Зміст:
  1. Що передувало цьому обговоренню
  2. Скільки коштує медаль державі
  3. Простір для корупції та маніпуляцій
  4. Чи мотивує медаль до навчання
  5. Що далі

Нещодавно у Верховній Раді назвали недоцільним нагородження випускників шкіл золотими та срібними медалями державного зразка. На виготовлення таких відзнак лише у 2024 році Міністерство освіти та науки витратило понад 3,1 млн грн. Водночас наявність медалі не дає переваг під час вступу до закладу вищої освіти.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Скільки золотих і срібних медалей для випускників українських шкіл було виготовлено у 2020-2024 роках та чи може така відзнака мотивувати дитину до навчання? Про це дізнавалася LIGA.Life.

Що передувало цьому обговоренню

11 вересня 2024 року Комітет Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій визнав недоцільним подальше виготовлення золотих і срібних медалей, а також нагородження ними випускників шкіл. На думку учасників профільного комітету, ця практика:

  • не має правових підстав, бо норма про заохочення учнів втратила чинність ще у 2020 році;
  • педагогічно недоцільна, бо з 2014 року наявність золотої чи срібної медалі не впливає на вступ до університету й відтак не мотивує учнів;
  • фінансово неефективна, бо на виготовлення медалей щороку витрачають кошти із державного бюджету.

"За п'ять років було виготовлено понад 66 000 медалей. За 2024 рік виготовили вдвічі (!!!) більше, ніж у 2020-му, хоча рівень знань і кількість учнів зменшилися. Робимо висновок, що кількість медалей не відображає якості освіти. (...) Ця застаріла практика медалей розповсюджена у пострадянському просторі, зокрема у РФ. Нехай там і залишається!" — написала в Facebook депутатка і секретарка комітету Наталія Піпа.

Скільки коштує медаль державі

LIGA.Life звернулася з запитом до Міністерства освіти та науки України щодо кількості виготовлених медалей у 2020-2024 роках і витрат на них. Упродовж цього періоду обсяг нагород для випускників шкіл зріс на 74%:

  • 12 800 медалей у 2020 році: 8100 золотих і 4700 срібних;
  • 15 360 медалей (+20%) у 2021 році: 9360 золотих і 6000 срібних;
  • 19 100 медалей (+24,35%) у 2022 році: 14 900 золотих і 4200 срібних;
  • 20 300 медалей (+6,28%) у 2023 році: 16 000 золотих і 4300 срібних;
  • 22 100 медалей (+8,87%) у 2024 році: 18 300 золотих і 3800 срібних.

Пропорційно зростали й витрати на виготовлення медалей. Якщо у 2020 році на відзнаки для випускників шкіл спрямували майже мільйон гривень із держбюджету, то у 2024-му ця сума зросла втричі:

  • 985 584 грн у 2020 році;
  • 1 273 363 грн у 2021 році;
  • 1 642 800 грн у 2022 році;
  • 1 781 500 грн у 2023 році;
  • 3 140 340 грн у 2024 році.

Наразі вартість виготовлення золотої та срібної медалі для випускників шкіл становить 142,2 грн та 141,6 грн відповідно.

Простір для корупції та маніпуляцій

Економічні витрати — лише один з компонентів питання щодо доцільності виготовлення і вручення медалей випускникам шкіл. На думку дитячої психологині Катерини Гольцберг, існують також мотиваційні та корупційні аспекти:

"З погляду мотивації, медаль як певна відзнака має значення для дитини. Або це може бути інша винагорода — направлення в престижний вищий навчальний заклад, наприклад. Але, на жаль, є статистика збільшення кількості медалей і погіршення якості освіти. Це свідчить про те, що винагороди не зовсім заслужені: або критерії неправильні, або є корупційна частина".

На непрозорість процесу нагородження медалями випускників шкіл звертали увагу і Комітет з питань освіти, науки та інновацій, і Служба освітнього омбудсмена України. Всупереч вимогам до претендентів на золоту та срібну медаль, існує практика "дотягування" оцінок на прохання учнів, під тиском батьків чи за бажанням учителів. Це створює простір для маніпуляцій і корупції.

"На мій погляд, зараз є велика проблема щодо справедливості одержання медалей. Якщо одна дитина добре працює, але не може отримати відзнаку, тоді як інша байдикує і все має, це буде сильно демотивувати першу", — пояснює Катерина Гольцберг.

Чи мотивує медаль до навчання

Сама медаль, переконана дитяча психологиня Олександра Єрьоменко, не є мотивацією до навчання. Це радше спосіб винагороди за досягнення від держави. Такою ж відзнакою можуть бути пільги на вступ або грант на подальше навчання.

"Я багато працюю з дітьми й поки що не зустрічала таких, хто мав би за мету отримання золотої чи срібної медалі. Дітей мотивує інтерес до процесу, а також якісь цікаві заходи у школі: чаювання після вивчення нової теми з англійської чи математики, спільне смакування піцою, уроки надворі або похід у музей. Також дітям подобається бачити власний прогрес у навчанні, коли вони починають вирішувати складніші завдання, наприклад", — зазначає вона.

Важливо зрозуміти, що саме закладається у сенс навчання: одержання нових знань, пізнання світу, задоволення від процесу чи медаль. Часом остання є приємним визнанням досягнень і для батьків, адже вони також мотивують дитину вчитися, каже Катерина Гольцберг:

Я думаю, що головна мотивація — це перспективи, куди дитина хоче вступити чи ким вона бачить себе у майбутньому. Тут батькам важливо було б говорити, що гарне навчання — це інші перспективи.

З іншого боку, зауважує Олександра Єрьоменко, важливо, щоб слово "медаль" не супроводжувало дитину впродовж усього навчання чи старших класів. Інакше це її обмежуватиме, накладатиме певні очікування та сподівання інших людей ("Ти ж майбутній медаліст") або створюватиме простір для маніпуляцій з боку вчителів ("Ти ж на медаль ідеш").

Що далі

Наразі ідея скасувати виготовлення та вручення золотих і срібних медалей державного зразка випускникам шкіл не пішла далі пропозиції профільного комітету Верховної Ради. Щоб ухвалити фінальне рішення, на думку очільника Міністерства освіти та науки Оксена Лісового, необхідно винести це питання на громадське обговорення.

А що ж робити батькам, чиї діти очікували отримати винагороду за старанне навчання і можуть втратити таку можливість? LIGA.Life ділиться порадами психологинь:

  • Поговоріть із дитиною про те, що для неї означала можливість отримати медаль.

"Якщо дитину мотивує не лише медаль, а перспективи в майбутньому, то це (скасування медалей. — Ред.) може бути неприємно. Але цю подію можна пережити з допомогою батьків", — зазначає Катерина Гольцберг.

Довідка
Сьогодні наявність золотої чи срібної медалі не враховується під час вступу до закладу вищої освіти. Втім, ці відзнаки надають переваги абітурієнтам під час вступу до закладів професійної (професійно-технічної) освіти.
  • Знайдіть інший спосіб нагородити дитину за навчальні досягнення. Це може бути подорож, грошова винагорода чи новий гаджет.
  • Розділіть із дитиною емоції, які вона переживає. Це може бути гнів, сум, розчарування — важливо дати місце цим переживанням.

"Часом складається так, що ми не отримуємо того, на що розраховували. Ця історія, коли дитина думає, що все залежить від неї, — небезпечна. Ми не завжди можемо впливати на якісь події, але можемо працювати зі своїми емоціями та ставленням до цих подій. Тому коли дитина усвідомлює, що не все залежить від неї, — важливо це прожити. Звичайно, з підтримкою батьків, які розуміють її емоції, усвідомлюють, що це дійсно неприємно, сумно і важко", — підсумовує Олександра Єрьоменко.