Зміст:
  1. Які діагнози не ставить хороший гінеколог?
  2. Чого не робить під час огляду хороший гінеколог?
  3. Коли і де шукати хорошого гінеколога?
  4. Як проводить огляд хороший гінеколог?
  5. Як комунікує хороший гінеколог?
LIGA.Life продовжує регулярну рубрику, в якій, залучаючи експерта, розповідає про те, як обрати фахового лікаря й переконатися, чи не потрапили ви на поганого фахівця. Ми розглянули уже педіатра та невролога. Свої побажання щодо майбутніх тем залишайте у коментарях, редакція їх обов’язково розгляне. 

Які діагнози не ставить хороший гінеколог?

Найпоширеніший – ерозія шийки матки. Певно, кожній жінці віком 30+ встановлювали діагноз ерозія. В гіршому випадку, не раз її  "припікали".

На сьогодні оперативне лікування проводять тільки у випадках дисплазії шийки матки середньої або тяжкої важкості і за деяких інших діагнозів. 

"Сальпінгоофорит і злукова хвороба органів малого тазу" насправді мають місце в одному з 10 встановлених діагнозів. На жаль, це теж популярний діагноз 2000-х, разом із ерозією шийки матки.

Зараз уже не лікують вірус папіломи людини ін'єкціями в шийку матки інтерферонів та інших препаратів. 

Загалом запорука ефективного лікування в будь-якій сфері медицини – правильно встановлений діагноз. Якщо діагноз встановити правильно, то у 80% випадків лікування буде правильним. Але підходи та прописані групи препаратів можуть бути різні. Хтось потребує гормональну терапію, а хтось – ні, бо є протипокази.

Комерційний діагноз, на жаль, за бажання, можна зробити з будь-якого діагнозу. Але це не стосується, наприклад, ендометріозу. Це – гінекологічна чума ХХІ століття, наша розплата за емансипацію та відтерміноване материнство.  В кожної другої жінки після 25 років є ознаки початкових змін за ендометріозу. І це біль, кровомазання, кровотечі, зміни емоційного стану, виразний пмс, болючий статевий акт і часто безпліддя.

Основне, чого не має бути в призначенні хорошого гінеколога – дублювання кількох препаратів з однією дією в одній схемі лікування. 

Але тут важливо розуміти, що іноді пацієнтка може неправильно зрозуміти лікаря. Наприклад, я в призначенні можу написати потрібну діючу речовину і варіанти препаратів на вибір людини, що їй буде зручно купити. Не потрібно купувати всі ці препарати синоніми. 

Щодо лікарських порад "парення ромашкою" тощо. Якщо жінка перебуває посеред лісу і не має нічого крім ромашки, то чому би ні. Але якщо йдеться про велике місто, то звісно, є сучасні ліки. І доказовий лікар спиратиметься на дослідження. 

Якщо вам призначили одночасно десять препаратів, також є запитання. Бо треба пам'ятати про нюанси щодо взаємодії між препаратами. Наприклад, не може бути одночасно три антибіотики (два – може, бо вони працюватимуть на різні групи). 

За будь-яких суперечливих випадків нормально зв'язатися з лікарем і перепитати щодо призначення. Адекватний усе пояснить. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Чого не робить під час огляду хороший гінеколог?

Якщо пацієнтка на прийомі, лікар не обговорюватиме сторонні речі з медсестрою і не говоритиме по телефону. Знаю, такі випадки бувають. 

Не перетворюватиме прийом пацієнтки "на вокзал" – хтось зайшов із колег, вийшов, потім зграя інтернів забігла. Такі речі травмують жінок під час огляду. Інтернам, звісно, треба вчитися. Але хороший лікар запитуватиме у пацієнта, чи не проти вона присутності сторонніх під час огляду.

Пам'ятаю, коли ще вчилася, ми групою студентів з кам'яними обличчями заходили в палату до жінок, які мали народжувати. Куратор відкидала ковдру з жінки і починала нам щось показувати. Ми були шоковані, але викладачка вважала, що робить все правильно. Такого бути не повинно.

Якщо інтерни у білих халатах заходять у кабінет гінеколога під час вашого огляду, маєте право сказати: "Даруйте, я проти". 

Якщо гінеколог збирається робити пацієнтці УЗД, а в кабінеті є його асистент, лікар має запитати жінку: "Ви не заперечуєте?" Слово має бути за пацієнтом. Жінка не має на прийомі у гінеколога відчувати себе зайвою на цьому "святі життя".

