Ялинкові прикраси з національним духом

В майстерні "Зробив тато" завжди старалися закласти в частину колекції своїх новорічних іграшок українську ідентичність. Але цього року попит на це значно зріс, розповідає співвласниця майстерні Марія Гром: "Тренди змінилися. Раніше у виборі покупців переважали іграшки американського типу, кока-кольний Санта, наприклад. Цього року українці більше хочуть іграшок із національним духом". 

Гордістю майстерні називає набір із восьми новорічних прикрас – "Патрон на завданні". 

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Набір новорічних прикрас: Патрон на завданні

"Зробив тато", каже Марія, єдині виробники ялинкових прикрас, які мають погодження на використання образу Патрона від ДСНС. 

"Влітку звернулися до них, було непросто, високі вимоги до якості, матеріалів, але вдалося. Всі інші просто вкрали Патрона", – зауважує Гром. 

В майстерні також можна придбати серію прикрас із національним духом "Незламні" з 12 іграшок. Або набір ялинкових прикрас із п'яти іграшок-побажань "Мішечок щастя", де зокрема, є "Перемога".

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Серія прикрас. Незламні

В крамниці "Щось цікаве" пропонують колекцію скляних кульок у жовто-синій гамі із зображенням колосків. Цю серію "Залиш ялинку в лісі" з мінімалістичними розписами запустили ще сім років тому, щороку використовуючи інші кольори та розписи. 

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Колекція кульок. Залиш ялинку в лісі

Крім виробів власного виробництва, в крамниці є прикраси інших авторів. Одне з останніх надходжень – ялинкова керамічна прикраса у формі географічного контуру України. "Вона полюбилася нашим шанувальникам. Ми помітили цьогорічні тенденції вибирати крафтові вироби українських майстрів. Наразі частіше вибирають ялинкові прикраси з українською символікою", – розповідають. 

Можна купити верхівку на ялинку у вигляді тризуба від бренду Grono. Чи серію їхніх скляних кульок ручної роботи із мотивами картин Марії Примаченко. 

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Верхівку на ялинку у вигляді тризуба

"Кульки стали доповненням до верхівки-тризуба. Ми розуміли, що не можемо вийти на ринок з одним продуктом. Робити просто синьо-жовті кульки – банально. Нам спала на думку Марія, сконтактували з фондом, вони погодили ідею", – розповідає співзасновник бренду Павло Чмирук

До цього року він займався не ялинковими прикрасами, а організацією масових заходів. Але оскільки івентів і корпоративних заходів нині не буде, схопилися за ідею створити якісний святковий продукт з українським спрямуванням без шароварщини. Наборів планується обмежена кількість, близько 200, не більше. Щоб не залишалися на складі. Адже беручись за іграшки вперше, не розуміли, чи купуватимуть. 

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Серія скляних кульок із мотивами картин Марії Примаченко.

Новорічні кульки з патріотичними написами "Дякую ЗСУ", "Мосту немає" – цьогоріч найбільш популярні позиції фабрики ялинкових прикрас "Клавдієво". Такі кульки розкупили за перші три тижні продажу, розповідає артдиректорка Марина Гукасова. Популярною позицією став набір скляних іграшок ручної роботи "Херсонському визволителю", який поєднав іграшки "Сердце України" та "Херсонський кавун".

"Люди зараз купують не звичайний декор. Такі іграшки більше не мають попиту, на відміну від іграшок із сенсом. Адже ялинка – про те, що сталося з людиною за цей рік", – переконана Гукасова. 

Якими цього року будуть патріотичні новорічні іграшки: розповідають виробники
Набір скляних іграшок. Херсонському визволителю

Як велика війна вплинула на виробництво і попит на новорічний декор

Найбільша проблема у майстерні "Зробив тато" з фанерою. Купувати за кордоном сировину не конкурентно за ціною, вийде десь вдвічі дорожче за вітчизняну. Працюють наразі на українській панелі, а з нею дефіцит, розповідає Марія Гром. "Завод, де зазвичай купували фанеру, працює день через два через відключення електропостачання. Це призвело до підвищення вартості сировини". З вересня до грудня, каже, ціна на сировину тричі зростала.

