Зміст:
  1. Користь гаджетів
  2. Що кажуть українські вчені та лікарі
  3. Що рекомендує ВООЗ

Американські нейробіологи провели низку досліджень щодо впливу гаджетів на розвиток дітей. Вони стверджують, що використання ноутбуків та смартфонів вже з двох років може бути корисним для малечі.

Загалом провели понад 250 досліджень, у яких з’ясували, що нервова система дітей поступово адаптується до життя з гаджетами.

Користь гаджетів

В одному з досліджень нейробіологи порівняли дані щодо дошкільнят за 1997 та 2014 роки. Загалом дослідили вплив екранів на майже 1800 малюків.

Дослідники з’ясували, що з 1990-х років кількість екранного часу (перегляд ТВ) для дітей до двох років збільшилася з 1,5 до 2,5 годин щодня. А також додались ще пів години з гаджетами.

Для дітей від трьох до п’яти років час перед телевізором навпаки зменшився – з 2,5 до 2 годин, але додалася ще година з гаджетами.

Серед негативних факторів зазначали те, що екранний час зменшує кількість сну у дітей. Зокрема діти, у яких в кімнаті є телевізор, сплять на день менше на 31 хвилину.

Також вчені спростували побоювання відносно кліпового мислення у школярів. Довели: діти, які регулярно грають онлайн у режимі багатозадачності, краще виконують завдання на перемикання уваги.

Навчальний контент допомагає поліпшити поведінку, грамотність і когнітивні навички у дітей від трьох до п'яти років.

Нейробіологи відзначили, що використання сенсорних екранів у дошкільному віці значно підвищує чутливість пальців та покращує обробку нервовою системою сигналів від них. 

Водночас діти до двох років не отримують жодної користі від гаджетів. Адже, на думку дослідників, мозок немовлят розвивається швидкими темпами, і взаємодія з батьками має вирішальне значення для їхнього навчання. 

Занадто багато екранного часу може вплинути на те, як діти сприймають світ. Півторарічні можуть вивчити нові слова з планшетів, але потім їм буде важко застосувати ці знання в реальному житті.

Також вчені наголошують, що забагато екранного часу навіть в освіті може негативно вплинути на здатність дітей уявляти реальний світ. Тож дорослим треба знайти баланс між тим, скільки часу дитина проводить в цифровому світі, а скільки – в реальному.

Що кажуть українські вчені та лікарі

Сергій Данилов, нейробіолог, кандидат біологічних наук та СЕО Beehiveor, вважає, що гаджети та онлайн-ігри добре впливають на розвиток дітей, але якщо їх розумно і дозовано використовувати.

"Глобально – будь-які ігри, навіть онлайн – це добре. Вони розвивають навички контрстратегії, це частина сучасної культури, навчання. Проблема у тому, що може виникати залежність від гри на смартфоні чи комп’ютері", – каже вчений. 

Додає: є ймовірність, що збільшення екранного часу у дітей раннього віку може призводити до проблем зі сприйняттям світу. Гаджети можуть негативно впливати на емоційний розвиток дітей, адже спілкування важливе для формування соціальної поведінки малечі.

"Насправді не проблема, якщо діти проводять час у гаджетах за грою чи переглядом контенту, проблема у тому – скільки часу", – наголошує Данилов. 

За його словами, мозок дітей слід навантажувати різними завданнями. Навіть граючи на смартфоні, краще, щоб це була не одна гра постійно, а різні забавки.

Чи можуть комп’ютерні ігри стимулювати агресію у дітей, як того бояться багато батьків, дідусів і бабусь? Вчений каже, що ні. Ба більше, вони допомагають зменшити рівень стресу та негативних емоцій.

"Мозок дітей добре вміє розрізняти декілька реальностей одночасно, діти розуміють, де уява, а де – реальність", – розповідає нейробіолог.

Зазначає: немає точних показників, скільки часу перед екраном може перебувати дитина, аби це їй не зашкодило. Але якщо син чи донька зациклені на гаджетах або на певній онлайн-грі – це поганий сигнал. Отже, в реальності їх щось турбує, щось не так.

Якщо батьки помітили, що гаджет для дитини став цікавішим, ніж інші розваги та спілкування – треба мінімізувати гаджети та розібратися, що відбувається поза ними.

Дитяча неврологиня Катерина Костюкова обережно ставиться до гаджетів в житті малечі. Вона не виключає великі позитивні можливості для розвитку та навчання дітей за допомогою смартфонів, але й бачить негатив. 

"Електроніка перезбуджує мозок дітей. У Міжнародній класифікації хвороб під час 11-го перегляду планують ввести діагноз "Цифровий аутизм". Зараз це одна з форм залежності дітей", – пояснює лікарка.

За її словами, коли техніка подешевшала і стала доступна масам дітей, медики помітили сплеск невротичних розладів, порушень сну, зниження уваги. 

"Будь-якій іншій діяльності, нормальній комунікації дитина тепер віддає перевагу планшету. Вона не фантазує, не робить нічого руками, а тільки дивиться. Ми всі живемо заради задоволення і сучасні діти обрали гаджети. 

Психологи говорять: якщо у дитини до 10 років електроніка в руках вільно, сильно страждає батьківський авторитет. Якщо гаджети з’являються пізніше, адекватні зв'язки та моделі поведінки встигають сформуватися", – розповідає Катерина Костюкова.

Також через залежність від гаджетів у дітей з’являються проблеми з зором та поставою.

Додає: якщо у дитини вже виявили порушення, неврологи рекомендують батькам обмежити екранний час до однієї години, і тільки на навчання. Також це має бути монітор або телевізор, не телефон чи планшет. І не пізніше ніж за 1-1,5 години до сну.

Що рекомендує ВООЗ

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) рекомендує не давати доступ до електронних пристроїв дітям до двох років. 

Для дітей від двох до чотирьох років рекомендують обмежити час за екранами до однієї години.

Американська академія педіатрії (США) радить дітям середнього шкільного віку витрачати на онлайн-розваги не більше двох годин на день. Схожі рекомендації діють в Австралії та Європі.

Професор психології Каліфорнійського університету доктор Ларі Розен радить батькам не лише рахувати загальний час, який дитина проводить перед екраном, а й стежити за частими перервами.

Це допоможе зберегти мозок дитини від звикання та надмірної стимуляції.

Загалом він радить проводити не більше 40 хв біля екрана дітям до 10 років. Підліткам – до 1,5 год. А ще професор рекомендує батькам за 5 хв нагадувати дітям, що їхній час зі смартфоном чи планшетом спливає.

Також можна встановлювати застосунки на смартфони, які автоматично обмежуватимуть час дітей за онлайн-грою чи переглядом контенту.

Загалом експерти рекомендують батькам встановити чіткі правила використання гаджетів у родині та всім їх дотримуватися. 

А також створювати вдома зони, вільні від гаджетів, не їсти перед телевізором чи монітором, і самим не користуватися смартфонами, коли проводите час із дітьми, зокрема перед сном.

Читайте також: Заборона мобільних телефонів у школі: про наказ МОН і чи потрібні гаджети на уроках