Зміст:
  1. Холодна вода – корисна, але це не панацея
  2. Кому не варто приймати контрастний душ
  3. Як правильно приймати контрастний душ

Холодній воді приписують чимало переваг для здоровʼя: від профілактики теплового удару влітку до покращення настрою та навіть схуднення. Однак чи дійсно контрастний душ, ранкові обливання холодною водою чи занурення у ванну з льодом здатні настільки покращити наше самопочуття? Про це LIGA.Life розпитала сімейну лікарку Анастасію Михайловську

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Альтернатива каві зранку. Чи корисне обливання холодною водою
Фото: Анастасія Михайловська

Холодна вода – корисна, але це не панацея

Розберімо популярні твердження про користь контрастних душу та обливання:

  • Загартовує та зміцнює імунітет

У 2016 році в Нідерландах провели дослідження. Вчені виявили: у людей, які витрачали 30-90 секунд щодня на холодний душ, скоротилась кількість лікарняних на 29%. 

"Це неправда, що обливання холодною водою впливає безпосередньо на імунітет, – наголошує Анастасія. – Але точно покращує опірність організму. Тобто якщо практикувати регулярні та комфортні обливання, то організм привчиться до швидкої і якісної реакції на холод. У такому разі за контакту з низькими температурами він швидше та якісніше захищатиметься".

Чи станемо ми менше хворіти? Складно сказати.

Адже на це може впливати багато факторів, наприклад, сухе повітря взимку, яке травмує слизові. У результаті збільшується ризик потрапляння вірусу чи бактерії в клітину. Саме вони провокують розвиток хвороби. У такому разі обливання нам не допоможе. 

"Натомість якщо організм загартований, то може знизитися ризик перемерзань. А це також ймовірний передвісник хвороби", – зазначає лікарка.

  • Допомагає у разі теплового удару

Дійсно, взаємодія з холодним може полегшити стан людини, яка отримала тепловий удар. Однак це не має бути крижаний душ чи ванна, максимум – прохолодний. Адже можна викликати напад у людей з астмою та епілепсією. В ідеалі – холодний компрес в зоні чола, шиї, кисті, паху та згинів ліктів. Адже саме там проходять магістральні судини.

  • Бадьорить не гірше за кофеїн

Контакт холодної води зі шкірою посилює кровообіг та допомагає транспортувати більше кисню всім тілом. Саме цей ефект може збадьорити людину. 

За даними одного з досліджень, контрастний душ може допомогти підвищити рівень енергії. Цей ефект подібний до споживання кофеїновмісних напоїв.

"Окрім цього, якщо цей процес приносить людині задоволення, то виділяються ендорфіни, які також додадуть бадьорості, – стверджує сімейна лікарка. – Однак людям з хронічними хворобами серця та судин краще почекати годину після пробудження, а вже потім приймати контрастний душ".

З іншого боку, саме через ефект бадьорості не варто приймати холодний душ на ніч.

Адже це може викликати перезбудження організму, отже, ускладнить засинання.

  • Заспокоює свербіж шкіри

Існує думка, що холодна вода здатна подолати хвилю чесання у людей з хворобою шкіри. Але Анастасія запевняє: це працює не завжди і точно не є методом лікування. 

"Такий маневр може спрацювати, якщо це психологічний свербіж. Тобто людина хвилюється або переживає стрес, і це викликає чесання. Але якщо є шкірна хвороба чи алергія, то нічого, окрім належного лікування не допоможе", – наголошує лікарка.

Альтернатива каві зранку. Чи корисне обливання холодною водою
Фото: freepik
  • Покращує кровообіг

У місці, куди потрапляє холодна вода, дійсно пришвидшується циркуляція крові. Саме тому людині, яка багато сидить протягом дня, буде корисно обливатися холодною водою. Адже це тренуватиме вени і покращуватиме венозний відтік, запевняє Анастасія. Однак це не стосується випадків, коли вже чітко виражене варикозне розширення вен. 

  • Покращує здоровʼя та вигляд шкіри

Такий ефект можливий саме через покращення кровообігу. Вмивання холодною водою може усунути набряки після пробудження. А через поліпшення циркуляції крові до шкіри потрапляє більше поживних речовин. Тому візуально вона може виглядати більш сяючою та свіжою.

  • Полегшує біль у мʼязах та усуває запалення

Холодному душу приписують протизапальну дію, яка може допомогти побороти біль. Однак є невеликі дослідження, які підтверджують, що цей ефект працюватиме не лише у разі мʼязів, а й кісток. Контрастний душ полегшував біль в учасників дослідження, які мали хронічний артрит.

"Низькі температури дійсно можуть знімати місцевий біль через зменшення температури та набряку. Але у такому разі я б радила використовувати холодні компреси, а не йти в контрастний душ. До того ж взаємодія з крижаною водою може, навпаки, викликати інтенсивний приплив крові, що викличе посилення болю", – додає лікарка.

