Зміст:
  1. Чого не робить хороший дитячий лікар 
  2. Коли, де і з чого розпочинати пошук хорошого педіатра
  3.  
  4. Як спілкується з батьками хороший дитячий лікар
  5. Як хороший дитячий лікар налагоджує контакт з дитиною
  6.  
  7. Як виглядає хороший педіатр і його кабінет
  8. Хороший лікар не зобов’язаний бути на зв’язку 24/7

LIGA.Life розпочинає нову регулярну рубрику, в якій, залучаючи експерта, розповідатиме про те, як обрати фахового лікаря чи переконатися, чи не потрапили ви на поганого фахівця. Свої побажання щодо майбутніх тем залишайте у коментарях, редакція їх обов’язково розгляне. 

 

Чого не робить хороший дитячий лікар 

Не відмовляє від грудного вигодовування, не пропонує суміш просто так, якщо немає протипоказань у дитини (а їх мало), якогось серйозного стану у мами чи штучне вигодовування не є свідомим бажанням мами.

Хороший лікар намагатиметься налагодити грудне вигодовування, якщо родина цього хоче. Якщо сам лікар не є спеціалістом у цьому, відправить батьків на консультацію до фахівця.

Хороший педіатр не рекомендуватиме годувати малюка на грудному вигодовування погодинно , а рекомендуватиме годувати за вимогою. Не рекомендуватиме допоювати немовля водою.

Хороший лікар не пропонуватиме годуючій мамі болісні розціджування грудей, не говоритиме: "Терпи, а ти думала, як буде?".

Хороший лікар просто так не призначатиме дієту мамі, яка годує, і не заборонятиме їсти "кольорові продукти". 

Як зрозуміти, що дитячий лікар – хороший, а які ознаки поганого? Пояснює доказовий педіатр
Анастасія Бикова-Шелевицька. Фото з її Facebook

Міф про дієту приклеївся до нас зі спадком радянської медицини. Хоча знайти в підручниках того часу пряму рекомендацію в обмеженні раціону мами не так і просто. ВООЗ взагалі говорить: мама, яка годує, має з’їдати за добу 400-600 г овочів та фруктів.

Найімовірніше, цей міф пов’язаний з тим, що кольорові продукти часто містять гістамінолібератори. Ці речовини за великої концентрації можуть викликати шкірні реакції – висипку, наприклад. Але це не алергія, а так звана псевдоалергічна реакція, яка залежить від кількості.

Простими словами: коли з’їсти кілограм полуниці (там є гістамінолібератори), може з’явитися висипка, але все буде нормально, якщо з’їсти невелику порцію. 

Справжня алергія від кількості не залежить. У немовлят справжня алергія може доволі часто проявлятись кров’ю у випорожненнях. 

Лікар-педіатр, як і будь-який інший, має дотримуватися засад доказової медицини і не призначати ліки без доведеної ефективності. Хороший лікар не призначатиме гомеопатію, яка не працює і не допомагає. Раджу пацієнтам, яким пропонують це лікування, запитати, чи знає лікар, що це гомеопатичний препарат, і чому призначає. 

Хороший лікар не призначатиме дитині зі звичайною застудою противірусні засоби.

"Противірусні ліки проти ГРВІ" не мають доведеної ефективності й нічим не допоможуть (але специфічні противірусні ліки існують, наприклад, проти герпесу).

Хороший педіатр не відмовлятиме батьків дитини від її лікування гормональними засобами, якщо для того є показання. Наприклад, за більш тяжкого атопічного дерматиту інколи варто використовувати гормональні мазі. Часто дитині необхідна базисна терапія за бронхіальної астми чи високого ризику її розвитку, а лікар відмовляє від цього: "Це ж гормони".

Хороший лікар не призначить дитині лікування "народними засобами" – вигрівання, "гірчичники", "банки".

Особливо важливо з'ясувати ставлення лікаря до вакцинації; адекватний дитячий лікар не може бути проти щеплення.

Він повинен розповісти батькам про вакцинацію дитини, має знати про обов'язкові та рекомендовані вакцини, пропонувати родині скласти план щодо рекомендованих.

Хороший лікар не рекомендуватиме щоразу здавати аналізи перед вакцинацію. 

Ніколи не призначатиме інгаляції через небулайзер розчинами, які для цього не придатні:

  • антисептики 

  • амінокапронова кислота

  • мінеральна вода

Хороший лікар може надавати рекомендації онлайн і допомогти визначити напрям руху пацієнта. Може запідозрити той чи інший стан під час спілкування та перегляду фото та надати первинні рекомендації, щоби полегшити стан. Але хороший лікар завжди пам'ятає, що багато станів неможливо лікувати чи коригувати онлайн, тільки за фото та відео. Тому зможе вчасно рекомендувати реальний огляд лікаря.