Агресії на пацієнта з боку гінеколога не повинно бути за жодних умов. Грубощів і вичитування, пристижування не має бути ні в державній клініці, ні в приватній, ніде.

Лікар може пояснити пацієнту, наприклад, що в певній ситуації бажано користуватися презервативом, щоби не було наслідків.

Але жінка не має виходити з кабінету гінеколога морально зґвалтованою. 

Адекватний гінеколог не говоритиме жінці: "30 років і не народила? Мусиш". Тільки сама жінка вирішує, чи народжувати їй взагалі і коли. Лікар лише має інформувати про те, що після 35 років фізіологічно скорочується запас ооцитів в яєчниках, і розповісти, як це можна помітити чи проконтролювати.

Знаю, що дівчата-лесбійки іноді бояться ходити на огляд до гінеколога. Вони можуть навіть не говорити лікарю напряму, що мають секс із жінками. Але сам факт відсутності сексу із чоловіками деяких гінекологів бентежить і обурює, починають встановлювати жінці психологічні "діагнози" та лякати наслідками. Адекватний гінеколог цього не робитиме.

Хороший гінеколог проводитиме огляд акуратно. Чула від пацієнток розповіді про огляди, коли було фізично боляче, а на прохання бути акуратніше, гінеколог грубо відповідав: "А з чоловіком займатися сексом не боляче?".

Такі дії більш характерні серед гінекологів старшого покоління (наслідок радянської медицини). Не думаю, що це трапляється серед колег мого віку 30+. Всі ці історії дико чути. Сама жодного разу не була в таких умовах як пацієнтка. 

Як зрозуміти, що гінеколог хороший, а які ознаки поганого? Пояснює доказова лікарка
Вікторія Бугро. Фото з Facebook

Коли і де шукати хорошого гінеколога?

В ідеалі, постійний гінеколог має бути у жінки з її підліткового віку. Тоді лікар спостерігатиме динаміку дорослішання, знатиме нюанси становлення циклу, загалом її життя.

На сьогодні дівчинка з 14 років може обирати собі лікаря, самостійно звертатися до нього за консультацією. Хоча прийом у лікаря до 15 років проходить все рівно в присутності мами, за законодавством.  

Для підлітків, які шукають гінеколога, раджу звернути увагу на мережу "Клінік, дружніх до молоді", які працюють в Україні вже понад 15 років. Там фахівці, навчені роботі з підлітками. Навчені консультуванню, навчені доносити необхідність безпечної поведінки тощо. Свого часу це був проєкт ЮНІСЕФ, клініки були в усіх регіонах у великих містах. Зараз їхню кількість трошки розрідили, але багато закладів залишається. Найстаріша та, на мій погляд, найкраща – в Києві на вулиці Володимирська, 43.

Бажано, щоби мама познайомила дівчинку з гінекологом ще до початку місячних, тоді перший візит не супроводжуватиметься оглядом, а це буде просто бесіда, знайомство. Первісного страху перед гінекологом у підлітка не буде. Лікар також зможе відповісти на запитання дівчинки про дорослішання, менструації, як змінюється її тіло. Багато батьків прекрасно справляється з цим самостійно, але у деяких є складнощі. 

Мамі привести доньку до свого гінеколога – не найкращий варіант. 

Суджу про це, наслухавшись історій пацієнток, які в підлітковому віці ходили до гінеколога мами, і лікар "зливав" тій інформацію про статеве життя доньки тощо. Сподіваюся, що часи та підходи гінекологів в цьому плані змінилися.

Отже, для жінки бажано мати постійного лікаря, але абсолютним законом це бути не може. Якщо мені стало зле, можу піти в найближчу клініку.

Але справді важливо знайти лікаря, з якими вам вдалося налагодити контакт. Для пошуку найкраще працює "сарафанне радіо" – досвід подруг чи колег. Я сама, коли потребую консультації якогось фахівця, розпитую знайомих. 

Як проводить огляд хороший гінеколог?

У когось є медсестра, у когось – ні. Це як зручно лікарю. Якщо це заклад приватної практики, то, на мою думку, у адекватного гінеколога у вбиральні мають стояти тампони, прокладки для пацієнток. 