  • Сприяє схудненню та боротьбі з целюлітом

Припускають, що холодна вода ефективніше спалює жир та покращує резистентність до інсуліну. Однак Анастасія спростовує: "Дійсно, є дослідження, які підтверджують, що це може якось позитивно впливати на інсулін. А стрес, завданий низькою температурою, провокуватиме більшу витрату калорій. Але лише контрастний душ не профілактує діабет і не допоможе схуднути. Для цього слід коригувати спосіб життя".

Щодо целюліту, то це не та річ, з якою слід боротися чи лікувати. Це відкладення жиру під шкірою, які можуть передаватися генетично і виникати як у людей з нормальною, так і надмірною вагою.

  • Покращує настрій та концентрацію

Цей ефект зазвичай пояснюють активацією симпатичної нервової системи та викидом ендорфінів та норадреналіну. Проте лікарка запевняє, що це дуже індивідуально. 

"Не в усіх людей виділятимуться ці гормони під дією води. У когось, навпаки, може бути викид адреналіну, який виснажує, а не приносить радість. Тож якщо ви спробували холодний душ, а опісля відчули пригніченість, слабкість, втому, то це точно не ваша практика".

  • Усуває набряки кінцівок

Такий ефект можливий, якщо людина набрякає в період спеки, наприклад. Однак холодна вода не усуває набряки, повʼязані з хворобою серця, нирок, щитоподібної залози тощо.

Альтернатива каві зранку. Чи корисне обливання холодною водою
Фото: freepik
  • Захищає від вікових хвороб (інсулінорезистентності, діабету, атеросклерозу)

Огляд 2022 року показав: холодна вода може допомогти підвищити рівень адипонектину – гормону, який виділяється жировою тканиною. Саме він відіграє важливу роль у запобіганні віковим захворюванням, як-от інсулінорезистентність, діабет і атеросклероз.

"Тільки контрастні ванни не профілактують хвороби. Потрібен комплексний підхід: збалансоване харчування, фізактивність, відмова від паління та алкоголю тощо", – підсумовує Анастасія.

Кому не варто приймати контрастний душ

За словами лікарки, є певні стани, за яких не варто експериментувати з водою низьких температур:

  • серцево-судинні хвороби, особливо підвищений артеріальний тиск. Різка зміна температур може викликати гіпертонічний криз, запевняє Анастасія;
  • хвороби дихальної системи, наприклад, бронхіальна астма або хронічне обструктивне захворювання. Холодна вода може спричинити напад;
  • зло- та доброякісні пухлини. Покращення кровообігу може стимулювати ріст пухлин, зазначає Анастасія;
  • вагітність, лактація, менструація, якщо до цього жінка не мала регулярного контрастного душу;
  • застуда та лихоманка. У такому разі холодна вода – додатковий стрес для організму, що опісля може підвищити температуру тіла.
  • алкогольне спʼяніння.

"Людям з діабетом краще звернутися до лікаря і запитати про індивідуальну користь/шкоду обливань. Адже якщо людина до захворювання мала такий ритуал, то, ймовірно, він їй не нашкодить. Однак коливання глюкози через стрес, спричинений холодною водою, все ж можливий", – підсумовує сімейна лікарка.

Натомість у дітей та підлітків обмежень немає. Така практика може піти на користь їхньому організму, збільшуючи його опірність до холоду.

Головне – робити це з розумом і за бажанням дитини. Якщо їй це не подобається, відмовтесь від такого ритуалу. 

"Наприклад, я дозволяю своїй дитині бігати босоніж і обливатися прохолодною водою. В комплексі зі способом життя вона дійсно не часто хворіє", – запевняє Анастасія.

Альтернатива каві зранку. Чи корисне обливання холодною водою

Як правильно приймати контрастний душ

По-перше, це має бути поступовий процес. Не треба одразу лягати в крижану ванну. Можете спробувати спочатку обтирання вологим холодним рушником або прохолодний душ з поступовим зменшенням температури в межах власного комфорту. 

"Я б радила починати з теплої води. Постійте так 5-7 хвилин. Потім на 30 сек зменште температуру, але вода не має бути крижаною. З кожним тижнем вона може бути холоднішою, час взаємодії також можна збільшувати до 1 хвилини. За бажанням опісля можете знову перейти на теплий душ", – радить Анастасія.

Починайте обливання з кінцівок, вони менш чутливі. 

Так можна адаптуватися до температури, а вже потім переходьте до тулуба, шиї та голови. 

У цей час важливо не забувати дихати. Можна робити вдих на чотири рахунки, потім затримувати і видихати на ті самі чотири рахунки. Це також допоможе адаптуватися до холодної води.

"А щоб отримати максимальну користь для організму, перетворіть цю практику на регулярний ритуал. Разовий стрибок в ополонку на Водохреще не загартує вас та не принесе перелічені вище переваги для здоровʼя", – підсумовує експертка.