Тренування з восьмої до десятої ранку назвали найкращою профілактикою раку
Фото: www.pexels.com

Регулярні тренування протягом життя знижує ризики онкологічних захворювань. Але вчені з Іспанії пішли далі й визначили оптимальний час для таких занять – ранок! Хоча у чоловіків і жінок є деякі відмінності.

У проведеному експерименті брали участь 2795 чоловіків та жінок, частина з яких мала рак грудей і простати. Спочатку дослідники проаналізували звички цих людей. Виявилося, що заняття у проміжок між восьмою та десятою годин ранку – найбільш ефективний для профілактики цих типів раку.

Важливо підкреслити, що у чоловіків ефект був не менший й після вечірніх тренувань (приблизно з 19 до 23 години). Однак ефект відрізнявся в залежності від хронотипу хворої людини.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Хронотип (від грец. Χρόνος "час") – індивідуальні особливості добових ритмів організму людини та інших тварин. Хронотип людини визначає організацію фізіологічних функцій організму та його здатність до адаптації, може використовуватися як універсальний критерій загального функціонального стану організму.

Також вчені виявили ще один цікавий факт: активність рано вранці була найбільш корисною для сов, які зазвичай "розгойдуються" ближче до вечора.

"Ми бачимо, що правильно обраний час доби для тренувань може посилити захисний ефект проти раку", – зазначив співавтор дослідження Маноліс Кожевінас. При цьому вчені вважають, що для зміни загальних рекомендацій для профілактики раку необхідні подальші дослідження, що можуть підтвердити цей ефект.

В іншому масштабному метааналізі, спільно проведеному фахівцями з Гарварду, Американського онкологічного товариства і Національного інституту раку, йдеться про те, що помірна фізична активність (2,5–5 годин на тиждень) та більш інтенсивне навантаження (1–2,5 години на тиждень) знижують ризик розвитку 7 видів раку: рак товстої кишки у чоловіків, рак молочної залози, рак матки, рак нирки, мієлома, рак печінки та неходжкінська лімфома у жінок.