Зміст:
  1. Порада: Проводьте більше часу на свіжому повітрі у будь-яку погоду
  2. Порада: Парте ноги та приймайте гарячі ванни – як профілактика та частина лікування ГРВІ
  3. Порада: Якщо ви замерли на вулиці, після повернення додому одразу випийте порошковий чай від застуди
  4. Порада: Носіть на шиї коробочку з часником та додавайте його у свій раціон для профілактики захворювань
  5. Порада: Дотримуйтеся збалансованого раціону харчування, щоб не захворіти
  6. Порада: Для профілактики ГРВІ пийте вітамін С тричі на день
  7. Порада: Щоб збити температуру, пийте багато рідини
  8. Порада: Під час ГРВІ пийте чай із калини, ромашки, імбиру, лимону та меду
  9. Порада: Під час ГРВІ пийте молоко з медом
  10. Порада: Пийте курячий бульйон, коли хворієте
  11. Порада: Додавайте в їжу та напої червоний або чорний перець для профілактики захворювань
  12. Порада: Щороку вакцинуйтеся від грипу
  13. Порада: Уникайте стресу та відпочивайте для зменшення ризиків захворювань
  14. Порада: Не чіпайте руками ніс, рот та очі, щоб не заразитися
  15. Порада: Дезінфікуйте робочу поверхню для зменшення ризику передачі інфекції
  16. Порада: Мажте ніс оксоліновою маззю або "Зіркою" перед виходом на вулицю
  17. Порада: Мийте господарським милом під носом для профілактики зараження
  18. Поради: Коли є нежить чи болить горло, дихайте над картоплею
  19. Порада: У разі нежиті промийте ніс сіллю та содою
  20. Порада: Закладений ніс грійте яйцями
  21. Порада: Щоб викликати чхання у дітей використовуйте краплі на основі соку алое
  22. Порада: Робіть компреси з картоплі та кладіть на груди для прогрівання легень. Використовуйте гірчичники
  23. Порада: Якщо болить горло, полощіть його сіллю та содою
  24. Порада: З’їжте морозиво для полегшення болю в горлі
  25. Порада: Використовуйте метод з банками для лікування кашлю
  26. Порада: За наявності кашлю змащуйте груди мазями на основі евкаліпту
  27. Порада: Пийте топлений козячий жир
  28. Порада: Регулярно провітрюйте квартиру та дотримуйтеся сталого рівня вологості
  29. Порада: Двічі на день влаштовуйте вологе прибирання приміщення, де перебуває хворий
  30. Порада: Хворий має зменшити фізактивність до мінімуму та впровадити лежачий режим
  31. Порада: Залишайтесь вдома за найменших ознак хвороби

LIGA.Life зібрала популярні поради з мережі щодо профілактики та лікування ГРВІ. Сімейна лікарка Дарина Дмитрієвська прокоментувала, чи дійсно вони дієві.

Порада: Проводьте більше часу на свіжому повітрі у будь-яку погоду

Всього має бути в міру. Гуляти та дихати свіжим повітрям потрібно не лише влітку, але й восени та взимку. Ба більше, у прохолодну погоду віруси гірше зберігаються. Тому гуляти в невеликий мороз навіть корисніше, ніж у теплу погоду, коли віруси розмножуються. 

Якщо ви вирішили загартувати свій організм, то це має бути поступовий процес. Не потрібно виходити на вулицю без шапки та незастібнутим у -10°C. Одягайтеся відповідно сезону та прислухайтеся до сигналів свого організму. Наприклад, якщо змерзли, повертайтесь додому грітися.

Порада: Парте ноги та приймайте гарячі ванни – як профілактика та частина лікування ГРВІ

Парення ніг не має доказового ефекту. Єдина можлива користь – якщо ви парите ноги з забитим носом, то суто рефлекторно відбувається перерозподіл крові. Так ніс почне дихати. Проте це не лікує ГРВІ. 

Якщо ви прийшли з морозу додому і хочете зігрітися у гарячій воді, то відмовтеся від цієї ідеї. Це може бути шкідливо. Адже різке розширення судин може спричинити крововиливи і пошкодження нервів. Зігріватися потрібно поступово.

Також не слід натирати ноги спиртом, одягати шкарпетки та йти спати. Якщо ви змерзли, просто вдягніть теплий одяг, включно зі шкарпетками, та йдіть відпочивати.

