Зміст:
  1. Які холодні напої найчастіше замовляють влітку?
  2. Які нові прохолодні напої з’явилися?
  3. (Не)кавовий гід холодними напоями
  4. Прохолодні підсумки спекотного місяця

Сильна спека охопила Україну в середині липня. У десятках міст фіксували нові температурні рекорди, а в умовах відключення світла однією з небагатьох можливостей освіжитися були прохолодні напої. Тож, поки спека хоч трохи вщухла, розповімо, що найчастіше замовляли відвідувачі київських кафе та кав’ярень. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Які прохолодні напої опинилися в топах продажу? Що нового пропонували заклади своїм гостям і які новинки приготували на серпень? LIGA.Life дізналася відповіді на ці питання та разом зі столичними кафе і кав’ярнями підготувала рекомендації напоїв на будь-який смак, що освіжають. 

Які холодні напої найчастіше замовляють влітку?

У пошуках порятунку від липневої спеки відвідувачі київських закладів найчастіше замовляли "класичні" кавові напої з льодом. Серед беззаперечних лідерів: 

  1. еспресо тонік;

  2. капуоранж із льодом;

  3. лате з льодом. 

Популярними під час липневої спеки були матча та різноманітні лимонади. А також колд брю, тобто кава холодного заварювання. Його перевага, пояснює керівниця кав’ярні Come and Stay Діана Покотило, полягає в тому, що для приготування не потрібна кавова машина: 

"Зараз ми думаємо про новинки в контексті відключень електроенергії. Розробляємо своєрідне "блекаут-меню". Орієнтуємося на те, як замінити каву з кавомашини на щось інше: той самий колд брю чи фільтр; як їх впровадити в напої, коли вимикають світло". 

Водночас, на думку співвласника кав’ярень 1900 coffee та COFFEERELIGIA Антона Поліщука, колд брю, на відміну від звичайної кави, дає більше простору для пошуку нових смаків: 

"Еспресо — дуже потужний інгредієнт, із яким далеко не все "дружить". Тож експериментувати з ним досить складно. Натомість ми робимо ставку на колд брю. Ця кава більш м’яка і дозволяє створювати багато смакових поєднань. Так у нас з’явився колд брю тонік, який є більш м’якою альтернативою звичного еспресо тоніка".

прохолодні літні напої з кавою та лимонади
Фото: Joel Lee / Unsplash

Які нові прохолодні напої з’явилися?

Здебільшого у червні та липні 2024 року опитані заклади експериментували з тими ж лимонадами, матчею чи колд брю. Втім, з’явилося багато нових технік приготування напоїв. Приміром, у кав'ярні Nuance створили унікальну заварну піну "Наполеон", якою декорують холодне лате. 

"Ми робимо базовий заварний крем із використанням класичних інгредієнтів: молока, жовтків, ванільного цукру. Усе це між собою збивається і проварюється разом із ксантаном — діючою харчовою речовиною, яку часто застосовують у молекулярній кухні. Вона додає еластичності піні, яку потім за допомогою сифону ми збагачуємо CO₂. У результаті виходить дуже цупкий шар піни. Її також можна приготувати з фруктового соку чи молока", — розповідає керівниця кав’ярні Вікторія Шах. 

Серед інших літніх новинок закладу — безалкогольні коктейлі та лимонади на основі ферментованих фруктів та ягід. Приміром, лимонад "Журавлина Юдзу", до якого входить журавлина (ягоди ферментують зі спеціями упродовж трьох днів), пюре юдзу, лаймовий кордіал та базилік. 

Лимонади кав'ярні NUANCE
Лінійка лимонадів кав'ярні Nuance. Фото: instagram.com/nuance.coffee

"Ми використовуємо різні техніки і стараємося придумати для гостей щось цікаве та інноваційне. Використовуємо також трендові інгредієнти або кольори. Наприклад, десь у серпні хочемо зробити ставку на щось рожеве", — додає керівниця кав’ярні. 

Відкриті до експериментів та застосування нових технік і в кав’ярнях takava та DOT. За словами СЕО мережі Ервіна Меметова, цього сезону заклади зробили акцент на ферментації та мацерації (настоюванні): 

"Кожен сезон у нас повністю нове меню, тому слідкуємо за трендами і створюємо їх самі. В цьому сезоні у нас різні ферментації та мацерації. Також робимо натуральні пробіотики і напої з різними пінами. (...) Звісно, готуємо ще оновлення. Будуть напої в пляшках, які ми готуємо і закатуємо самі. Буде дуже прикольний напій з екзотичним фруктом жаботікаба".

Холодні напої кав'ярень takava
Колд брю з піною та юзу, матча з малиною у кав'ярнях takava. Фото: instagram.com/takava_coffeebuffet

У 1900 coffee в меню додали нові лимонади на основі чаїв і самостійно приготованих пюре. Зокрема, відвідувачам пропонують лимонад "Липа ананас" та "Білий чай анчан". А в кав’ярнях Come and Stay з’явився каскара тонік — настояний напій із висушеної м’якоті кавового зерна з додаванням тоніка, сиропу та лимонного фрешу. 

