Як зберегти серце здоровим? 5 факторів ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи
Фото: Depositphotos.com

Сьогодні, 29-го вересня, відзначають Всесвітній день серця. Його започаткувала у 2011 році Міжнародна федерація серця (World Heart Federation), щоб підвищити обізнаність людей про хвороби серцево-судинної системи, а також спонукати їх регулярно стежити за здоров'ям серця.

У цьому році у федерації наголошують на підвищеній необхідності піклування про власне серце не лише тому, що смертність від хвороб серцево-судинної системи стрімко росте та "молодшає", а й тому, що COVID-19 несе велику загрозу здоров'ю серця.

Саме тому ми нагадуємо про п’ять факторів ризику розвитку хвороб серцево-судинної системи, на які радять звернути увагу кардіологи з Медичної школи Університету Джона Гопкінса

Вік

Старший вік не є причиною ішемічної хвороби серця. Однак чим старшою є людина, тим більше факторів ризику, таких як високий тиск, нездорове харчування, довкілля, історія хвороб, впливають на серце. Тобто, з віком у житті людини стає більше "потенційної шкоди" для серця. Тому, чоловіки віком після 45 років та жінки, у яких настала менопауза, знаходяться у групі ризику розвитку серцево-судинних хвороб.

Сімейна історія серцево-судинних захворювань є ще одним фактором ризику. Попри те, що ви не здатні контролювати спадковість, усвідомлення ситуації допоможе ретельніше стежити за власним здоров’ям, щоб не пропустити перші ознаки хвороби. Тому, особливо ретельно стежте за здоров'ям, якщо ваш брат чи батько мали хвороби серцево-судинної системи у віці до 55 років, а також, якщо мама чи сестра мали проблеми із серцем у віці до 65.

Кров'яний тиск

Артеріальний тиск – це показник сили тиску крові на стінках артерій під час скорочення та розслаблення шлуночків і передсердь під час серцевого циклу. Попри те, що норма артеріального тиску для кожної людини індивідуальна, якщо показники на тонометрі 140/90 і більше, варто звернутися до кардіолога, оскільки це одна з ознак гіпертензії

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, підвищений артеріальний тиск мають 1.13 млрд людей у всьому світі. Підвищений тиск збільшує ймовірність інфаркту та інсульту.  

Рівень холестерину

Холестерин або холестерол ‒ це речовина, що бере участь у процесі обміну жирів в організмі, а також є біохімічним попередником (основою для утворення) стероїдних гормонів, жовчних кислот, ліпопротеїнів (сполук, у формі яких жири транспортуються по організму) та вітаміну D.

Існує два типи холестерину: "хороший" і "поганий".

"Поганий" холестерин – це ліпопротеїд низької щільності, що є причиною закупорки судин. Високий рівень "поганого" холестерину (до 3 ммоль/л для людей, що не знаходяться в групі ризику, та до 1,8 ммоль/л для тих, хто в групі ризику) може стати причиною виникнення низки серцево-судинних хвороб, зокрема інфаркту.  

"Хороший" холестерин ‒ це ліпопротеїд високої щільності, який, зокрема, усуває "поганий" холестерин зі стінок судин і, відтак, сприяє прохідності артерій та вен. Також саме він є основою для синтезу гормонів та інших сполук. Його в організмі повинно бути якомога більше.

Діабет

Високий рівень цукру в крові напряму не вражає серце, але сприяє розвитку діабету. Люди, що хворіють на діабет мають високий ризик розвитку ішемічної хвороби серця, оскільки діабет перешкоджає нормальній роботі нирок, що, своєю чергою, призводить до високого артеріального тиску. 

Шкідливі звички

Сидячий спосіб життя і відсутність занять спортом збільшують ризик погіршення здоров’я серця. Дієта також має значення: раціон з низьким вмістом вуглеводів та здорової жирної їжі (наприклад, риби) може покращити стан серця, а також допомогти підтримувати нормальну вагу. Надмірна вага та ожиріння напряму пов’язані з ризиками розвитку ішемічної хвороби.

Куріння – ще один із факторів ризику розвитку серцево-судинних захворювань. Особливо вразливими є жінки старше 35 років, які палять і приймають протизаплідні таблетки.