Зміст:
  1. Температура без паніки
  2. Одягатися чи терпіти холод?
  3. Як підготувати своє тіло до зими 
  4. А якщо температура буде нижче за 18°C?

Мер Києва Віталій Кличко радить киянам підготувати теплий домашній одяг та ковдри. Адже цієї зими температура в столичних домівках буде нижчою за норму (21°C). Слід готуватися до 18-19°C.

LIGA.Life запускає серію текстів про підготовку до опалювального сезону та зими. Ми вже ділилися експертними порадами, як обрати обігрівач та бойлер. У наступних матеріалах розкажемо про електропростирадла та чи варто купувати буржуйку.

LIGA.Life розпитала сімейних лікарок Анастасію Ходан, Дарину Дмитрієвську та Мар’яну Климців, чи ця температура комфортна для організму і як слід підготувати себе до холодної зими.

Температура без паніки

Діапазон 18-22°C – комфортна та навіть здорова температура для людей будь-якого віку. Тож ця новина не має викликати паніки, кажуть експертки. 

"Високі температури пересушують повітря в оселі. Це призводить до пересушення слизової носа та ротоглотки. По-перше, це неприємно. По-друге, якщо слизова недостатньо зволожена, бактерії та вірусні захворювання легше потрапляють та прикріплюються до неї", – пояснює Анастасія Ходан.

Мар’яна Климців додає: "Коли температура вища за 20°C, особливо взимку, тепловіддача організму збільшується. Це може призвести до переохолодження, коли людина вийде на вулицю".

Окрім того, 18-19°C – комфортна температура для сну. Головне – вкриватися ковдрою та не спати на протязі, застерігає Дарина Дмитрієвська.

А як щодо ризику застуд?

"Він не збільшиться, якщо будете жити не в температурі 23°C, а 18°C. Головне – одягайтеся відповідно. Адже якщо будете сидіти лише у футболці та шкарпетках і взагалі не рухатись за температури 17-18°C, то ймовірність застуди збільшується", – стверджує Мар’яна.

Одягатися чи терпіти холод?

18 градусів у квартирі – це нормально? Як підготувати тіло до зими вже зараз
Фото: Depositphotos

Запастися теплим одягом та ковдрами – правильне рішення у будь-якій ситуації. Проте лікарки стверджують, що 18°C – не привід для укутування.

"Якщо ви не звикли до такої температури, не слід одягати шорти та футболку. Це має бути довший одяг та шкарпетки. Якщо вам все одно холодно – одягніться. Мерзнути не варто. Проте з часом ви помітите, що організм звикне до цієї температури і вам стане комфортніше", – стверджує Анастасія.

Виходячи на вулицю, дотримуйтесь правила багатошаровості, радить Дарина.

Це дозволяє не замерзати на вулиці та не пітніти в приміщенні: "Краще оберіть футболку та теплу кофту, ніж дуже теплий светр. Зайшли в приміщення – зняли кофту. Перед виходом на вулицю – одягли. Інакше можна сильно спітніти і ще більше замерзнути".

Лікарка додає: важливо утеплювати частини тіла, розташовані далі від серця. Адже там гірше кровопостачання. Тож не нехтуйте шкарпетками навіть удома.

Як підготувати своє тіло до зими 

Одна з найпоширеніших порад – загартовуйтесь. Проте це не означає, що ранок слід починати з холодного душу, а вдома за температури 18°C ходити в спідньому.

"Загартування – це не вчинок одного дня, а тривалий процес перелаштування організму. Розпочніть з дрібного – влітку покупайтесь у безпечному місці, не забороняйте собі та дітям помочити ноги в річці чи озері, не бійтеся дощу та не одягайтесь занадто тепло", – пояснює Дарина.

Також додайте у графік регулярні фізнавантаження.

За словами Мар’яни, це не мають бути важкі кардіотренування протягом двох годин щодня. Прогулянки, їзда на велосипеді, танці – будь-яка активність, що приносить вам задоволення та змушує рухатись. 

"Фізактивність покращує кровопостачання всього організму та тренує тонус судин, щоб розподіл крові (отже, тепла) відбувався більш злагоджено і відповідно до потреб організму. Тож будь-який регулярний спорт – хороша підготовка до холодної зими", – додає Дарина.

І головне – якщо ви маєте індивідуальну чутливість до холоду, то пройдіть повний чекап у сімейного лікаря, щоб врахувати це під час підготовки до зими.

А якщо температура буде нижче за 18°C?

18 градусів у квартирі – це нормально? Як підготувати тіло до зими вже зараз
Фото: Depositphotos

Лікарки радять:

  • Дістаньте теплий одяг та ковдри. "Дотримуйтеся правила багатошаровості. Перший шар має облягати тіло. Наступний – вільніший. Також в пригоді стане термобілизна, яка сприяє збереженню тепла тіла. Волога, яка утворюється на тілі, виводиться через мембрану, а тепло утримується", – радить Анастасія і додає, що одяг не має бути затісним.
  • Пийте багато рідини. Це може бути і теплий чай, і вода. Головне – не алкоголь. "Міцні напої мають короткотривалу здатність зігрівати. У перспективі алкоголь може призвести до переохолодження. Тому що певні процеси в організмі сповільнюються, і людина не так чітко відчуває холод", – наголошує Дарина.
  • Прийміть теплу ванну або душ. Але уникайте різких перепадів температур. Зокрема перебування у холодному приміщенні з подальшим зануренням в гарячу ванну може призвести до розширення судин, незначного зниження тиску і погіршення самопочуття. 
  • Рухайтесь. Це покращує кровообіг, отже, зігріває.

"Якщо ви ввечері випили гарячого чаю, одягли теплу піжаму і лягли в тепле ліжко нагріте, наприклад, електричним простирадлом, а в кімнаті буде 15°C, то глибокий і міцний сон вам гарантований. Спробуйте! Вам сподобається", – радить Мар’яна.