Зміст:
  1. Чому під час масажу неможливо втратити вагу
  2. Види масажу, що обіцяють схуднення
  3. Антицелюлітний масаж
  4. Вакуумний масаж
  5. Лімфодренажний масаж
  6. Пресотерапія (пресомасаж)
  7. Масаж апаратом LPG
  8. Моделюючий масаж
  9. Масаж Ендосфера
  10. Самомасаж
  11. Кому масажі не рекомендовані
  12. Позитивний вплив масажу на схуднення

Про це свідчать результати національного дослідження щодо поширеності основних факторів ризику неінфекційних захворювань (STEPS), проведене ВООЗ.

Такою статистикою вміло користуються в індустрії краси. Люди бажають схуднути, тому попит на товари та послуги для втрати ваги високий. Відповідно, пропозиція послуг також широка: від чаїв та пігулок до масажів та операцій.

Проте фізичний терапевт Андрій Пенцак наголошує, що більшість таких методів не має наукового підґрунтя. Тобто салони обіцяють недоведені наукою ефекти.

В інтерв’ю для LIGA.Life Андрій проаналізував популярні види масажів, які обіцяють зменшення об’ємів, втрату ваги та боротьбу з целюлітом, та пояснив, чому це не допомагає схуднути.

Чому під час масажу неможливо втратити вагу

Набір ваги відбувається через профіцит калорій: людина їсть більше калорій, ніж спалює. 

Щоби позбутися зайвої ваги, потрібно зробити протилежне – дефіцит калорій. Тобто або менше щодня вживати калорій, або збільшити фізактивність

"Процес схуднення лежить на двох китах – здоровому збалансованому харчуванні та регулярній фізактивності. Все це непросто і передбачає чималих зусиль, що значно ускладнює втрату ваги. Адже людина хоче схуднути тут і зараз", – пояснює Андрій.

Вольові зусилля – слабка точка процесу схуднення. Цим користуються маркетологи, які пропонують ряд процедур та товарів, обіцяючи стрімку втрату ваги без зусиль. 

Третім китом процесу схуднення називають різноманітні ручні та апаратні масажі. 

"Масаж – це сукупність механічних прийомів: розтирань, погладжувань, вібрацій. Вони розслабляють, полегшують м’язовий біль, втому та допомагають отримати приємні відчуття. Проте ізольовано від харчування, фізактивності та якісного сну жоден масаж не допоможе схуднути", – стверджує експерт.

Під час фізактивності м’язи людини активно використовують запаси глікогену (відкладення глюкози). Це джерело їхньої енергії. Після приблизно години тренувань запаси глікогену закінчуються. Організм починає розщеплювати жир на інші поживні речовини. Так відбувається його "спалювання", отже, схуднення.

"Тобто щоб позбутися жирових відкладень, потрібно виконувати тривалу фізактивність (не менше 40 хв). Неможливо за допомогою масажу покращити кровообіг у тканинах до такого рівня, щоби залучити повноцінні обмінні процеси в жировій тканині та спровокувати спалювання жиру. До того ж, під час масажу запаси глікогену не використовуються", – пояснює фізичний терапевт.

Для порівняння: фізичні вправи покращують кровообіг в м’язах на 95%, а довготривала сесія масажу покращує локальний кровообіг в м’язах чи на шкірі лише на 5-10%.

Види масажу, що обіцяють схуднення

Салони, студії та центри краси пропонують ряд ручних та апаратних масажів, обіцяючи схуднення, боротьбу з целюлітом та варикозом, а також з зайвими сантиметрами на стегнах. 

Розберемо кожну процедуру окремо.

Антицелюлітний масаж

Середня ціна однієї процедури – 700 грн.

Що обіцяють салони:

  • усунути надлишки підшкірних жирових накопичень;

  • активувати обмінні процеси в клітинах;

  • вирівняти шкірний рельєф, тобто боротьбу з целюлітом;

  • вивести зайву рідину;

  • очистити від шлаків та токсинів.

Думка експерта

"Наше тіло пластичне. Після деформації (розтягування, тиску) воно повертається в свою попередню форму. Під час масажу майстер виконує пластично-механічні дії на м'які тканини та підшкірно-жирову клітковину. Відповідно, шкірний рельєф розгладжується, прояви целюліту зникають. Проте цей ефект короткочасний. Через певний час шкіра повернеться у свій звичний стан", – стверджує Андрій.

