Зміст:
  1. Коров’яче молоко – джерело поживних речовин
  2. Рослинне молоко – альтернатива коров’ячому
  3. Безлактозне молоко – рятувальне коло при лактозній непереносимості
  4. Підсумуємо

Відділ молочних продуктів супермаркету вражає своїм асортиментом: коров’яче, безлактозне, розмаїтий вибір рослинного молока. Яке обрати? Яке давати дитині? Що робити, коли є непереносимість лактози чи чутливість до молочного білку? 

Ми поговорили з дієтологом Ольгою Безуглою, яка пояснила переваги та недоліки кожного виду молока. 

Коров’яче молоко – джерело поживних речовин

Коров’яче молоко – це продукт білково-жирового складу, джерело якісного легкозасвоюваного білка, незамінних амінокислот, вітамінів А, D та В12, мікроелементів, зокрема фосфору та кальцію. Тому молоко є незамінним продуктом, особливо в дитячому віці.

Дитина, яка не має хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту чи лактозної непереносимості, отримуватиме від коров’ячого молоко максимальну користь.

Завдяки поживним речовинам у коров’ячому молоці дитина буде отримувати весь спектр речовин та швидко зростатиме.

З віком наш раціон змінюється, ми отримуємо вітаміни та мікроелементи з білком з інших джерел харчування, також з віком активність ферменту лактази, який бере участь у розщепленні молочного цукру (лактози), зменшується, тому молоко не є необхідним і незамінним продуктом у раціоні дорослої людини. 

У своїй практиці я часто рекомендую виключити молоко з раціону дорослих пацієнтів, особливо якщо їхня мета – схуднути чи набути хорошої фізичної форми.

Коров'яче молоко – білковий продукт, здатний впливати на інсулін – гормон, який є анаболіком (речовина, що прискорює утворення і оновлення структурних частин клітин, тканин і м'язових структур – Ред.) для жирової тканини. 

Молоко – це гіперстимулятор інсуліну. Воно має однин з найвищих інсулінових індексів (це коефіцієнт, що показує, скільки інсуліну виробляється в організмі у відповідь на споживання певних продуктів – Ред.).

Потрібно розуміти, що молоко – це їжа, а не напій. Коли ми споживаємо молоко, підвищується рівень інсуліну і це сприяє швидкому набору ваги, особливо у пацієнтів із порушеннями вуглеводного обміну.

У результаті, в організмі формується інсулінорезистентність (недостатня біологічна відповідь клітин на дію інсуліну при його достатній концентрації в крові – Ред.), збільшується рівень цукру в крові.

Інсулін також впливає на секрецію гормону альдостерону в наднирниках. Цей гормон затримує натрій в організмі, а разом з ним і воду, що призводить до набряків. 

Ми споживаємо молоко не тільки у чистому вигляді, а й у складі кавових напоїв.

Лате та капучино – запеклі вороги стрункої фігури, бо містять молочний цукор і так само здатні впливати на наші показники вуглеводного обміну, в тому числі на інсулін. Тому варто пам’ятати, що кава без молока – це напій, а кава з молоком – це вже їжа. 

Споживання молока впливає не тільки на нашу фігуру, але й на стан шкіри. В молоці є інсуліноподібний фактор росту, який впливає на синтез шкірного сала та викликає гіперкератоз – потовщення рогового шару епідермісу. 

Проте ми закриваємо очі на порушення водного балансу, погіршення стану шкіри та зайву вагу, бо любимо молоко.

Пристрасть до молока можна пояснити місткістю казоморфіна у його складі. Це опіоїдний пептид, отриманий у результаті перетравлення молочного білка казеїну.

Дослідження показало, що казоморфін викликає звикання до молочних продуктів у результаті його дії на ті самі рецептори головного мозку, що і наркотичні речовини.

Та чи можемо ми так само сильно вподобати рослинне молоко, що не містить казоморфін? 

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Рослинне молоко – альтернатива коров’ячому

Рослинне молоко буває двох видів: на основі круп (гречане, вівсяне, рисове) та на основі горіхів і бобових (мигдалеве, кокосове, соєве). Крупа – вуглевод, тому молоко з крупи – це також вуглевод.

Спожита порція гречки, вівсянки чи рису матиме приблизно таку саму поживну цінність, як і порція рослинного молока на основі крупи.

Тому, споживаючи такий вид, варто розуміти, що отримаєте ви із нього першою чергою вуглеводи.

Такі види молока як кокосове, мигдалеве та соєве вже будуть збагачені жирами й мають багато переваг. Жири насичують і не впливають на секрецію інсуліну, тому не сприятимуть переїданню та збільшенню ваги.

Тому рослинне молоко на основі горіхів та бобових може слугувати корисною альтернативою коров’ячому. 

Рослинне молоко варто вживати людям, які мають лактозну непереносимість чи чутливість до білків альбумінів, які є в коров’ячому молоці. Проте у сої є фітоестрогени, здатні впливати на репродуктивну функцію. Тому чоловікам не рекомендовано споживати багато соєвого молока. 

Варто звертати увагу й на склад рослинного молока, адже підсолоджувачі, барвники та ароматизатори, що можуть бути в ньому, не принесуть користі організму.

Фото: depositphotos.com
Фото: depositphotos.com

Безлактозне молоко – рятувальне коло при лактозній непереносимості

Непереносимість лактози визначають за допомогою генетичного тесту.

Якщо після споживання молока з’являються такі побічні ефекти як диспепсичні розлади, здуття живота, відчуття болі у шлунку, послаблення стулу, варто звернутися до лікаря-дієтолога.

Він призначить обстеження та необхідні аналізи. За результатами аналізу лікар порекомендує адекватні замінники коров’ячого молока, серед яких і безлактозне.

Безлактозне молоко – це коров’яче молоко, у якому в процесі обробки за допомогою ферментів розщеплюється молочний цукор (лактоза).

У складі молока з’являються дві субстанції, які наш організм здатний перетравити – глюкоза і галактоза. Проте, як і у випадку з рослинним молоком, при виборі безлактозного варто звертати увагу на його склад. Адже виробники можуть додавати цукор, ароматизатори та стабілізатори. 

Підсумуємо

У коров’ячому молоці є молочний цукор – лактоза, а в людському організмі фермент – лактаза, який бере участь у розщепленні молочного цукру. З віком активність цього ферменту зменшується, тому вживання молока може викликати проблеми з роботою травної системи. Окрім цього, у деяких людей існує генетична нездатність адекватно розщеплювати молочний цукор.

Якщо у людини діагностували лактозну непереносимість, вона може обрати безлактозне або рослинне молоко. Проте, якщо вона не відчуває дискомфорту при вживанні коров’ячого молока та не має за мету схуднення, то у вживанні молочних альтернатив не має сенсу.