рішенням буде звернутися до медиків.

За словами лікарки, на прогулянку до лісу чи парку варто одягатися у світлий одяг, який щільно прилягає до тіла

"Штани треба заправляти в носки. Взуття бажано мати закрите і світлого кольору", – каже Анна Дудник.

Додає: після повернення додому одяг варто ретельно оглянути та випрати.

При виборі репелентів, радить уважно читати інструкцію, оскільки деякі аерозолі треба наносити кілька разів, бо вони діють кілька годин, а інші ефективні до п’яти діб.

Лікарка наголошує, що препарати проти кліщів треба наносити не на шкіру, а на одяг.

"У складі мають бути такі речовини як диметилфталат и диметил поліамід. Але вони мають дуже сильний запах, тому краще наносити в добре провітрюваних приміщеннях або надворі", – зазначає Дудник. 

Крім того, треба кожні пів години оглядати себе та своїх близьких під час прогулянки, а також після повернення додому, адже укус кліща неможливо відчути.