Із популярних прохолодних новинок у ONE LOVE coffee, розповідає керівник закладів Денис Калінін, — гранатовий колд брю: 

"Наш гість досить консервативний у своїх смаках. Для тих, хто не любить каву, ми пропонуємо холодний чай. Наприклад, холодну матчу з льодом, якщо люди люблять класичні смаки. Або з вівсяним чи кокосовим молоком".

У найближчих планах кафе — створити холодну матчу з кокосовим молоком та малиновим варенням. Наразі у закладах пропрацьовують цю новинку.

Айс лате та колд брю ONE LOVE coffee
Айс лате та колд брю від кафе ONE LOVE coffee. Фото: oneloveespressobar

(Не)кавовий гід холодними напоями

LIGA.Life попросила представників опитаних закладів порекомендувати прохолодні напої для відвідувачів із різними смаками: 

  • хто не вживає каву;

  • хто не вживає тваринне молоко;

  • хто любить солодке;

  • хто любить кислинку.

Розповідаємо, що порадили заклади зі свого меню. 

Отже, людям, які не вживають каву, найчастіше радять спробувати напої з матчею або лимонад: 

  • матча полуниця (1900 coffee);

  • безалкогольні коктейлі на основі матчі та кокосового молока, наприклад, Tropical матча (Nuance);

  • холодний чай, матча оранж або лимонад, наприклад, "Лайм-м’ята" (ONE LOVE coffee);

  • матчу зі свіжою малиною або холодний чай (takava);

  • матчу лате, матчу тонік або матчу оранж (Come and Stay). 

"Матча — хороший замінник кави в тому плані, що це досить тонізуючий напій. І в таку спеку це дуже класний варіант", — пояснює керівниця кав’ярень Come and Stay Діана Покотило.

Матча оранж та лимонад від кав'ярні Come and Stay
Матча оранж та лимонад "Ганпаудер-полуниця" від кав'ярні Come and Stay. Фото: Come and Stay

Для відвідувачів, які хочуть випити чогось прохолодного, але не вживають тваринного молока, більшість закладів пропонують рослинні альтернативи: мигдалеве, кокосове, вівсяне, бананове тощо: 

  • матчу лате на кокосовому молоці (Come and Stay);

  • холодну каву Filter Fizz на основі фільтр-концентрату, з прянощами та манго-маракуєвою піною (Nuance);

  • лимонад "Джангл джус" з еспресо, банановим молоком та банановим соком (1900 coffee).

Лимонад Джангл джус і молочний коктейль кав'ярень 1900 coffee
Лимонади, молочний коктейль із полуницею та "Джангл джус" від 1900 coffee. Фото: 1900 coffee

Поціновувачам освіжаючих напоїв, які люблять кислинку радять спробувати напої з додаванням цитрусових, зокрема азійського юдзу: 

  • содова з юдзу (takava);

  • лимонад "Малина лічі" (1900 coffee);

  • лимонади "Матча юдзу" або "Май Тай" з ананасовим соком, апельсиновим фрешем, мигдалевим сиропом, лаймовим кордіалом та сиропом мускавадо (Nuance). 

Лимонад Малина-лічі, матча з полуницею та Бамблбі від 1900 coffee
Лимонад "Малина лічі", матча з полуницею та Бамблбі від 1900 coffee. Фото: 1900 coffee

Відвідувачам, які люблять солодке, представники опитаних закладів радять спробувати такі напої: 

  • бамблбі (капуоранж із льодом) з еспресо, карамельним сиропом та апельсиновим фрешем (1900 coffee);

  • холодне лате "Гіннес" з еспресо, холодним молоком, сиропом на основі місо пасти та пива "Гіннес", та піною "Наполеон" (Nuance);

  • афогато (морозиво з еспресо) (ONE LOVE coffee).

Айс лате Наполеон та Айс лате Гіннес
Айс лате "Наполеон" та Айс лате "Гіннес" у кав'ярні Nuance. Фото: instagram.com/nuance.coffee

Прохолодні підсумки спекотного місяця

Попри незмінність лідерів серед прохолодних кавових напоїв, київські заклади продовжують впроваджувати незвичні новинки. Зокрема експериментують із техніками та смаками, адаптуються до відключень електроенергії та шукають нові кавові рішення.

Еспресо у більшості напоїв досі домінує. І, схоже, це не скоро зміниться. Але поступово заклади інтегрують у свої меню колд брю, комбінуючи його з цитрусами, гранатом або тоніком. 

З’являються нові техніки. Кафе та кав’ярні дедалі частіше пропонують лимонади та коктейлі з використанням ферментованих ягід і фруктів, створюють піну за допомогою молекулярної кухні, настоюють кавові зерна, щоб додати їм нового відтінку смаку. 

Зрештою, заклади пропонують відвідувачам напої із новими інгредієнтами. Схоже, що хітом цього сезону стане юдзу, яке поєднують із лимонадом і матчею.