Зміст:
  1. Плижок
  2. Найодмінніший
  3. Поступінно
  4. Недбайливість
  5. Заборговую вам 
  6. Гаморіти
  7. Тремітний
  8. Ремствуйте на себе
  9. Догори бриком

Любі читачі й ще любіші читачки!

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Вітаю вас із новим, уже сорок четвертим (це ж треба!) випуском нашої мовно-дорадчої рубрики. Сьогодні ми говоритимемо про красиві слова. 

Трохи більш ніж пів року тому в цій рубриці вже виходив випуск про незвичні й напівзабуті слова з популярної літератури 1920-х років — із текстів Майка Йогансена, Олександра Мар’ямова, Гео Шкурупія, Гордія Брасюка та інших більш чи менш знаних літераторів, які сто років тому пускали всю міць своїх лексичних м’язів на творення оповідань, повістей чи романів із довколишнього повнокровного життя, намагаючися зробити так, аби всі персонажі цих текстів говорили не просто красиво, а ще й природно та свіжо. 

Звісно, одним випуском годі охопити всю палітру свіжості слова. Тому я вирішив зробити другий. Свого часу, працюючи над серією антологій жанрової літератури "Наші 20-ті", я навиписував чимало зворотів, од яких іде обертом голова й хочеться як не вживати їх на щодень, то бодай тримати десь у словосховищі, аби вряди-годи діставати й хизуватися. Тому — гайда до краси! 

Плижок

Окрім звичного слова "стрибати", українська мова знає ще принаймні два його синоніми — "скакати" і "плигати". Якщо від "стрибати" твориться іменник "стрибок", то від "скакати" — "скік" (дня додалося на заячий скік), а від "плигати" — правильно, "плижок". Усі ці слова є, скажімо, в Російсько-українському академічному словнику Агатангела Кримського і Сергія Єфремова (1924–1933). 

Найодмінніший

Слово "одмінний" (варіант: "відмінний") має два значення: воно може означати або найвищий ступінь (відмінна оцінка), або просту інакшість (тодішні звичаї відмінні від нинішніх). У другому значенні з нього можна творити ступені порівняння — і от у котромусь із текстів 1920-х я знайшов найодмінніший у значенні "найрізноманітніший". Від інакшості до розмаїття один крок, і тут його зроблено. 

Поступінно

Звичніше нам слово "поступово" походить від "поступ" (український буквальний аналог латинського "прогрес"), а трохи свіжіше "поступінно" — від "ступінь". 

Недбайливість

Це слово красиво лягає в пару з "дбайливістю" й може стати корисною альтернативою для "недбалості": зміни косметичні, але одразу впадають в очі. 

Заборговую вам 

Позичання веде до заборгованості — це вам скаже навіть найпослідущіший колектор. А от розширення тематичного словникового запасу не має жоднісіньких негативних наслідків. Це вже вам скажу я, автор цієї рубрики. Скористайтеся цим із користю — і наступного разу скажіть "заборговую вам сто гривень, колего". Може, пробачить!  

Гаморіти

Те саме, що шуміти, галасувати, зчиняти гамір. Гаморіти може вечірнє місто, публіка на фестивалі чи недільний базар під вікнами стомлених од нічної спеки закоханих. 

Тремітний

Вдале доповнення до тремкого і тремтливого. Для тих, кому хочеться більшого. У всіх трьох є спільний корінь "трем", але погоду, як часто буває, роблять суфікси. 

Ремствуйте на себе

"Ремствувати" — красиве літературне слово, що означає "нарікати". В побутовому усному мовленні таке майже не почуєш, а дарма. Хочете, скажімо, красивий і менш токсичний аналог фрази "самі винні"? "Ремствуйте на себе" — це якраз він! 

Догори бриком

Ну а наостанок — дармовисна цікавинка. Догори бриком — це як "догори ногами" чи "догори дриґом". Перевернутися самому — чи перевернути когось іще. Десь точно згодиться, повірте.