Зміст:
  1. Чому варто піти на сквош вже сьогодні
  2. Хто може займатися сквошем
  3. Ризики гри в сквош
  4. Що потрібно для занять сквошем
  5. Які перспективи у дітей, які займаються сквошем

"Кажуть, сквош схожий на теніс чи бадмінтон. Але у них єдина спільна риса – застосування ракетки. Хоча формою вони різняться. Тенісний м’ячик також відрізняється від того, яким грають сквошисти. Сквош – це ракетний вид спорту в закритому просторі, площею 63 кв.м", – пояснює віцепрезидентка Федерації сквошу України Альона Огонесян.

Популярність цього спорту в Україні зростає. За даними Федерації сквошу, на світовій арені Україну представляють до 250 професійних спортсменів (дорослих та юніорів) з різних куточків країни. У змаганнях на території України беруть участь 1500 гравців.  

Гравців-аматорів значно більше. За приблизною оцінкою федерації, на клуби з кількома кортами припадає 3000-3500 спортсменів.

Редакція LIGA.Life також випробувала на собі тренування зі сквошу. Про правила гри, головну задачу гравця та власні враження можете прочитати за посиланням.

У новому матеріалі Альона Огонесян розповіла, чому Forbes назвав сквош найкориснішим видом спорту, хто може займатися сквошем та скільки коштує інвентар та заняття.

Чому варто піти на сквош вже сьогодні

У 2003 році журнал Forbes опублікував перелік найкорисніших видів спорту для здоров’я. Перше місце посів сквош. Він отримав найвищу оцінку за розвиток м’язової витривалості та спалювання калорій.

Окрім цього, сквош переміг баскетбол та бокс у розвитку кардіовитривалості і біг у розвитку гнучкості. Ризик травмувань під час гри у сквош значно менший, ніж під час тренування з плавання та греблі. З часом користь сквошу не зменшується.

"Під час гри працює все тіло: від голови до пальців ніг. Люди, які приходять на перше тренування, кажуть, що це легкий вид спорту. Та наступного дня після тренування відчувають навіть ті м’язи, про існування яких не підозрювали", – розповідає Альона.

 

Сквош розвиває такі фізичні навички:

  • Кардіовитривалість. Це високоінтенсивне аеробне тренування. Протягом 40 хв гравець перебуває у постійному русі, який стимулює роботу серця та збагачує організм киснем. Інші 20 хвилин годинного тренування присвячують розминці (10 хв розігріву м’язів) та заминці (10 хв розтяжки). Загалом за годинне тренування гравець, який важить 65 кг може втратити майже 500 калорій.

  • Силу м’язів та суглобів. За умови ретельного розігріву тіла, протягом гри в сквош зміцнюються не тільки м’язи, але й суглоби (колінні та тазостегнові). Адже техніка сквошу передбачає скручування, присідання та випади.

  • Гнучкість. "Під час гри спортсмени виконують випади та ривки. Ці рухи не тільки сприяють зміцненню та прокачуванню глибоких м’язів, але й розвитку їхньої еластичності".

  • Зорову координацію. Під час гри стимулюється робота сітківки, що у довгостроковій перспективі допомагає зору не падати.

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує
Фото з особистого архіву автора

Сквош покращує і когнітивні здібності:

  • Увагу. "Сквош – це швидкі шахи. Гравцеві потрібно віддавати всю увагу процесу, щоб перемогти суперника".

  • Стратегічне мислення. За словами Альони, гравець завжди сконцентрований, адже потрібно розробити стратегію своїх ходів, щоб суперник помилився.

  • Оперативне ухвалення рішень. Хід гри стрімкий, тому спортсмен має найбільш швидко визначати наступний крок.

  • Концентрацію. "Це особливо важлива здібність для дітей. У шість років вони активні. Сквош вчить їх зосереджуватися на м’ячику та ракетці, бути спокійними та врівноваженими під час гри. Адже це – фундамент успіху спортсмена", – пояснює віцепрезидентка.

Альона додає, що сквош є своєрідним антидепресантом – під час гри увага перемикається з побутових та робочих питань на хід гри. Через динаміку сквошу спортсмен не встигає ні про що думати, окрім своєї тактики.

"Є така психологічна практика, коли людина весь негатив виписує на папері. Подібну річ можна зробити під час гри у сквош. У перекладі з англійської, цей вид спорту означає "розчавити". Тож спробуйте увесь негатив розчавити ударом ракетки у м’яч".

Хто може займатися сквошем

Гра не має вікових обмежень, однак є фізіологічні рамки. 

"Ми з тренерами жартуємо: щойно дитина може тягнути ракетку кортом, її вже можна віддавати на сквош. Проте ідеальний вік – 4-6 років. Батькам рекомендую прислухатися до дітей. У сквоші важливим є бажанням вчитися, тому дитина має бути готова", – пояснює Альона.

Люди з серцево-судинними та неврологічними протипоказаннями мають звернутися до лікаря, перш ніж піти на перше тренування. Те ж стосується людей, які мали травми м’язів чи суглобів.

"Серед любителів сквошу є люди різного віку. Наприклад, у нас є спортсмен-аматор, якому за 50. Він регулярно відвідує тренування. За його словами, сквош – це додатковий життєвий імпульс, і він займатиметься ним, поки дозволить здоров’я".

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує
Чемпіонат України зі сквошу 2021. Фото з особистого архіву ФСУ

Ризики гри в сквош

Як і в інших видах спорту, порушення правил безпеки чи техніки удару в сквоші, може призвести до болю в м’язах, суглобах або травм.