Тобто під час масажу відбувається локальне покращення кровообігу, обмін речовин в клітинах, але він не змінює структуру тіла. Декілька сесій антицелюлітного масажу дійсно може дати видимий ефект. Проте не у всіх, не завжди, а головне – тимчасово.

"На жаль, не вистачає високоякісних досліджень, які могли би дати конкретну цифру, що криється за поняттям "тимчасово". Адже це залежить від віку людини, жирових запасів в тілі та методики, яку використовує майстер", – додає експерт.

Тобто антицелюлітний масаж може бути доповненням програми схуднення, яка включає збалансоване харчування та фізичні навантаження. Проте ізольовано – ні.

"Щодо виведення шлаків та токсинів, то це міф. Шлаки не відкладаються в організмі. Якщо токсини накопичуються, то вони викликають блювання та запаморочення. Масаж тут взагалі ні до чого".

Синці та антицелюлітний масаж

Часто ця процедура асоціюється з неприємними відчуттями та синцями. Проте, за словами Андрія, будь-який масаж не має бути агресивним, травматичним чи викликати синці.

"Були випадки, коли після масажу люди виходили з травмованими суглобами, кістками чи м’якими тканинами. Усе це свідчить про те, що масажист не компетентний. Таких спеціалістів слід уникати", – радить експерт.

Вакуумний масаж

Середня ціна однієї процедури – 500 грн.

Що обіцяють салони:

  • лімфодренаж;

  • високий рівень обміну речовин;

  • розщеплення жирових клітин;

  • підтягнуту та рівну шкіру.

Думка експерта

Вакуумні масажі виконують за допомогою банок (скляних чи силіконових) або апарату з силіконовою насадкою та механічним відсмоктувачем повітря.

"Такий вид масажу шкідливий, особливо для тих, хто має проблеми зі згортанням крові. Це може призвести до підшкірної кровотечі. Його також не слід виконувати в районі шиї та потилиці. Науково доведено, що це негативно впливає не лише на шкіру, але й на судини", – пояснює Андрій.

За його словами, існує багато випадків недостатньої дезінфекції вакуумних апаратів та банок. Це може призвести до передачі шкірних захворювань. Тобто жодних переваг, одні ризики, каже експерт.

"Апаратний вакуумний масаж менш травматичний, тому що має менший від’ємний тиск. Він зазвичай спрямований на покращення стану шкіри та боротьбу з целюлітом. Проте нагадую, що ефект розгладження шкіри короткочасний. Наше тіло пластичне, тому підтягнута та рівна шкіра – питання часу".

Як швидко схуднути. Аналізуємо популярні види масажу для втрати ваги
Вакуумний масаж. Фото: depositphotos.com

Лімфодренажний масаж

Середня ціна однієї процедури – 700 грн.

Що обіцяють салони:

  • прискорення циркуляції лімфи;

  • позбавлення набряклості;

  • виведення шлаків;

  • усунення целюліту;

  • корекцію контурів тіла.

Думка експерта

Дренаж – здатність до відтоку рідини від певної ділянки. Лімфа – рідина, яка циркулює в лімфатичній системі. За різноманітних захворювань вона може накопичуватись у верхніх чи нижніх кінцівках. 

"Лімфодренажний масаж не шкідливий. Проте є група людей, кому він потрібен. Наприклад, жінкам після раку молочної залози, яким видалили лімфатичні вузли під пахвами. Вони мають лімфедему – накопичення рідини у верхніх кінцівках. Те саме потрібно людям після онкології в органах малого тазу, яким видалили пахові лімфовузли. У них відбувається застій в нижніх кінцівках", – пояснює фізичний терапевт.

Проте це не лікувальний засіб, а терапевтичний. На додачу до компресійної білизни та дренажних положень він має компенсаторний ефект для зменшення набряку. Такі процедури має призначити лікар.

Часто цей масаж рекомендують людям з малорухливим способом життя через застій венозної крові в нижніх кінцівках.

"Таким людям потрібен не лімфодренажний масаж, а збільшення будь-якої фізичної активності. Робіть короткі паузи під час роботи. Наприклад, встаньте попити води чи просто пройтись офісом. Це все запобігає застою лімфи та венозної крові в нижніх кінцівках, отже, профілактика варикозу", – додає Андрій.

