Серед онуків не має бути фаворитів. Як це пояснити бабусям та дідусям
Фото: Pexels

Дідусь та бабуся приділяють одному онукові більше уваги, ніж іншому. Купують йому кращі подарунки, хвалять та обіймають. Інша ж дитина почувається менш особливою в очах старшого покоління, що викликає лише образу та розчарування. Це ознаки фаворитизму.

"Часто він пов’язаний з тим, що дитина була першим онуком в родині. А також з її темпераментом, характером або рівнем зрілості", – пояснює HuffPost експертка з виховання Мелісса Бенаройя. 

Таку поведінку дідуся й бабусі мають помітити та вчасно проговорити батьки дітей. Адже за словами експертки, неспокій слід усунути на ранній стадії. Щоб це не стало "раною", яка псуватиме ваші стосунки з батьками.

Експерти з виховання поділились з HuffPost порадами, як врегулювати фаворитизм у родині. LIGA.Life переповідає головне.

Запитайте партнера, чи він також помітив це

Іноді ми схильні проєктувати власні проблеми на інші ситуації, стверджує Сьюзен Г. Гронер, авторка книги "Parenting With Sanity & Joy" та ведуча подкасту "Parenting Mentor Sessions".

Тож запитайте свого партнера, чи помітив він різне ставлення дідуся та бабусі до онуків, і що через це відчуває.

Вгамуйте емоції, а потім говоріть

Ви маєте підійти до розмови відкрито та з цікавістю, а не з агресією та звинуваченнями: "Ви подарували Сашку відеогру, а Олесі – крихітний набір Lego!".

"За потреби практикуйте навички самозаспокоєння, перш ніж підняти цю тему. Дихальні вправи або медитація – чудові способи регулювати емоції та заспокоїтись. Підійдіть до розмови з батьками з позиції "виграш для всіх", – радить Бенаройя.

Читайте також: Їде дах після кількох місяців життя з ріднею. Чому так важко і що робити – радить психолог

Нагадайте батькам про цінність ваших стосунків

Почніть розмову з кількох позитивних коментарів. Інакше змусите батьків захищатися. Наприклад: 

  • "Ви такі люблячі дідусь і бабуся. Це чудово, що ви зацікавлені життям своїх онуків". Зробіть паузу і подивіться, як вони реагують та відповідають на це.

  • "Я знаю, що Мишко – чудова дитина, з ним так легко проводити час і спостерігати за успіхами. Марійка також дивовижна. Але іноді я відчуваю, що їй не вистачає вашого часу і уваги. Для нас дуже важливо, щоб вона була поруч з вами. Як щодо збільшення вашого часу сам на сам, поки дещо не зблизитеся?".

Головне – сформулюйте свій запит так, щоб підкреслити втрати дитини, а не дідуся й бабусі. 

Встановіть правила

"Це нормально, коли ви говорите своїм батькам чи родичам, що вдома має бути рівноправ'я, і важливо, щоб одна дитина не відчувала себе менш цінною, ніж інша", – пояснює Гронер.

Наприклад, домовтесь, що на свята кожна дитина має отримувати рівноцінні подарунки.

Створюйте умови для взаємодії дідуся/бабусі та онуків

Наприклад, попросіть своїх батьків взяти на прогулянку одного з онуків або піти разом у кіно. Можете піти з ними, поки ваш партнер бавиться з іншою дитиною.

Альтернатива – пошук спільного заняття, яке буде цікавим і найстаршим, і наймолодшим. Наприклад, спільне складання пазлів, розробка художнього проєкту чи наукові експерименти.

Дайте своїм батькам можливість змінитися

Цілком можливо, що дідусь і бабуся зовсім не усвідомлюють фаворитизму, а тим паче ваших почуттів та почуттів дитини. Тож намагайтесь побудувати розмову та розвиток стосунків між цими поколіннями якомога приємніше та без засудження.