Продаж у майстерні знизився десь на 30%. Якщо раніше корпорації замовляли подарункові набори для своїх працівників (наприклад, коробки під алкоголь), цього року не продали жодного корпоративного набору для дорослого. З корпоративних замовлень залишилися виключно подарунки для дітей працівників, каже Марія. Ціни на свої новорічні іграшки, каже, не піднімали. Минулого року найпростіша новорічна іграшка з дерева від бренду "Зробив тато" коштувала 21 грн, цьогоріч – 22 грн. 

"Якщо порахувати в еквіваленті до долара, маржинарність зовсім знизилася. Але цього року все інакше. Треба йти назустріч покупцю", – переконана Гром. 

В "Щось цікаве" ціни зросли десь на 10%. Важко мінімізовувати подорожчання, якщо подорожчала сировина, затратна вартість виробу. Рівень продажу нижчий, ніж минулого року: "Але подарунки та зимовий декор цього року все одно купують.

Попри складну ситуацію, потішити себе, рідних чи знайомих теж хочеться, можливо, це невеличкий "якір" із минулого".

Робота виробництва у них теж ускладнилася через відключення електроенергії. Інколи, кажуть, доводиться о другій ночі бути в майстерні, щоб завантажити муфельну піч для спікання скла/кераміки. Сировина стала недоступною. Бо, наприклад, у Слов’янську більшість керамістів замовляли глину. Також зросла вартість і постачання, тому бренд купує американське скло. Виробництво в нинішніх умовах – ніби відеогра, кажуть: "Коли потрібно пройти певну кількість рівнів, щоб виконати завдання. Та ми зараз всі живемо/працюємо в таких умовах. Доводиться ретельніше планувати день, інколи по кілька разів пересуватися з виробництва в крамницю і навпаки. Доводиться працювати і в нічний час, та певний результат вдається отримати".

Покупці Grono нещодавно активізувались. "Ми зрозуміли, що небагато людей завчасно купує такі речі, як новорічні іграшки", – зауважує Чмирук. Їхні кульки недешеві (одна коштує 650 грн), але попит є. Відключення електрики впливає на роботу: "В комунікації з клієнтами через інстаграм все окей. Але то у перших підрядників, виробників коробок, вимикають світло, то потім у других, виробників куль. Одне є, нема іншого. Або навпаки". 

Фабрика ялинкових прикрас "Клавдієво" розташована в Бородянському районі, тому навесні понад два місяці була під окупацією, частина працівників виїхали. Роботу змогли почати на початку травня. Коли через обстріли почалися відключення світла, спочатку намагалися підлаштуватися до графіка, але зрештою придбали генератори. "Ми зав’язані на електриці, художники малюють під лампами, сушка тощо", – каже Гукасова. Щоб робочі процеси не зупинялися, на фабриці працює кілька генераторів. "Але склодуви можуть працювати тільки, коли є електрика, генератори їх не тягнуть", – додає вона. 

Цього року, каже, не було впевненості щодо продажу. Щоб продукція не залишалася на складі до наступного року, роблять іграшки потроху. Ціни на новорічні іграшки зросли – від 20% до 80%. Якщо іграшка була на складі, це може бути 20%. Але вартість товарів, виготовлених цьогоріч, зросла практично вдвічі. Адже сировина для них – скло, картон, фарби – це імпорт.

Якщо порівнювати з минулим роком, підкреслює Гукасова, сезон став коротшим. Люди купують іграшки останнього моменту. Торік фабрика продавала продукцію, починаючи з вересня. А зараз почали ближче до кінця листопада. Втім, інтенсивність продажу практично не змінилася: "Зрештою попит на патріотичні кульки ми так і не змогли задовольнити, бо зробили невеликий тираж. Зараз фактично з-під пензля прикраси йдуть на продаж".