Зміст:
  1. Чи дійсно зміни погоди впливають на здоров’я
  2. Погода змінюється – тіло одразу реагує: як це працює
  3. Як допомогти собі

Серпень мінливий своєю погодою. Після тривалої спеки 7-13 серпня температура опустилась до 14°C вночі та в середньому 25°C вдень. Натомість з 14 серпня синоптики знову прогнозують +30°C та вище. 

Щоб зрозуміти, як зміна погоди може вплинути на наше самопочуття, LIGA.Life оновлює матеріал за 22 червня 2022 року.

Як полегшити свій стан в такій ситуації, пояснили сімейна лікарка та співзасновниця "Сімейної амбулаторії ВУЛИК – Винники" Анастасія Ходан, а також докторка наук, професорка, нейрофізіологиня та ректорка "Академії Добробут" Нана Войтенко.

Чи дійсно зміни погоди впливають на здоров’я

"Наукові дані щодо погодної чутливості обмежені. Деякі симптоми, як головний біль чи млявість, можуть виникати незалежно від атмосферного тиску та зміни температур. З моєї практики, під час змін погодних умов часто звертаються пацієнти зі скаргами на перепади тиску, настрою, слабкість та інші симптоми, пов'язуючи це з перепадами температури чи атмосферного тиску", – стверджує Анастасія Ходан.

Зазвичай це ті, хто має хронічні:

  • Серцево-судинні захворювання, зокрема проблеми з тиском. Згідно з дослідженнями, зміна атмосферного тиску може впливати на артеріальний. За словами професорки, якщо людина має гіпертонічну хворобу (особливо якщо не вживає ліки), реакція на зміну погоди буде загостреною. Людина може відчувати біль у грудях та серці, а також головний біль. Але дотримання рекомендацій лікаря та вживання препаратів допоможуть уникнути негативних проявів, додає сімейна лікарка.
  • Ревматологічні захворювання або досвід травм. Зміни погоди можуть посилювати біль/дискомфорт у суглобах або в місцях вивихів/переломів.
  • Захворювання сечовидільної системи. Екстремальна спека може призвести до загострення хронічних захворювань сечовидільної системи через надмірну втрату рідини з потом.
  • Мігрень.

"Вчені досліджують вплив зміни погоди на здоров’я людини. Наприклад, доведено, що під час хвиль спеки збільшується кількість звернень чи госпіталізацій людей із серцево-судинними проблемами (інсульти, гіпертонічні кризи)", – пояснює лікарка Анастасія Ходан. 

Глобальне потепління призвело до збільшення середньої температури влітку та тривалості теплої погоди. Так, травень та вересень із кожним роком стають теплішими. Цей процес подовжує період цвітіння рослин. 

"Люди із сезонною алергією у перспективі можуть мати триваліші симптоми – до кількох місяців. А сильні хвилі спеки можуть провокувати лісові пожежі. Це, ймовірно, викличе загострення у людей із бронхіальною астмою", – додає лікарка.

Також є декілька досліджень про вплив екстремальних змін погоди на психічні розлади. Так, під час них можуть посилюватись симптоми депресії та збільшуються суїцидальні думки. Проте ця тема потребує додаткових досліджень.

Читайте також: Сверблять очі та закладений ніс. Сезонна алергія: як розпізнати та вилікувати

Погода змінюється – тіло одразу реагує: як це працює

Основне завдання нашого організму під час зміни погоди – зберегти сталість внутрішнього середовища (гомеостаз). Його регуляцією займаються головний мозок та нервова система.

Чутливі волокна периферичних нервів отримують імпульси від рецепторів шкіри та органів чуття про зміни в зовнішньому середовищі. Автономні нервові волокна сповіщають про це внутрішні органи та залози. Це провокує внутрішні зміни для забезпечення гомеостазу.

Якщо погода змінюється повільно, організм легко, часом непомітно, змінює свою роботу відповідно до умов. Проте у разі швидких змін вегетативна нервова система може не встигнути обробити нові дані.

Результат – млявість, сонливість, розсіяність, біль у суглобах, грудях, шлунку. 

"Що старша людина, то складніше регулювати ці процеси та швидко підлаштовуватися під зміну погоди. Особливо це стосується жінок у період менопаузи та чоловіків після 50 років під час змін гормонального фону", – пояснює Нана Войтенко.

Поганий настрій та депресивний стан також здатні посилювати негативні прояви через зміну погоди. Адже нестача "гормонів радості та щастя" – серотоніну та дофаміну – сповільнює процес перебудови організму і провокує дискомфорт/біль у внутрішніх системах.

Читайте також: Операційний директор мозку. Як гіпоталамус впливає на нервову та ендокринну системи

Як допомогти собі

Якщо негативна реакція на зміну погоди стає систематичною і призводить до погіршення якості життя, зверніться до сімейного лікаря, радить нейрофізіологиня. Він може направити вас до невролога для медикаментозного лікування.

У разі слабких проявів, які не сильно впливають на повсякденне життя, дотримуйтесь базових порад:

  1. Покращіть собі настрій – зустріньтеся з друзями, подивіться комедію, прогуляйтесь. Це допоможе відволіктись від дискомфорту.
  2. Виконайте ранкову руханку, підіть на пробіжку чи у тренажерний зал. Це допоможе позбутися млявості та розсіяності.
  3. Дотримуйтесь гігієни сну: спіть у темному прохолодному приміщенні, їжте за 3 години до сну та відмовтеся від гаджетів принаймні за годину до сну. Здоровий сон – особливо важливий у цей період.
  4. Харчуйтеся смачно та збалансовано. Не забувайте про правило тарілки: половина тарілки – овочі та фрукти, одна чверть – джерела складних вуглеводів (крупи, картопля, хліб, бобові), друга чверть – джерела білків або жирів (яйця, птиця, м’ясо, риба).
  5. Підтримуйте водний баланс, особливо у спеку. Тому що у таку погоду людина втрачає багато води з потом. За словами Анастасії Ходан, достатня гідратація може зменшити реакцію на зміну погодних умов.
  6. Намагайтеся не пити алкоголь. Бо він призводить до швидкої втрати води в організмі.
  7. Підтримуйте масу тіла у здорових межах. Наприклад, люди, які мають надмірну вагу чи ожиріння, зазвичай важче переносять спеку, ніж люди з нормальним індексом маси тіла.
  8. Якщо у вас є гіпертонічна хвороба – регулярно вживайте відповідні препарати за призначенням лікаря. Це стосується і лікування інших хронічних захворювань: регулярне приймання ліків та дотримання рекомендацій зменшать частоту загострень.

А от що дійсно не допомагає, так це "народні поради". За словами Анастасії:

  • Обв'язування хусткою голови не допомагає.
  • Кава не рятує. Навпаки, це діуретик, тому може сприяти втраті рідини. Після споживання тиск може підвищитись, але на нетривалий час. Потенційно це може зменшити симптоми за умови, якщо у людини трошки нижчий тиск від її звичних показників і вона почуває себе погано. Але це не спосіб лікування.
  • Умивання або душ можуть бути корисними, якщо температура повітря на вулиці висока. Але вода має бути не холодною, як часто радять, а теплою.
  • Пиття чаю, споживання жирної та солодкої їжі також ніяк не сприятиме покращенню самопочуття.
  • Лежати з піднятими ногами догори – теж не допомагає.
Читайте також: Війна – не привід забивати на себе. Як налагодити психічний стан, раціон та фізактивність