Зміст:
  1. Хто така Лехтме?
  2. До чого тут українці?
  3. Кохання, зброя, помста

Естонська благодійниця та депутатка Йоганна-Марія Лехтме подала у відставку на тлі корупційного скандалу. Її підозрюють у тому, що свій благодійний фонд для допомоги українцям вона використала у корисливих цілях. Фонд Slava Ukraini збирав кошти з громадян Естонії, а потім передавав у фонд українському партнеру. Гроші йшли на допомогу військовим, та частину з них, за даними правоохоронців, українець привласнив. В Естонії ексдепутаткою вже зацікавилась прокуратура, а в Україні справою займається ДБР. Пристрасті справи додає інформація ЗМІ про романтичні стосунки українця та естонки.

LIGA.Life коротко переповідає, що наразі відомо про скандальну історію.

Хто така Лехтме?

Йоганна-Марія Лехтме — тепер уже колишня депутатка естонського парламенту від партії Eesti 200 ("Естонія 200"). На початку повномасштабного вторгнення у 2022 році вона заснувала та очолила благодійний фонд Slava Ukraini, який врешті став найбільшим в Естонії фондом з допомоги українцям під час війни. В цілому за 2022 рік фонд зібрав близько 6,5 млн євро пожертв та донатів від громадян Естонії. 

Спочатку організація купувала та передавала Україні ліки та гуманітарну допомогу, згодом — почала допомагати ЗСУ, зокрема, передавала на передову дрони та спецтехніку. 

За активну діяльність Лехтме визнали "Людиною року" в Естонії, а також "європейцем року", президент країни вручив їй медаль. Найпопулярніша естонська газета Postimees також відзначила діяльність депутатки, нагородивши її титулом "Людина року".

Успіхи фонду та регалії стали трампліном, який допоміг благодійниці потрапити у політику — у березні 2023-го Лехтме обрали депутаткою парламенту від партії Eesti 200 (однак вона не була членом партії, лише пройшла у її лавах). 

Донати, зброя, кохання. Як естонська депутатка та українець потрапили у корупційний скандал
Марія Лехтме. Фото: Фонд Slava Ukraini

Та майже одразу Лехтме запідозрили в корупції: після того, як консультативна рада її фонду Slava Ukraini оголосила про внутрішню перевірку, справи у Лехтме почали погіршуватись. У квітні розслідування про ймовірну корупцію фонду опублікували The Kyiv Independent разом з Delfi Estonia, а вже 9 травня прокуратура Естонії офіційно відкрила справу. 

За 10 днів після цього Лехтме подала у відставку. Звинувачення щодо того, що вона могла знати про ймовірне зловживання коштами, ексдепутатка заперечує і називає "брехнею". Також заявляє, що "готова співпрацювати з правоохоронними органами".

До чого тут українці?

Естонська прокуратура стверджує, що благодійні кошти фонду Лехтме Slava Ukraini надходили українському партнеру, а той ними зловживав. Партнером Лехтме виявився колишній заступник міського голови Львова Геннадій Васьків.

Спочатку він співпрацював з естонською депутаткою через власний фонд "Все для перемоги", який заснував на початку повномасштабної війни. А потім — підключив до співпраці компанію IC Construction, засновану ще 2021 року як будівельну фірму. 

Донати, зброя, кохання. Як естонська депутатка та українець потрапили у корупційний скандал
Геннадій Васьків. Фото: Facebook Васьківа

Компанія офіційно залишалась комерційною організацією й отримувала кошти як контрактні платежі за товари чи послуги, а не як пожертви. За версією естонських правоохоронців, фонд Slava Ukraini загалом перерахував для IC Construction 1,5 млн євро. Та замість благодійності частину грошей привласнили, заявляють у прокуратурі. 

Чинний директор компанії Роман Панасюк (ексколега Васьківа у мерії Львова) підтвердив The Kyiv Independent, що фірма отримувала гроші від фонду Лехтме, однак заперечив звинувачення у нецільовому використанні.