Порада: Якщо ви замерли на вулиці, після повернення додому одразу випийте порошковий чай від застуди

Щоби зігрітися, зробіть собі звичайного гарячого чаю та тепло вдягніться. Використовувати порошкові чаї як тепле пиття – дуже шкідливо. Адже туди входять медпрепарати (парацетамол) та інші добавки, які потенційно можуть викликати алергію.

Якщо у вас є температура, яку потрібно збити, краще використовуйте однокомпонентні препарати – Ібупрофен та Парацетамол. Такі чаї можуть бути крайньою мірою, коли вдома немає ліків, аптека далеко, а збити температуру потрібно.

Гірчичники не працюють, а морозиво знеболює. Поради з інтернету про ГРВІ пояснює лікар
Фото: depositphotos.com

Порада: Носіть на шиї коробочку з часником та додавайте його у свій раціон для профілактики захворювань

Часник дієвий лише тоді, коли людина хоче змусити інших тримати соціальну дистанцію. Адже запах овочу цьому сприятиме. Так потенційно ви зменшите ризик передачі вірусу, адже триматиметеся від людей якомога далі.

У іншому випадку вішати часник на шию не має сенсу, тим паче дітям у садку чи початковій школі. Зайва нитка на шиї може бути небезпечною. Дитина зачепиться нею за щось, потягне та травмує себе. 

Якщо вам подобається смак часнику, то додавайте його у страви. Проте це не означає, що він допоможе запобігти будь-яким захворюванням.

Порада: Дотримуйтеся збалансованого раціону харчування, щоб не захворіти

Імунна система дуже складна, на неї впливає багато факторів: психологічний стан, сон, відпочинок, харчування, вміст вітамінів та мікроелементів у раціоні. 

Дослідження доводять, що вітаміни та мінерали набагато гірше засвоюються з харчових добавок, ніж з їжею. Тобто немає сенсу харчуватися фастфудом, але пити полівітаміни. Це може спричинити алергію, порушення роботи печінки, гіпервітаміноз (передозування вітамінами). 

Якщо людина харчується збалансовано, то вона отримує достатню кількість необхідних мікроелементів у максимально доступному для організму форматі. Проте за таких умов ризик передозування чи алергії виключається. 

Також у харчуванні важлива регулярність. Дотримання сталого графіку харчування впливає на загальний режим дня: стабілізує сон та знижує стрес. 

Усе це в комплексі збільшує опірність організму до інфекцій і може бути непрямою профілактикою ГРВІ.

Порада: Для профілактики ГРВІ пийте вітамін С тричі на день

Вітамін С ми отримуємо з їжею: цитрусові, капуста, картопля (несмажена), овочі, фрукти та молочні продукти. Тому моя порада – додавайте в раціон джерела вітаміну С, а не харчові добавки на його основі.

Вітамін С не допомагає лікувати чи профілактувати ГРВІ, але підвищує ризик ураження печінки або алергії у відповідь на споживання добавок. Якщо у вас немає лабораторно підтвердженого дефіциту вітаміну та рекомендацій лікаря щодо денної дози, не слід споживати його бездумно. 

Читайте також:

Порада: Щоб збити температуру, пийте багато рідини

Доцільна порада. Рідина зменшує прояви інтоксикації. По-перше, під час хвороби накопичуються токсини. По-друге, відбувається втрата рідини через піт, нежить та можливу діарею. 

Коли в організмі мало рідини, температура не зменшується. Для потовиділення потрібно поповнювати рівень рідини. Тому пийте багато!

Також рідина полегшує дихання у людини з кашлем та мокротинням. 

Поєднання рідини та глюкози допомагає знизити рівень ацетону в крові, який підвищується через інтоксикацію. Тому раджу пити злегка солодкий чай чи домашній компот. 

Порада: Під час ГРВІ пийте чай із калини, ромашки, імбиру, лимону та меду

Споживання ягід та похідних чаїв діє лише на користь. 

Дослідження доводять, що малина має жарознижувальний ефект. Тобто чай з малини – не лише тепле пиття, необхідне для зменшення симптомів інтоксикації, але й додатковий засіб зниження температури.

Загалом усі перелічені ягоди та трави мають лікувальні властивості. Проте вони не настільки сильні, щоб замінити аптечні препарати. 