Для першої адекватної консультації гінеколога прийом має тривати не менше 30-40 хв. Так, огляд можна провести і за 15 хв, і він буде повноцінний. Лікар об'єктивно опише, що побачив у дзеркалах, під час огляду пальпації молочних залоз, чи нащупав під час дворучного обстеження. 

Втім, для будь-якого лікаря важливо насамперед правильно зібраний анамнез. І на первинному прийомі жінки у гінеколога збір анамнезу має займати десь третину часу. 

Важливо познайомитися з пацієнткою, говорити, щоби вона встигла до тебе звикнути. Багато пацієнтів скаржаться, що не встигають поставити лікарю запитання, бо гінеколог відводить  на прийом мало часу. 

Збираючи анамнез і почувши, наприклад, що жінка погано спить або останнім часом надто втомлюється, мене це наштовхує на думку перевірити додаткові параметри її здоров’я (рівень вітаміну D, функції щитоподібної залози). Навіть банально зробити загальний аналіз крові. За 15 хвилин цього не зробиш.

Робота гінеколога не лише в тому, щоби контролювати стан репродуктивних органів жінки. Розпитувати варто абсолютно про всі сфери життя. Те, як жінка живе, працює, які має звички – все це впливає на її життя, в тому числі репродуктивне. 

Важливо знати про нюанси харчування. Веганство і вегетаріанство, наприклад, якщо не надто контролюються показники крові, також впливають на репродуктивну функцію. 

Важливо розпитувати про можливі хронічні захворювання. Бо сама жінка не завжди все скаже. Не тому, що хоче приховати, просто якийсь стан може бути для неї звичним. 

В ідеалі, жінку треба оглядати з голови до п'ят. Тому що, гінеколог – це насамперед лікар, який може помітити висипання чи утворення, які не стосується гінекології, але вчасне лікування рятує людину. Я так колись побачила у жінки утворення, яке потім виявилося меланомою. 

Всім, хто вперше приходить до мене на огляд, стараюся дивитися груди. 

Не роблю цього тільки якщо жінка кілька місяців тому проходила УЗД молочних залоз і показує мені. Або якщо огляд проходить напередодні місячних, і молочні залози надто чутливі.

Коли жінка записується до гінеколога на запланований профогляд, лікар може обійтися без попередніх обстежень, але бажано приходити, пригадавши день свого менструального циклу, особливості циклу (рясно чи не рясно), змінювався чи не змінювався. Ця інформація важлива. 

Якщо жінка збирається не просто на профогляд, а має скарги (проблеми зі шкірою, з волоссям, зі статевим потягом тощо), лікар може призначити зробити попередньо якісь дослідження та прийти на прийом вже з результатами. Це робиться, щоби не гаяти час. 

Для жінок, які мають досвід проникаючого сексу, у кого це технічно можливо, має бути огляд у дзеркалах. Дзеркала можуть бути різного розміру. Для зручності частіше використовую маленькі "S", які підходять жінці будь-якого віку, незалежно від того, народжувала чи ні. При розкритті дзеркала "есочки" неприємні відчуття мінімальні. Тільки дуже високим жінкам "есочки" може не вистачити для огляду, бо довга піхва.

Після огляду шийки лікар робить висновки про стан слизової піхви і про стан слизової шийки.

Якщо всі "зірки" складаються, немає кров'янистих виділень, це не час безпосередньо перед місячними – береться матеріал для лабораторних досліджень.

Мінімум, який має бути – цитоморфологічне дослідження або ПАП-тест. Це для жінок будь-якого віку. 

Якщо жінку можна подивитися в дзеркалах, треба взяти ПАП-тест. Це скринінгове дослідження для визначення стану епітелію шийки матки. 

А от кольпоскопія – дослідження шийки під великим збільшенням – проводиться за показами. Кольпоскопія не входить в кожен рутинний огляд гінеколога.

Кольпоскопія призначається тільки якщо, подивившись оком, гінеколог помітив зміни на шийці матки, або прийшов ПАП-тест чи цитологія з порушеннями, сумнівами.

Якщо є технічна можливість під час огляду зробити ультразвукове дослідження органів малого тазу – його роблять. 

Якщо немає, після огляду жінки в дзеркалах лікар переходить до дворучного обстеження. Це коли два пальчики однієї руки в піхві, а інша рука ковзає по передній черевній стінці, так обмацуються яєчники, тіло матки, перевіряється рухомість, болючість та інші параметри. 