Компанію IC Construction Васьків заснував разом з Олександром Черновим — ще одним своїм колишнім колегою, з яким працював у Dunapack Packaging на Херсонщині. Коли Васьків став віцемером Львова, то запросив Чернова на посаду в ЛКП "Львівспецкомунтранс", де той став відповідати за напрям вивезення сміття. Після завершення роботи у мерії Васьків та Чернов заснували IC Construction.

Саме Олександр Чернов став інформатором естонських партнерів щодо ймовірної корупційної схеми між фондами Лехтме та Васьківа — він передав їм інформацію, через яку рада фонду й вирішила провести перевірку.

В інтерв’ю виданню Zaxid.net Чернов розповів, що очолював IC Construction у 2022 році й займався "відкриттям нових КВЕДів", щоб компанія могла займатись іншою, окрім будівельної, діяльністю. 

Донати, зброя, кохання. Як естонська депутатка та українець потрапили у корупційний скандал
Олександр Чернов. Фото: Eesti Rahvusringhääling

"IC Construction підключили до співпраці в серпні чи вересні 2022 року. Фонд Slava Ukraini в нас замовляв переобладнання автомобілів. Ми отримували кошти й шукали профільних спеціалістів… Компанія виконувала роботи за однією ціною, а в офіційні документи вносилась інша вартість", — зазначив Чернов для Zaxid.net й додав, що після підозр щодо корупції сказав Васьківу, що не працюватиме далі, "бо така ситуація йому не підходить".

Сам Геннадій Васьків звинувачення у привласненні благодійних коштів заперечує і називає їх "антиукраїнською політичною атакою, спланованою російською стороною". Втім на питання журналістів, чому його фонд "Все для перемоги" досі не оприлюднив звітів про благодійну діяльність, Васьків відповів, що "ще не встигли". 

Кохання, зброя, помста

Ймовірно, благодійна діяльність, яку естонська депутатка здійснювала з українським чиновником, мала особистий контекст. За словами Чернова, Геннадій Васьків та Йоганна-Марія Лехтме не лише співпрацювали, а й мали "романтичні" стосунки. 

"Йоганна каже, що у них не було стосунків з Геннадієм. Вони були. Вони не просто друзі. Про це я дізнався у травні у Дніпрі, коли вони жили в одному номері у готелі… Я просто шокований був цим, бо Геннадій має сім'ю", — розповів Чернов журналістам естонського видання ERR.

Донати, зброя, кохання. Як естонська депутатка та українець потрапили у корупційний скандал
Фото: Фонд Slava Ukraini

Ні Васьків, ні Лехтме досі публічно не коментували заяв Чернова про ймовірні стосунки між ними. Втім якщо промоніторити Facebook-сторінку Геннадія, то помітно, що Лехтме упродовж 2022 та 2023 років часто перебувала в Україні та особисто з ним щоразу відвозила допомогу військовим та постачала гуманітарку на деокуповану Харківщину. На думку Чернова, Лехтме "знала про схеми й заробляли на тому також".

12 травня Чернова затримала поліція за підозрою у торгівлі зброєю — у його автівці знайшли гранатомет. За версією слідства, Чернов тривалий час був безробітним і тому почав продавати зброю. Чоловік спростовує версію поліції й каже, що гранатомет йому підкинули, а справа пов’язана з викриттям IC Construction на розкраданні благодійних коштів.

"Оперативник запитав, чому я такий спокійний, а я був впевнений, що обшук у справі щодо естонського та українського фондів. Вони обшукали квартиру, нічого не знайшли й пішли до автомобіля. Перед тим, як обшукувати, запитали, чи є там заборонені речі. Я сказав, що ні, але в багажнику знайшли гранатомет",  — розповів Олександр журналістам про обшук його авто.

Донати, зброя, кохання. Як естонська депутатка та українець потрапили у корупційний скандал
Фото: Поліція Дніпропетровщини

Зараз Чернов перебуває під домашнім арештом у Павлограді на Дніпропетровщині, "намагається дати ситуації розголосу", але хвилюється за безпеку рідних.

ДБР уже почало розслідувати ймовірне зловживання естонськими пожертвами, однак деталі справи не розкривають.