Якщо вам на смак подобається чай з малини, чорниці чи імбиру, пийте! Це значно краще, ніж солодка вода. Проте не додавайте занадто багато цукру в напій, адже корисний ефект нівелюється шкодою.

Порада: Під час ГРВІ пийте молоко з медом

Молоко не лікує ГРВІ. Проте це може бути корисною альтернативою гарячого пиття. Головне, щоб у вас не було проявів лактозної непереносимості.

Також будьте обережні з медом. Не кладіть його забагато, адже це доданий цукор. 

Порада: Пийте курячий бульйон, коли хворієте

Впевнена, вам буде приємно з’їсти чи випити курячий бульйон, якщо хтось його приготує. Окрім цього, бульйон – рідина, яка потенційно може зменшити симптоми інтоксикації. 

Проте пам’ятайте, що суп з домашньої курки – нелегка їжа для травлення. Якщо є кишкові прояви вірусного захворювання чи кишкова інфекція, то курячий бульйон – далеко не перший рекомендований засіб для відновлення. Якщо таких проявів немає, а людина не має апетиту на тверду їжу, то це чудовий варіант харчування та пиття. 

У період гострого захворювання, який триває недовго, апетит зазвичай зникає. 

Їсти через силу не варто. Це буде зайвий стрес. 

Щойно у вас з’явиться апетит, розпочніть свій раціон зі здорової їжі: овочів, яєць, нежирних м’яса та риби. Згодом поступово розширюйте раціон.

Гірчичники не працюють, а морозиво знеболює. Поради з інтернету про ГРВІ пояснює лікар
Фото: depositphotos.com

Порада: Додавайте в їжу та напої червоний або чорний перець для профілактики захворювань

Ви перемерзли. Наступного дня відчуваєте симптоми застуди. Це відбувається не тому, що ви перемерзли, а через погіршення кровопостачання в ротоглотці та носоглотці. 

На фоні холоду відбувається спазм у судинах та знижується місцева опірна сила імунітету. Так вірус проникає в організм, людина починає хворіти.

Перець та гаряче пиття покращують кровопостачання у верхній частині горлянки (у ділянці мигдаликів). Потенційно так відбувається наповнення судин. У цьому місці збільшується опірна сила, тому віруси гірше чіплятимуться. 

Тобто перець не лікує, проте потенційно може покращити кровопостачання. Однак необхідні великі рандомізовані дослідження для остаточного підтвердження цього ефекту.

Порада: Щороку вакцинуйтеся від грипу

Вакцину рекомендовано робити усім людям від шести місяців, включно з вагітними та літніми і людьми з хронічними захворюваннями. Адже грип – важка хвороба, яка може призвести до реанімації та смерті. Проте ця вакцина не рятує від інших ГРВІ. Вона захищає лише від грипу.

Порада: Уникайте стресу та відпочивайте для зменшення ризиків захворювань

Ця порада дійсно працює. Зменшення стресу загалом корисне для організму, зокрема для опірності від переважної кількості ГРВІ. Проте це навряд чи вас врятує від грипу чи COVID-19.

Якщо людина стривожена та має постійний стрес, вона більш схильна до хвороб. Наприклад, ви готуєте грандіозний проєкт. Через купу роботи та завдань виникає тривожність та інші прояви стресу. Організм весь цей час тримається та не дає вам захворіти. Проте щойно ви здасте проєкт та розслабитеся, можете злягти з температурою та іншими симптомами ГРВІ.

Тому постійно стежте за своїм психічним самопочуттям. Робіть те, що допомагає вам зменшити стрес та відпочити.

Читайте також:

Порада: Не чіпайте руками ніс, рот та очі, щоб не заразитися

Це елементарне правило гігієни. Якщо ви їдете в транспорті і тримаєтеся за поручень, не торкайтесь обличчя. Тому що ви не знаєте, хто до цього тримався за нього: здорова людина чи хвора. Це один зі способів передачі інфекції. Вийшли з транспорту, витріть руки, продезінфікуйте або помийте.

Порада: Дезінфікуйте робочу поверхню для зменшення ризику передачі інфекції

Потрібно дотримуватись гігієни та регулярних прибирань. Проте це не має перетворитися в параною. Протріть поверхню від пилу, але не потрібно постійно її дезінфікувати. Адже бактерії та віруси, які живуть, наприклад, вдома, є звичними для людини. 

