Зміст:
  1. Низький рівень прогестерону
  2. Низький рівень естрогену
  3. Високий рівень андрогенів
  4. Низький рівень гормонів щитоподібної залози (Т3, Т4).

Проглядаючи стрічку соціальних мереж, можна побачити лавину фото з худорлявими жіночими тілами, на яких видно кожен м’яз, й заклики від їх господинь – "Хочеш виглядати як я? Заходь на мою сторінку, і я розкажу, як це зробити!"

Мільйони марафонів зі схуднення та спортивних челенджів приваблюють тисячі жінок, які мріють швидко схуднути й виглядати як фітнес-моделі. Але тут є один дуже великий секрет, про який мало хто розповідає.

Багато тренерів перед тим, як зробити красиве фото, спеціально роблять декілька вправ для того, щоб нагнати кров до м’язів й привести їх у тонус. На фото м’язи виглядатимуть рельєфними, але мине час, і вони знову повернуться у свою спокійну форму. Але жінки, які дивляться на красиві фото, часто вважають, що так вони можуть виглядати постійно, й доводять себе фізичними вправами та дієтами до повної знемоги.

Також не слід забувати про генетичні фактори (швидкість метаболізму, зріст, будова скелету), які ми просто фізично не можемо змінити.

Постійно бути у такій фізичній формі можливо, але це може викликати ряд проблем зі здоров’ям – поганий сон, проблеми з щитоподібною залозою, харчові розлади та порушення репродуктивної функції. 

Надмірні фізичні навантаження, спеціальні препарати для швидкого спалювання жиру та гормони для досягнення кращих спортивних результатів ще якось можна виправдати для професійних спортсменів. Адже вони роблять це заради перемоги у змаганнях, на яких представляють свою країну або команду.

Але негативні наслідки для здоров’я взагалі, особливо для репродуктивної функції у жінок, для яких спорт – не професія, переважають радість від споглядання стрункої фігури у дзеркалі.

Еволюція працювала мільйони років над нашими тілами зовсім не для того, щоб ми могли похизуватися підтягнутим животом майже без жирового прошарку. 

Саме для того, щоб нагадати, що спорт – це в першу чергу про здоров’я та радість, ми звернулися за порадою до лікаря.

Liga.Life попросила розповісти Наталю Сіліну, гінекологиню-ендокринологиню, засновницю освітнього проєкту "dr.Silina Школа жіночого здоров'я" та членкиню Європейської асоціації ембріологів і репродуктологів, про те, як інтенсивні фізичні навантаження та надмірна втрата ваги впливають на жіноче здоров’я.
Як перетренування та надмірна втрата ваги впливають на жіноче здоров’я. Розповідає лікар
Наталя Сіліна

За її словами, регулярні тренування мають вирішальне значення для здоров'я ендокринної системи, оскільки вони можуть допомогти як збалансувати гормони, так і спровокувати порушення функції ендокринних залоз в залежності від інтенсивності тренувань.

Низький рівень прогестерону

Найбільш частими гормональними порушеннями є низький прогестерон.

Прогестерон – гормон, який допомагає нам спати, підтримує  настрій і допомагає  використовувати жир для отримання енергії.

Все, що створює стрес в організмі (наприклад, інтенсивні вправи), змушує наші наднирники виробляти гормони стресу і ставить наше виживання вище майже будь-яких інших функцій, включно з розмноженням.

І прогестерон, і кортизол мають один і той самий біохімічний шлях і виробляються з одного і того ж гормону-попередника – прегненолона.

Коли ми постійно тренуємося занадто багато або з великою інтенсивністю, вироблення статевих гормонів поступається місцем кортизолу. Завдяки цьому механізму прогестерон може постраждати найбільше.

Ознаки низького прогестерону:

  • неспокій, безсоння і поганий настрій;

  • збільшення ваги (навіть якщо ви багато тренуєтесь);

  • нерегулярні або короткі менструальні цикли чи їх відсутність;

  • рясні, болісні менструації;

  • посилення симптомів ПМС, таких як спазми, здуття живота, болючість грудей і перепади настрою.

Низький рівень естрогену

Низький рівень естрогену – ще один гормональний дисбаланс, який зазвичай спостерігається в результаті перетренованості.

Естроген виробляється в наших яєчниках, жирових клітинах і наднирниках. Коли рівень жиру в організмі жінки падає нижче 19%, він наражається на ризик зниження рівня естрогену, а відповідно припинення менструального циклу.

Треба пам’ятати, що у всьому, що робить ваше тіло, першочерговим завданням є підтримка вашого життя і збереження лише найважливіших функцій і процесів в організмі.

Ознаки низького рівня естрогену:

  • нерегулярні або відсутні менструації;

  • припливи;

  • нічна пітливість;

  • безсоння;

  • низьке статевий потяг і / або сухість піхви;

  • примхливість і дратівливість;

  • суха шкіра;

Високий рівень андрогенів

Андрогени – це група гормонів, в яку входять тестостерон, ДГЕА, андростендіон, з яких 50% виробляються залозами, а решта – яєчниками і жировими клітинами. Коли тіло піддається стресу, наднирники не тільки збільшують вироблення кортизолу, а й андрогенів.

Згодом надлишок андрогенів може заважати овуляції й менструального циклу і може бути пов'язаний з такими ознаками, як:

  • синдром полікістозних яєчників (СПКЯ);

  • збільшення ваги (хоча ви можете багато тренуватися);

  • вугровий висип;

  • небажаний ріст волосся;

  • відсутні або нерегулярні менструальні цикли;

  • безпліддя;

Низький рівень гормонів щитоподібної залози (Т3, Т4).

Щитоподібна залоза дуже важлива, оскільки бере участь у всіх обмінно-енергетичних процесах організму. Коли вправи стають надмірними, наші тіла втрачають здатність відновлюватися і виробляти достатню енергію, а рівень гормонів щитоподібної залози знижується і з часом розвивається гіпотиреоз. 

Наприклад, у спортсменів з надмірною втратою ваги може спостерігатися "синдром низького рівня Т3", що супроводжується аменореєю (у жінок), а також іншими змінами функції гіпофіза.

Основні симптоми: 

  • порушення сну;

  • зміна настрою (дратівливість або плаксивість);

  • сухість шкірних покривів;

  • ламкість і випадання волосся;

  • набряклість шкіри;

  • порушення менструальної й репродуктивної функції. 

За умов зниження в крові концентрації Т3 і Т4 починає підвищуватися рівень пролактину, який також є причиною аменореї (відсутності менструального циклу).

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

%MCEPASTEBIN%