"Поширена помилка гравців у сквош – надто запалюватися грою, нехтуючи правилами безпеки. Для початківців особливо варто бути з цим обережним. Ненароком можна вдарити ракеткою суперника або відбити м’яч так, що гравець отримає потужний удар в м’які тканини, око чи зуби. Це одиночні випадки, але ризик є", – пояснює Альона.

Для уникнення травм діти (спортсмени до 18 років) обов’язково одягають захисні окуляри або маски. Дорослі також можуть скористатися захистом.

Окрім цього, експертка радить скористатися безкоштовним 30-хвилинним заняттям-інструктажем. За пів години професійний тренер пояснює правила безпеки та поведінки на корті, а також головні принципи гри. Запитайте про цю опцію у клубах зі сквош кортами.

За правилами  гри у сквош, в одиночному розряді також є покарання за словесну атаку на суперника. Гравця можуть дискваліфікувати через відволікання уваги суперника, негативні коментарі в його бік, лайку та агресивне поводження. 

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує
Захист для гри у сквош. Фото з особистого архіву ФСУ

Що потрібно для занять сквошем

Перший крок – пошук корту. Вони є в таких містах, як Київ, Дніпро, Львів, Одеса, Полтава, Харків, Хмельницький, Херсон та Ужгород. Повний перелік клубів з адресами та контактами ви можете знайти за посиланням.

На території клубів є Дитячі академії сквошу, у яких заняття проводять із тренером. Приклади роботи з маленькими гравцями можете знайти тут.

За словами Альони, у списку немає приватних кортів, які належать конкретній людині. Вони побудовані лише для особистих тренувань.

"Деякі люди шукають не за локацією, а за ім’ям тренера. За посиланням також доступний перелік тренерів із зазначенням клубів, де вони працюють, кваліфікації, фото та контактів".

Тренування в клубах можуть відбуватися без тренера. Наприклад, якщо хочете пограти з друзями чи самостійно потренуватися. Однак експертка рекомендує дорослим на початковому етапі пройти декілька занять з тренером, щоб зрозуміти правила безпеки, техніку ударів та рухів. 

Більшість кортів – на території фітнес-клубів. Купувати абонемент в клуб необов’язково. Спеціальні умови відвідування зони сквошу різняться в клубах. Наприклад, деякі мережі використовують карту сквош-гість. Її ціна – 100-200 грн.

Інші клуби використовують систему членів клубу. Для того, щоб потрапити на сквош-корти не член клубу має отримати запрошення від діючого учасника або тренера.

У середньому погодинна оренда корту коштує 250 грн, а персональне тренування з тренером – 300-350 грн за годину. Ціна за роботу тренера коливається залежно від особистих досягнень та кваліфікації.

На початковому етапі спорядження гравцеві будь-якого віку видає тренер. Якщо людина займається без спеціаліста, варто запитати про умови оренди ракетки та м’ячика. Послуга може бути платною.

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує
Чемпіонат України зі сквошу 2021 півфінал. Фото з особистого архіву ФСУ

Подбайте про взуття та одяг. Усім гравцям, незалежно від віку та досвіду, потрібні кросівки, які не забруднюють паркет і міцно фіксують гомілковостопний суглоб.

"Є спеціальні кросівки для сквошу, коштують понад 1900 грн. Але на початковому етапі не обов’язково купувати спеціальне взуття. Оберіть кросівки з фіксацією та немазкою підошвою – цього буде достатньо. Коли сквош стане частиною повсякденного життя чи навіть ціллю, модель взуття вам допоможе підібрати тренер", – радить Альона.

Щодо уніформи, то гравці грають в футболці, шортах чи спідниці. За словами, експертки, грати в спортивних штанах не можна, тому що під час гри можна перечепитися та впасти.

Які перспективи у дітей, які займаються сквошем

"Для дітей та батьків гарним прикладом є юніори-чемпіони з різних куточків країни. Наприклад, Дмитро Щербаков та Тимофій Радіонов почали займатися сквошем у шість років. Зараз їм 15. Вони багаторазові чемпіони України та турнірів Суперсерії, які проводять під егідою Європейської федерації сквошу. Хлопці – представники Юніорської національної збірної. От повернулись зі зборів в Єгипті", – розповідає Альона.

Ідіть з дитиною на сквош. Радимо, як знайти корт, тренера та спорядження, і скільки коштує
Дмитро Щербаков, Альона Огонесян та Тимофій Радіонов. Фото з особистого архіву ФСУ

Також віцепрезидентка додає, що деякі університети та коледжі США зацікавлені в абітурієнтах – сквошистах. Це додає конкурентної переваги під час вступу в подібний заклад. Адже в університетах існують студентські ліги зі сквошу, які потребують майстерних гравців.

В Україні також є Національна збірна зі сквошу. Спортсмени беруть участь у чемпіонатах Європи та світу. Наприклад, у 2019 році чоловіки посіли третє місце на Чемпіонаті Європи. У 2018 році на такому ж чемпіонаті жінки вибороли золото, а чоловіки – бронзу.

Сквош – неолімпійський вид спорту. У 2017 році українські сквошисти вперше виступили на Всесвітніх іграх. Це еквівалент Олімпіади для видів спорту, які не входять в її програму. Участь у цих змаганнях є найвищою перспективою для гравців у сквош.