Скандал навколо роману 8-річної блогерки. Про що мають задуматись усі батьки – психолог
Фото з інстаграму Мілани

Нагадаємо, діти в соцмережах доволі відверто позують та поводяться як дорослі закохані. За блогеркою Міланою в Інстаграмі стежать близько пів мільйона користувачів. Є підозра, що роман зрежисований мамою дівчинки, яка веде її акаунт. 

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Мати дівчинки у романі дітей нічого поганого не бачить. Її уже викликали на допит.

Психологиня Світлана Ройз пояснює, що будь-яка гостра ситуація – завжди більше, ніж ситуація однієї сім’ї, школи, чи партії. Вона про загальний "системний процес". 

Тому експертка ділиться п'ятьма висновками, які з цієї історії мають зробити усі українські батьки.

1. У сім’ї мають бути правила щодо соцмереж. 

Ройз узгоджує з чоловіком усі фото дитини перед тим, як опублікувати в соцмережах. Доньці зараз 7, і за рік у неї не буде профілю у жодній із соцмереж.

Якось одна мама у ФБ написала: "Мій син по секрету мені сказав, що закохався" і детально описувала секрет. Але ж син поділився по секрету. З довірою. Особистим.

"Світ, де у нас, дорослих, розмита межа інтимного, особистого і публічного, не може бути зрозумілим дітям. Нам важливо повернути собі відчуття цих кордонів".

Пишучи про цю історію, добре зробили ті, хто ретушував обличчя дітей. Адже за "гарячими" обговореннями багато хто забув, що що б не робила мама дівчинки, завдання дорослих – бути етичними і оберігати дітей. 

2. Задовільняти свої нереалізовані потреби в увазі, значимості, реалізації, відчутті крутості тощо через дітей – зовсім не ОК. 

Кожним нашим виходом – постом, коментарем, публікацією, фотографією – ми задовільняємо якусь свою потребу. Це не означає, що не можна публікувати. Але ідеально усвідомлювати, яку потребу ви закриваєте. 

3. Ми стимулюємо кожним новим отриманим лайком свою дофамінову систему. 

Багато знайомих роблять ФБ-детокс, щоб "прочистити рецептори" і перевірити, наскільки сильною буде ломка без лайків. 

Знайомі маркетологи наполягають, що треба робти не менше 2-3 сторіз на день, щоб про тебе не збабули. Щодня публікувати фото, часто робити фотосесії, "будоражити" аудиторію, інакше ти ніхто. 

І це – жах. Якщо ми не привчені бути з собою, якщо біжимо у сторіз через відчуття пустоти та тривоги, від нав’язливих думок – дітям поруч з нами немає на що опертися. Вони втечуть у свої соцмережі і свої уявні світи.

Ми боїмося залежностей хімічних – алкоголю, наркотиків, ігрової. Але часто "нарцистично розширюємось через дітей", підсаджуючи і їх, і себе на "лайки" і залежність: а як на мене відреагували, що про мене сказали?

Підлітки тільки формують своє "внутрішнє", тому так залежать від того, що ззовні. 

4.  Якщо раніше ми з багатьма психологами говорити про зайву інтелектуалізацію дітей і права дитини та гру, то тепер думаємо, як дітей захистити від сексуалізації.

Тема сексуальності та поваги ще буде проявлятися у різних формах – скандалах, страхах – поки не перейде в список освоєних, здорових тем.

5. Для формування сили самооцінки, власних меж, особливо у 7-8 років, важливо читати з дітьми і пояснювати прочитане. 

Важливо разом дивитися мультфільми, створювати спільні сімейні реліквії, знати, у що діти граються. 

Допомагати їм створювати простір спілкування з друзями в реальному житті, важливо давати їм відчуття поваги до свого тіла, приватності, поваги до їхніх секретів.

Важливо створювати таке середовище, з якого проросте їхній смак, потенціал та індивідуальність. 

Також слід вчитися не прикриватися словами: "Я ж все роблю для дитини".

  • Нагадаємо, що про роман дітей-блогерів стало відомо напередодні. Вони у своїх інстаграм-профілях розповіли, що почали зустрічатися. Також публікували фото, де цілуються, розповіли, що сплять разом. 
  • Мережу обурила демонстрація такої поведінки дітей в соцмережі. Матір дитини каже, що їй відомо про стосунки дітей, вона дала згоду і не має нічого проти.

Популярними діти стали через соцмережу Likee: там у дівчинки майже 6 мільйонів фоловерів, у хлопця – півмільйона. Мілана – модель. Дівчинка знімається для брендів дитячого одягу. Вона також бере участь у дитячих конкурсах краси.