Обіцяна корекція контурів шкіри може відбуватися завдяки виходу рідини в процесі масажу та зменшення набряку. 

"Лімфодренажний масаж передбачає вплив на м'які тканини. Умовно масажист "витискає" набряк від периферії до центру, тобто від стопи до гомілки вверх в стегно в сторону лімфатичних вузлів. Проте втрати жирової тканини не буде".

Пресотерапія (пресомасаж)

Середня ціна за одну процедуру – 400 грн.

Що обіцяють салони:

  • зменшення рідини і токсинів в організмі;

  • ефективний під час лікуванні ожиріння, целюліту, набряків і проблем з циркуляцією лімфи;

  • профілактика варикозу;

  • зменшення об’єму тіла.

Думка експерта

"Ефект від такої процедури ідентичний до лімфодренажного масажу. Але це лише апаратна послуга. Людину одягають в  костюм з гумовими манжетами, які наповнюють тиском. Компресор сегментно нагнітає туди повітря", – пояснює Андрій.

За його словами, ця процедура підійде людям з лімфедемою, набряками в нижніх кінцівках або з запальними травмами.

"Якщо у людини травмована нога, вона не рухає нею через біль, відповідно, не відбувається дренажний ефект. Там локалізується велика кількість лімфи та крові, окрім того, що є набряк. Тобто пресотерапія дозволяє зменшити набряк та біль в кінцівках", – додає фізичний терапевт.

Щоправда, цей апарат дещо переоцінений, каже Андрій.

Він може бути додатковим інструментом у боротьбі з набряками та застоями лімфи чи крові в кінцівках. Проте немає підтвердження його користі у зменшенні об'ємів, ваги та целюліту.

"Це процес витискання крові та рідини з кінцівки. За 20-60 хв набряк зменшився, але щойно ви повернетесь в стояче положення все поступово повернеться до початкової точки".

Як швидко схуднути. Аналізуємо популярні види масажу для втрати ваги
Пресотерапія. Фото: depositphotos.com

Масаж апаратом LPG

Середня ціна за одну процедуру – 700 грн.

Що обіцяють в салонах:

  • боротьбу з целюлітом;

  • зменшення ваги;

  • проти набряклої шкіри;

  • профілактику варикозу;

  • стимуляцію метаболізму в підшкірних жирових клітинах.

Думка експерта

"Це метод моделювання фігури. Проте він недоказовий. Адже виробники таких апаратів нехтують проведенням високоякісних досліджень, тому що вони доволі дорогі та довготривалі. Тому ми не можемо точно сказати, що він допоможе побороти целюліт та зменшити об’єм стегон", – пояснює експерт.

Спираючись на case-study, де розглядається конкретний випадок, можна припустити, що такий масаж, які і всі попередні, зменшує набряки, профілактує варикоз та має певний вплив на целюліт. Проте ефект також буде короткотривалим. 

"LPG-масаж може бути частиною регулярних тренувань, якісного сну та збалансованого раціону. Все це в сумі може допомогти зменшити вагу та об’єми. Проте лише масажем такого результату неможливо досягти".

Щодо метаболізму, то він дійсно відбувається в клітинах за механічного чи температурного впливу. Проте цей фізіологічний процес не призведе до результатів, які може очікувати клієнт від масажу.

"Це гучні слова-обіцянки маркетологів чи копірайтерів, які зазвичай не відповідають дійсності", – додає фізичний терапевт.

Моделюючий масаж

Середня ціна за одну процедуру – 700 грн.

Що обіцяють салони:

  • "розбиття" жирових відкладень;

  • нормалізацію кровообігу;

  • прискорення обміну речовин.

Думка експерта

За словами Андрія, усі масажі мають моделюючу функцію. 

"Якщо попросити масажиста виконати лімфодренажний масаж, а потім моделюючий, то ви помітите на 95% ідентичні техніки, тривалість та інтенсивність. Тому очікувати кардинально різні результати немає сенсу", – додає він.

Вплив на жирові відкладення за допомогою рук неможливий. Інакше би відбувалося не тільки "розбиття" жирових відкладень, але й м'язової тканини, шкіри чи тоненьких судин.

"Такі абсурдні формулювання виникають через спрощення складних процесів: "Відклались солі – масаж розіб’є. Є зайва вага, жир також можна розбити руками". Проте це міф. Мануально неможливо вплинути на жирову тканину та викликати такі метаболічні зміни, щоби спалювались жирові клітини".

