Онлайн-шахраї неабияк активізувалися, користуючись панічними настроями людей. Наразі головні шахрайські схеми можна розділити на чотири типи – залежно від сфери діяльності.

1. Онлайн-магазини. Схема така: ви заходите на сайт, хочете щось придбати онлайн. Вводите дані картки для оплати, та виявляється, що вони тепер у злодіїв – ви практично добровільно їх передали. В найближчі години ви побачите трансакції, зроблені не вами, і ваші гроші використають злочинці. 

В першу чергу негайно блокуйте картку. А щоб не потрапити на такий ресурс, проглядайте url адресу сайту. Якщо вона починається з https – добре, якщо http (тобто без s) – ні. Цей сервіс не є безпечним.

Та в будь-якому разі не поспішайте вводити платіжні дані, не прочитавши про магазин відгуки і не проаналізувавши, як давно вони розміщені.

2. Дошки оголошень. Перевіряйте оголошення користувача, який розміщує товар, і номер телефону, за яким розміщені оголошення. Плюс товари, які продаються. Наскільки логічні ці оголошення, як виглядає опис товару, це картинки з інтернету чи фото. Якщо ціна відчутно нижча ринкової, це один із сигналів, на який варто звернути увагу. Якщо вас просять робити передоплату, це часто ознака шахраїв. Використовуйте майданчики оголошень із гарантованим поверненням коштів.

3. Месенджери/соціальні мережі. Інший формат більш масовий – телеграм-канали, яким зараз довіряють українці, а тому не завжди перевіряють. Спершу ніби невеликі маніпуляції в стилі "підпишись на канал, там точно буде радар, що покаже, де летять ракети". А перейшовши за посиланням, ви можете або звантажити вірусну програму, яка відправить шахраю всі паролі, збережені на вашому девайсі, або введете самостійно дані картки та подаруєте гроші злодію.

4. Mail розсилки/смс розсилки на смартфоні. Розсилки шахраї використовують, аби надіслати вам вірус, який ви добровільно встановите. І відповідно – надасте інформацію про паролі, заповненні форми на інших сайтах, фактично всю інформацію або навіть віддалений доступ до вашого пристрою. Саме тому вважається, що сучасні смартфони дуже вразливі до зламу. Відтак ніколи не переходьте за посиланням, не перевіривши тричі, від кого лист. Якщо раптом перейшли – спробуйте одразу закрити вкладку.

Загалом же, щоб убезпечити себе і знизити ризики, важливо запам'ятати головне правило – не вирішувати нашвидкуруч.