Проживати в стерильних умовах – це не про здоров’я. Так організм втрачає навички опору інфекціям. 

З погляду COVID-19 також немає потреби все дезінфікувати. Якщо звісно заражений ковідом не пчихнув на дверну ручку, а ви її потім не облизали. 

Порада: Мажте ніс оксоліновою маззю або "Зіркою" перед виходом на вулицю

Запах м’яти чи евкаліпту "Зірки" як аромотерапії може зменшити набряк. Окрім цього, ця мазь має вазелінову основу, тому може бути корисною для лікування сухості шкіри навколо носа через нежить. Проте це  жодним чином не лікування чи профілактика симптомів ГРВІ.

Оксолінова мазь може лише погіршити захворювання. Адже слизова носа зволожується слизом. Людина його висякає або ковтає. Разом з ним виводиться пил та бактерії, які людина вдихає. Тобто слиз – це фільтр.

Якщо людина покриває слизьку слизову шаром оксолінової мазі, на неї ще більше налипають пил та віруси. Вони там затримуються, у результаті чого ризик захворіти збільшується.

У радянські часи мазь була дуже популярною. Вчені провели дослідження, порівнюючи дітей з СРСР, які користуються маззю, та європейську малечу, які навіть не чули про неї. Результати показали, що діти з СРСР все одно більше хворіли, ніж європейські. Не можна стверджувати, що це пов’язано з маззю, проте відкидати залежність не слід.

Отже, обидві мазі не допомагають у лікуванні чи профілактиці ГРВІ.

Порада: Мийте господарським милом під носом для профілактики зараження

Мило лише сушить шкіру. У результаті виникають тріщини – потенційні вогнища для  інфекцій. Тому цього робити точно не варто.

Поради: Коли є нежить чи болить горло, дихайте над картоплею

Такі інгаляції не вбивають віруси. Гаряче повітря, яке людина вдихає в легені, може потенційно обпекти альвеоли, легені та дихальні шляхи. Окрім цього, це може створити вологе тепле середовище для розвитку бактерій. Тому краще їжте картоплю, ніж дихайте нею.

Порада: У разі нежиті промийте ніс сіллю та содою

Будьте обережні з сольовими розчинами. Рекомендую купувати готові в аптеці, а не робити вдома власноруч. По-перше, це має бути сіль та вода, не йод і не сода. По-друге, поклавши більше солі, ви можете обпекти слизову, а менше – не отримати бажаного ефекту.

Є два види розчинів:

  • ізотонічні. Концентрація солі в них така сама, як у людському міжклітинному середовищі.
  • гіпертонічні допомагають за умов забитого носу та набряку. Сіль, яка потрапляє на слизову, відтягує на себе воду з тканини, тому набряк зменшується. 

Лікар призначає необхідний вид розчинів, який підійде саме вам. Тобто сольовий розчин зменшує набряк та зволожує слизову.

Порада: Закладений ніс грійте яйцями

Це небезпечно. Якщо це нежить на фоні ГРВІ, така процедура лише дасть приємне відчуття тепла. Головне – не обпечіться. Проте якщо в носі приєдналася бактеріальна флора, яйцями ви грітимете запалення та створюватиме сприятливі умови для розвитку та розмноження бактерій. У результаті збільшиться ризик розвитку бактеріального гаймориту з великою кількістю гною. Тому ця порада не лише не допомагає, але й потенційно може нашкодити.

Порада: Щоб викликати чхання у дітей використовуйте краплі на основі соку алое

Саморобні краплі на основі алое чи обліпихи можуть обпекти слизову носа. Якщо у дитини закладений ніс, використовуйте сольові розчини в спреї. За призначенням лікаря можна пройти короткий курс спеціальних спреїв, які знімають набряк. Проте без контролю лікаря не робіть цього.

Порада: Робіть компреси з картоплі та кладіть на груди для прогрівання легень. Використовуйте гірчичники

Картопля – їжа, а не лікарський засіб. Немає доведених ефектів компресів. Те саме стосується гірчичників. Нефізичне тепло може викликати подразнення шкіри та збільшити ризики розвитку дерматиту. Тому краще відмовтесь від цих застарілих методів лікування.