Масаж Ендосфера

Середня ціна за одну процедуру – 900 грн.

Що обіцяють салони:

  • прискорення обміну речовин;

  • посилення циркуляції крові;

  • прискорення лімфотоку;

  • вихід зайвої рідини;

  • зникання ефекту набряклості;

  • зменшення об’єму тіла.

Думка експерта

Як і попередні масажі, ендосфера здатна зменшити набряки та об’єм на нетривалий час. 

"Наше тіло подібне до губки з водою. Якщо ми сильно натиснемо, то вона випускатиме з себе рідину. Дещо схоже відбувається в організмі. Проте, на відміну від губки, це закрита система. Якщо ми з периферії підштовхнемо зайву рідину до центру за допомогою апарату, то вона все одно залишиться в організмі. Наприклад, частина рідини потрапить в кров’яне русло. Нирки її виведуть з сечею", – пояснює Андрій.

Якщо зайва рідина постійно накопичується в організмі, потрібно визначити першопричину. За словами фізичного терапевта, це може бути ниркова недостатність, яка супроводжується накопиченням зайвої рідини в організмі та набряками.

Зменшення їх за допомогою лімфодренажного масажу та інших апаратних послуг не матиме тривалого ефекту.

Як швидко схуднути. Аналізуємо популярні види масажу для втрати ваги
Масаж Ендосфера. Фото: depositphotos.com

Самомасаж

У мережі також доступні рекомендації щодо виконання самомасажу за допомогою різноманітних валиків, роликів, тканинних рукавичок тощо.

"Ми можемо довго дискутувати про ефективність і відмінність самомасажу та процедур у салоні. Проте вони мають схожий механічний вплив на тіло. Щоправда, самомасаж має ризик пошкодження шкіри, наприклад, через сильне тертя. Але втрати ваги та зменшення целюліту так і не відбудеться", – пояснює Андрій.

За його словами, самомасаж може бути ефективним для людей, які страждають головним болем. Для цього слід масажувати м’язи шиї та підпотиличної зони. Це зменшить дискомфорт та больові відчуття.

Кому масажі не рекомендовані

Масаж вважається цілком безпечною процедурою. Проте, за словами фізичного терапевта, є ряд протипоказів та застережень. Зокрема масаж заборонений людям, які мають:

  •         онкологію;
  •         відкриті рани на шкірі;
  •         захворювання шкіри (висипи, папіломи, бородавки, грибок);
  •         діабет (якщо є порушення мікроциркуляції, трофічні виразки);
  •         тромбоз;
  •         варикозне розширення вен;
  •         гострі стадії серцево-судинних захворювань;
  •         інфекції, які передаються статевих шляхом.

"Масаж також заборонений людям, які приймають препарати для розрідження крові. Він може викликати кровотечу чи синці", – додає експерт.

Як швидко схуднути. Аналізуємо популярні види масажу для втрати ваги
LPG-масаж. Фото: depositphotos.com

Позитивний вплив масажу на схуднення

Відвідування лише масажного салону не допоможе вам схуднути. Проте це не означає, що масаж – марна процедура. Насправді він позитивно впливає на процес втрати ваги неочевидними способами.

За словами Андрія, масаж здатний:

  • Зменшити м'язовий біль. Масаж має терапевтичний вплив на м’язи, що допомагає зменшити віддалений м'язовий біль (кріпатуру) після фізичної активності. Так людина не відчуватиме дискомфорту і не пропускатиме тренування. 

  • Покращити якість сну. Вночі відбуваються важливі метаболічні процеси. Тому якісний сон також сприяє втраті ваги. Систематичний масаж здатен зменшити рівень кортизолу в крові (гормону стресу). Відповідно заснути буде легше, якість сну покращиться та й заїдати стрес на ніч не захочеться.

  • Покращити психоемоційний стан. На фоні зменшення кортизолу у людей виділяються інші нейромедіатори – ендорфіни (гормони щастя). Так з’являється мотивація продовжити працювати над фігурою. 

"Отже, масаж не може бути монозасобом для зменшення ваги. Це процедура, яка допоможе вам розслабитися та зменшити біль у м’язах. Це також чудова опція нагородити себе за старання у процесі втрати ваги. Не з’їли додаткову цукерку, сходили на тренування – подаруйте собі масаж для розслаблення", – радить фізичний терапевт.