Хороший педіатр не призначатиме заспокійливі засоби немовляті тільки тому, що дитина багато плаче. Він спробує розібратися, чи дійсно є проблема, та допомогти її розв’язати.

Хороший педіатр буде підтримкою для родини, а не просто людиною, яка оглядає малюка, ставить діагнози та призначає лікування.

Він дбатиме про батьківські нерви, намагатиметься позбавити батьків зайвих пересторог, маніпуляцій та надасть план дій у різних ситуаціях. 

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

 

Коли, де і з чого розпочинати пошук хорошого педіатра

 

Зручно і бажано подумати про вибір дитячого лікаря перед народженням малюка. Можна запитати рекомендацій у гінеколога, у якого спостерігається майбутня мама, або пошукати у соцмережах, поспілкуватися з близькими, які мають подібний досвід. Можливо, запитати поради в соцмережах, означивши, які цінності та підходи лікаря для вас важливі.

Якщо лікар, який вас зацікавив, активно веде сторінку, почитати, що пише, чи імпонує вам його підхід і людина загалом. Лікар може бути хорошим фахівцем, але якщо відчуваєте дискомфорт під час спілкування, він – не ваш лікар. 

Коли маєте варіанти та стоїте перед вибором, має значення навіть розташування лікарні (ближче – краще). Втім, якщо до хорошого лікаря треба їхати довше, ніж потрапити на консультацію до того, з яким не готові будувати довірливі стосунки, – зважайте на це. На противагу вашому спокою та здоров’ю малюка іноді відстань у дорозі не така важлива.

Хороший лікар відвідує професійні конференції, навчається. Це можна відстежити на сторінках лікаря у соцмережах. Хоча є нюанси:

  • соцмережі здатні ввести в оману – лікар може відвідувати заходи недоказової медицини;
  • лікар може загалом не вести соцмережі, але це не означає, що він поганий фахівець. 

Тому батькам цілком нормально цікавитися, якими рекомендаціями лікар керується, призначаючи лікування. Особливо якщо батьки володіють іншою інформацією. Адекватний лікар не ображатиметься на коректні запитання. 

Наприклад, можете запитати у лікаря, чому він пропонує саме такий варіант лікування, чи рекомендують подібне лікування в настановах авторитетних міжнародних організацій. Бо для вас важливо не давати дитині зайвих ліків.

Можете сказати лікарю, якщо вже маєте певні знання з цієї теми. Наприклад, перед консультацією прочитали рекомендації якоїсь організації (CDC, ВООЗ чи американської академії педіатрії тощо), і запропоноване лікування відрізняється від того, що рекомендують там. Ділитись своїми пересторогами та знаннями нормально.

Якщо те, що ви знаєте, відрізняється від рекомендацій лікаря – це ще не означає, що лікар неправий. Можливо, він керується іншими рекомендаціями чи більш свіжими настановами, або ваша ситуація відрізняється від описаної у настановах, про які вам відомо.

Медицина – доволі динамічна наука та галузь, і рекомендації різних організацій часом можуть відрізнятись одна від одної (переважно не кардинально). Важливо спілкуватися з лікарем, а  не робити швидкі однозначні висновки. 

З народженням дитини у батьків виникає багато запитань, страхів, пересторог і хороший педіатр про це пам’ятатиме. ВІн буде підтримкою для батьків, намагатиметься допомогти уникнути зайвих переживань та відчути радість батьківства.

Як спілкується з батьками хороший дитячий лікар

Хороший лікар готовий до діалогу, пояснює свої дії, чому призначає або відмовляє від додаткових аналізів. Зараз доступ до інформації вільний, і медична інформація вже не є чимось унікальним. Лікар має з розумінням приймати бажання батьків обговорювати питання здоров'я їхньої дитини. Наше завдання – побудувати партнерські стосунки лікар – пацієнт. Має бути командна гра.

Хороші лікарі зважають на те, як пацієнт реагує на призначення. Наприклад, відомо, що антибіотики не призначаються всім підряд, багато пацієнтів знають про це. Але у деяких випадках лікарю доречно призначити антибіотик лише за клінічною картиною і оглядом дитини. Головне – лікар має максимально доступно пояснювати, чому пропонує певний варіант лікування.

Це раніше було нормально, коли лікар був єдиною людиною, яка ухвалює рішення, а пацієнти – пасивними учасниками процесу. Сучасна медицина змінилася. 

Якщо лікар не пояснює свої дії та не хоче їх обговорювати – не варто з ним співпрацювати.

Хороший лікар не буде зневажливо ставитися до вас і вашої дитини. Він не вестиме деспотичну модель спілкування. Не звинувачуватиме, не залякуватиме вас. 