Гірчичники не працюють, а морозиво знеболює. Поради з інтернету про ГРВІ пояснює лікар
Фото: depositphotos.com

Порада: Якщо болить горло, полощіть його сіллю та содою

Якщо болить горло, полощіть його теплою або дещо підсоленою водою без соди. Проте це необов’язково. У разі загострення хронічного тонзиліту, коли є корки на мигдаликах, або бактеріальної ангіни, розчини допомагають вимити їх. Тобто це промивання мигдаликів у домашніх умовах. 

Полоскання теплою водою також може бути варіантом зволоження слизової, якщо вона пересохла, наприклад, зранку після пробудження. Проте якщо у вас вірусне захворювання, немає великого сенсу в полосканні. 

Порада: З’їжте морозиво для полегшення болю в горлі

Морозиво може допомогти у разі сильного болю в горлі. Коли холодне потрапляє на задню стінку горлянки, воно діє як місцеве знеболювальне.

Порада: Використовуйте метод з банками для лікування кашлю

Це не лише знущання з людини, але й пряме пошкодження судин з синцями та гематомами. Точкова гематома може бути гнійним запаленням (абсцесом). Тобто людина самотужки створює потенційні місця для хірургічного очищення. Тому позбудьтеся банок раз і назавжди.

Порада: За наявності кашлю змащуйте груди мазями на основі евкаліпту

Уявіть, ви помазали частину грудей маззю з евкаліптом. Що далі? Немає сенсу розігрівати передню частину грудини, навіть якщо хочете подіяти на легені. Адже до легенів мазь не дійде, є шкіра, підшкірна клітковина, кістки, плевра тощо. 

Консистенція мазі та запах евкаліпту можуть бути приємними, особливо коли забитий ніс. Вона також може допомогти у разі сухості шкіри через нежить. Проте евкаліптова мазь нічого не лікує і не всмоктується через шкіру в легені. 

Порада: Пийте топлений козячий жир

Жир нічого не змащує всередині. Під час ГРВІ загалом залучена дихальна система. Якщо ви подавилися, цей жир потрапить у легені, в іншому випадку– в шлунок. Тоді виникає запитання: що ви так хочете вилікувати? Припускаю, такі поради виникали раніше через брак інформації, препаратів та розуміння того, як потрібно лікувати. Люди просто намагалися придумати методи боротьби з хворобою, аби просто не сидіти на місці без діла.

Порада: Регулярно провітрюйте квартиру та дотримуйтеся сталого рівня вологості

В ідеалі підтримуйте температуру 20-22°C. Якщо температура у середовищі нижча, то тілу легше охолоджуватися. Проте враховуйте, що всі люди звикли до різної температури. Тому якщо ви звикли до 25°C, а під час захворювання знижуватимете до 20-22°C, це лише завдасть дискомфорту. Тому зменшуйте температуру поступово.

Також корисно провітрювати кімнату для зменшення концентрації вірусів.

Щодо вологості, то підтримуйте її в межах 50-60%. Вона допомагає краще відкашлювати, а у разі сухого кашлю зменшує його жорсткість, а горло не пересихатиме та не пектиме.

Порада: Двічі на день влаштовуйте вологе прибирання приміщення, де перебуває хворий

Бажано, але малоймовірно. Адже навряд чи хвора людина без сил прибиратиме двічі на день у кімнаті. Вологе прибирання потрібне для усунення вірусних частинок від хворої людини, які осідають з пилом. 

Порада: Хворий має зменшити фізактивність до мінімуму та впровадити лежачий режим

Якщо у людини немає сильної інтоксикації та високої температури, рухливість не зашкодить. Можна навіть виходити гуляти, але уникайте контакту з людьми. Тобто йдіть у парк або ліс, а не в торговельний центр. Також рухайтеся вдома. У разі кашлю слиз не застоюватиметься, тонус судин підвищуватиметься, а імунна система швидше боротиметься з вірусами.

Порада: Залишайтесь вдома за найменших ознак хвороби

Відчуваєте очевидні симптоми вірусного захворювання – залишайтесь вдома, щоб не поширювати інфекцію. До того ж, декілька днів спокою ще нікому не завадили. В епоху пандемії варто будь-які симптоми сприймати як COVID-19, ізолюватися та розбиратися з лікарем: здавати ПЛР-тест чи ні. Це елементарний прояв ввічливості – не нести віруси в маси.