Дуже важливо мати зворотний контакт з пацієнткою, щоб вона говорила, де боляче чи неприємно, що відчуває. 

Є категорія жінок, які до істерики та панічних атак бояться відвідувати гінеколога. Є жінки з настільки високою чутливістю, що для них обстеження дуже болюче, хоча насильницьких дій не проводиш. Просто сам факт введення в піхву стороннього предмета викликає неприємні відчуття.

Тому перед оглядом на кріслі я розпитую пацієнтку, чи дивилися вас раніше дзеркалами, як це було? Чи боляче вам під час статевого життя? Чи бувають труднощі із проникненням? 

Багато жінок лякаються самого факту дотику дзеркала до зони статевих органів. Тому коли жінка вже потрапляє на крісло, я розповідаю, що зараз відбуватиметься: "Беру дзеркало, змащує його гелем для ультразвукового дослідження, щоби полегшити введення, потім мені треба буде його розкрити". Кожен свій крок озвучую, тоді жінці не так страшно.

Бувають індивідуальні особливості, наприклад, є жінки з дуже вузькою піхвою, у яких спазмуються м'язи тазового дна. Їм боляче під час огляду, навіть якщо робиш найлегші рухи. Цього не уникнути, але треба бодай раз на рік дивитися, що робиться з шийкою.

Як зрозуміти, що гінеколог хороший, а які ознаки поганого? Пояснює доказова лікарка
Вікторія Бугро. Фото з Facebook

Як комунікує хороший гінеколог?

Багатьох жінок бентежить, коли гінеколог з ними не говорить, мовчки пишучи призначення. А я потім дивлюся це призначення – все чудово, діагноз, як має бути. Просто людина мовчазна, і на це теж треба зважати.

Разом з тим, можна зробити комфортним візит, фактично, до будь-якого гінеколога, якщо перед прийомом висловити лікарю свої очікування. 

Якщо людина приходить до лікаря, очікує підтримки, але гінеколог на її запитання про секс робить квадратні очі, ще й пацієнтку "перехрещує "свят-свят"" – це не окей.

Щоби запобігти такому, раджу в розмові з лікарем запитувати: "Лікарю, не зовсім задоволена своїм статевим життям, чи можу з вами порадитися?". Якщо лікар відповідає, мовляв, йому незручно, вам краще до сексолога – не обговорюйте далі з ним цю тему. Але так самонеговіркий лікар може вам відповісти: "Звісно". 

Говорити з гінекологом про статеве життя пацієнту не просто можна, а треба. 

Я завжди розпитую, задоволена жінка сексом чи ні, тому що є нюанси. Якщо жінка боїться сексу, значить, у неї не буде "змазки". Якщо не користується лубрикантами, буде подразнення – буде проблема. 

Моє завдання в тому, щоби підказати, які штуки можуть бути шкідливими чи небезпечними. Як отримувати задоволення та не мати потім інфекційних чи травматичних наслідків. Бо людина може не знати. 

З однією моєю велелюбною пацієнткою багато говорили про важливість контрацепції, але коли вона вчергове звернулася з проблемою, я навіть жартома "познайомила" її з презервативом, умовно: "Лєночка, це презерватив. Презервативе, це Лєночка". Ми потім обидві сміялися з цієї ситуації.

Зверну увагу, що в питаннях лікування важливо, що пацієнт робить після виявлення захворювання та одужання. Бо часто жінки лікуються, а чоловік – ні. І коли ми пролікували жінку, а я запитую: "Партнер вже здав контрольні аналізи?". У відповідь чую — так він не лікувався.

Також, щоби "не зганьбитися" перед пацієнткою, адекватний гінеколог цікавиться і ринком секс-іграшок, і загалом підходами до сексуального життя. Нещодавно пацієнтка мені сказала: "Лікарю, завдяки вам зрозуміла, що таке оргазм" (сміється. – Ред.). Вона раніше сексом займалася суто заради чоловіка, задоволення не отримувала. Ми з нею поговорили про те, що має опанувати мастурбацію, про секс-іграшки. Наприклад, найпростіший варіант у подібних випадках – це придбати вакуумний стимулятор для клітора. 

Можна також купити фалоімітатор, щоби навчитися отримувати задоволення з ним, і привнести знання в партнерські стосунки. Тобто, пояснити партнеру, що з вами робити, щоби вам було добре. У цієї пацієнтки все спрацювало.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин