Зміст:
  1. Які симптоми викликає штам Дельта?
  2. Наскільки заразним є штам Дельта?
  3. Наскільки важким є захворювання, спричинене штамом Дельта?
  4. Чи захищають вакцини проти COVID-19 від штаму Дельта?
Переказ статті Healthline від 14 червня 2021 року. Автор: Shawn Radcliffe, фактчек: Dana K. Cassell. Переклали – анестезіологиня Олександра Неменша і хірургиня Оксана Михайлюк. Науковий редактор – кандидат медичних наук Андрій Сем'янків, відомий також як медблогер MedGoblin.
  • Експерти вважають, що штам COVID-19 "Дельта" є загрозою, оскільки має вищу, ніж інші штами, заразність, а також спричинює важчу симптоматику хвороби.

  • Також додають: хоч сучасні вакцини і ефективні проти цього штаму, він матиме більше шансів на мутацію внаслідок зараження невакцинованих людей.

  • Найтиповішими симптомами штаму Дельта є лихоманка, головний біль, біль у горлі та нежить.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), штам Дельта, відомий як B.1.617.2, вперше виявили в Індії, але відтоді він з’явився у більш ніж 70 країнах. МОЗ України заявило, що він є вже й нас, зафіксували два випадки.

Наприклад, за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань (CDC), у США на цей штам припадає понад 6% від усіх досліджених зразків. Це стрибкоподібне збільшення проти 1% ще місяць тому.

Цей штам не тільки поширується краще за попередні, але й може спричинити важчий перебіг захворювання. Особливо це стосується невакцинованих та тих, хто має слабшу імунну відповідь на вірус.

Які симптоми викликає штам Дельта?

 

Китайські лікарі виявили, що в міру поширення всією країною штаму Дельта у людей спостерігали інші і важчі, ніж раніше під час пандемії, симптоми, – повідомляє The New York Times.

Частим симптомом є лихоманка. Вірусне навантаження організму є вищим, ніж спостерігали раніше. І у все більшої кількості людей спостерігається погіршення стану через появу важких симптомів на 3-4 день захворювання.

У Великій Британії, де штам Дельта спричинює 91% нових випадків, дослідження продемонструвало, що найбільш поширеними симптомами були головний біль, біль у горлі та нежить.

Молоді цей стан може скидатись на просто важку застуду. Але вони все ще можуть передавати вірус іншим, зокрема людям з вищим ризиком важкого перебігу захворювання або тим, хто не пройшов повний курс вакцинації. Навіть люди з безсимптомною інфекцією можуть передати вірус іншим.

В процесі накопичення вченими більшої кількості даних з’явиться чіткіша картина симптомів, викликаних штамом Дельта.

Люди мають бути уважними до інших симптомів коронавірусної інфекції таких як кашель, задишка, головний біль, втома або втрата смаку чи запаху.

Наскільки заразним є штам Дельта?

 

США та Велика Британія повністю вакцинували близько 43% свого населення. Але оскільки у Британії штам Дельта останніми тижнями стає все більш поширеним, у країні спостерігається сплеск захворюваності на COVID-19.

Подібне зростання кількості випадків COVID-19 спостерігали в Індії під час широкого поширення штаму Дельта. Експерти кажуть, що це пов’язано з вищою трансмісивністю (він швидше передається. – Ред.) цього штаму.

Британський міністр охорони здоров’я Matt Hancock минулими вихідними заявив, що штам Дельта приблизно на 40% більш трансмісивний, ніж Альфа, що був домінуючим у країні раніше, повідомляє BBC News.

Минулого тижня на брифінгу Білого Дому, присвяченому COVID-19, доктор Anthony Fauci, директор Національного інституту алергії та інфекційних захворювань, заявив, що дослідження підтверджують цю думку.

"Очевидно, що наразі трансмісивність штаму Дельта вища, ніж у дикого типу", – сказав Fauci, маючи на увазі оригінальний штам вірусу, що з’явився на початку пандемії.

 

Наскільки важким є захворювання, спричинене штамом Дельта?

 

Public Health England (PHE) у статті від 10 червня озвучує початкові дані про те, що штам Дельта може збільшити ризик госпіталізації порівняно зі штамом Альфа.

Аналіз понад 38 000 випадків захворювання на COVID-19 в Англії, проведений PHE, продемонстрував, що люди зі штамом Дельта мали в 2,61 рази більше шансів бути госпіталізованими, ніж особи зі штамом Альфа.

Fauci повторив стурбованість PHE щодо штаму Дельта: "Він може бути асоційований з тяжчим перебігом захворювання, порівняно з Альфа, зокрема з вищим ризиком госпіталізації". 