Ви маєте бути готовими розповісти лікарю не лише про скарги на даний момент, а й про те, чим дитина хворіла раніше, що вас чи дитину турбувало. Важливо не боятися та не соромитися розповісти, що прочитали в інтернеті чи дізнались від друзів стосовно стану дитини. Інакше, залишивши кабінет лікаря, може залишатися безліч запитань, які надалі вас тривожитимуть. 

Ви завжди маєте право отримати додаткову інформацію, але також важливо довіряти лікарю, якого обрали опікуватися здоров'ям своєї дитини. Все ж лікар має більший багаж знань і досвіду щодо дитячого здоров'я. Коли є комфорт під час спілкування, довіра до лікаря, – це значно підвищує результати лікування.

 

Як хороший дитячий лікар налагоджує контакт з дитиною

Хороший дитячий лікар шукатиме шляхи для контакту з дитиною – головною особою на прийомі. Щоб лікарю краще зрозуміти стан дитини, він має почуватися комфортно. Без цього майже неможливо правильно побудувати взаємодію лікаря з дитиною, як наслідок, правильно встановити діагноз та провести лікування.

Як хороші лікарі налагоджують контакт з дитиною? Можуть ще напередодні прийому обговорити з батьками, які формати гри цікаві малюку. Уявіть: дитина прийшла до лікаря, а він вже знає улюблених супергероїв чи тварин малюка! Дитині це дає важливе відчуття безпеки. 

На прийомі хороший лікар спілкується не лише з батьками, а і з дитиною, незалежно від її віку. Залучає дитину до огляду в ігровому форматі, знайомиться. Ставить запитання, особливо, якщо дитина вже може спілкуватися. Звісно, батьки доповнюють, але дитина має відчувати себе учасником процесу.

Хороший педіатр не залякуватиме та не сваритиме вашу дитину.

Зовсім уникнути неприємних моментів та певного дискомфорту під час огляду не вдасться, мабуть, навіть найкращому лікарю. Важливо, щоби батьки це розуміли та не мали завищених очікувань. 

Та сама вакцинація – одиниці дітей спокійно сядуть і скажуть: "Робіть мені укол". Іноді лікарям доводиться просити батьків лагідно зафіксувати дитину, щоб, наприклад, подивитися у неї вушка чи горло. 

Звісно, багато залежить від віку малюка. Дитина старшого віку може самостійно спокійно відкрити ротик та показати горло, але для огляду малюків часто доводиться використовувати медичний шпатель, який може створити кількасекундний дискомфорт. 

Хороший лікар ніколи не скаже батькам: "Вийдіть, зробимо без вас". 

Важливо, щоби поруч з дитиною були батьки. 

 

Як виглядає хороший педіатр і його кабінет

У кабінеті хорошого дитячого лікаря має бути бодай мінімальний набір іграшок, щоби дитині було комфортно. Під час консультації лікарі не весь час спілкуються з дитиною, тому важливо, щоб малеча могла себе чимось зайняти. Кабінет має бути чистим, прибраним. 

У дитячого лікаря не повинно бути довгих нігтів. А от робоча форма не обов'язково має відповідати стандартним уявленням – білий халат чи хірургічний костюм. В нашій клініці, наприклад, це джинси, джинсова сорочка або джинсова сукня. Дитячий лікар не в "білому халаті" – це нормально.

 

Хороший лікар не зобов’язаний бути на зв’язку 24/7

Пацієнтам важливо пам’ятати – якщо дитячий лікар не відповідає вам на повідомлення о десятій вечора – це не робить його поганим лікарем. Хороший лікар теж живе своїм життям і має право на відпочинок. 

Більшість лікарів щиро турбуються щодо пацієнтів. Коли йдеться про гострі стани, лікар сам може телефонувати та запитувати про стан дитини. Втім, нетермінові запитання слід розв’язувати на прийомі. Організаційні моменти – уточнювати в адміністраторів, у реєстраторів, на сайті клініки та не турбувати щодо цього лікаря.

Якщо хороший лікар дає вам особистий номер і час від часу консультує в неробочий час – це не його зобов'язання, але для нього важливо, щоб ви та ваш малюк отримали підтримку та допомогу. Нам, лікарям, хочеться, щоби про це пам’ятали.

Важливо проговорити з лікарем, в який час і як з ним краще комунікувати. Як діяти, якщо ви не отримали відповідь протягом певного часу. Коли варто точно прийти на консультацію, а коли спробувати уточнити якісь запитання онлайн. Неправильно вимагати від лікаря залученості 24/7, бо це неможливо. Цілодобова залученість не піде на користь лікарю (ризикує отримати швидке виснаження).