PHE виявив, що в деяких районах, де зростала циркуляція штаму Дельта, потреба у зверненні до лікарні та госпіталізації виникала "переважно у невакцинованих".

Це свідчить про те, що навіть у разі зіткнення з цим штамом повна вакцинація забезпечує захист від важчого перебігу захворювання та госпіталізації.

Говорити про повну вакцинацію у разі дводозових вакцин, таких як Pfizer-BioNTech чи Moderna-NIAID, можна принаймні через 14 днів після другої дози. Для однодозової вакцини, наприклад Johnson&Johnson, цей термін становить принаймні 14 днів після введення дози.

 

Чи захищають вакцини проти COVID-19 від штаму Дельта?

 

Є й інші докази того, що вакцини від COVID-19 працюють проти штаму Дельта.

Дослідження, опубліковане 10 червня в журналі Nature, продемонструвало, що 20 осіб, вакцинованих двома дозами Pfizer-BioNTech, мали в крові достатню кількість антитіл для нейтралізації декількох штамів, зокрема і Дельта.

Це свідчить про те, що вакцина забезпечує адекватний захист від штаму Дельта, зазначають автори, хоча і додають, що для точної впевненості в цьому слід проводити подальші дослідження.

Інші дані наголошують на важливості повної вакцинації, особливо в той час, коли штам Дельта широко поширюється у соціумі.

Дослідники Інституту Френсіса Кріка та Національного інституту досліджень у сфері охорони здоров’я (NIHR) Центру біомедичних досліджень у госпіталі Університетського коледжу (Лондон) повідомили The Lancet, що у порівнянні з оригінальним штамом, шансів отримати адекватну імунну відповідь до штаму Дельта після однократного введення вакцини Pfizer-BioNTech менше.

Дані досліджень підтверджують необхідність якомога швидше отримати другу дозу вакцини.

Препринт дослідження, опублікований PHE 22 травня, демонструє, що дві дози вакцини Pfizer-BioNTech були на 88% ефективними проти симптомного захворювання зі штамом Дельта, і на 93% – зі штамом Альфа.

Однак одна доза вакцини була ефективною проти симптомного перебігу лише на 33 і 50% відповідно.

"Одна доза мРНК-вакцини однозначно забезпечує недостатній захист від штаму Дельта, – сказав доктор Stanley H. Weiss, професор медицини медичної школи Рутгерс в Нью-Джерсі і професор біостатистики та епідеміології в школі громадського здоров’я Рутгерс. – Але поточні дані свідчать про те, що ми маємо досить високий ступінь захисту від штаму Дельта після повної вакцинації".

Найбільш схильними до розвитку важкого перебігу захворювання внаслідок інфікування штамом Дельта є особи, що не пройшли повну вакцинацію, та ті, хто не має стійкої імунної відповіді на неї (люди похилого віку та особи з ослабленим імунітетом).

Weiss заявляє, що такі люди, навіть будучи повністю вакцинованими, мають продовжувати вживати запобіжні заходи при перебуванні у громадських місцях, де інші можуть бути носіями вірусу.

"Ми маємо бути дуже обережні з даними групами, оскільки люди 80+ років чи люди з імуносупресією мають особливо високий ризик розвитку важкого перебігу захворювання чи смерті", – сказав Weiss у інтерв’ю Healthline.

Це "настільки сильний аргумент – зробити щеплення, – додав Fauci. – Якщо ви отримали першу дозу, обов’язково дочекайтеся другої. А ті, хто ще не вакцинований – будь ласка, зробіть щеплення".

Зараз основна увага приділяється наявним штамам. Але що більше у них можливостей поширитись, то більше шансів і мутувати.

"Ми очікуємо на інші штами, що будуть виникати, поширюватися та викликати занепокоєння", – сказав Weiss.

Тому усі країни повинні мати рівний доступ до вакцин.

"Ті частини світу, де вірус стрімко поширюється, можуть стати осередками для утворення нових штамів, які становитимуть небезпеку для решти планети", – сказав Weiss.

Важливо також: Штам коронавірусу Дельта уже в Україні. Які прогнози стосовно літа й осені дає нам вчений

Проєкт "Наукою по ковіду" реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Позиція фонду може не збігатися з думкою авторів.

Науковий редактор проєкту – кандидат медичних наук Андрій Сем'янків, відомий також як медичний блогер MedGoblin.

Дельта-штам COVID-19: наскільки його варто боятись та що кажуть закордонні експерти
Спільний проєкт Відродження та LIGA.net