Як пережити спеку без теплового удару. Поради лікарів
Фото: freepik.com

10 липня у Києві прогнозують суху спекотну погоду. Вдень температура досягне 34°. Про це повідомляє Укргідрометцентр. А у деяких областях України, зокрема у Миколаївській місцями передбачують надзвичайну спеку – до 41°.

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Через вплив високих температур збільшується ризик так званих "теплових хвороб".За даними Cleveland Clinic до них належать:

  • Тепловий висип (у народі "пітниця") – пекучий червоний висип на шкірі. Найчастіше зустрічається у дітей.
  • Теплові судоми – болісні спазми мʼязів через перезбудження нервової системи під дією високих температур.
  • Теплове виснаження – легка форма теплового удару через брак рідини в організмі та тривале перебування під впливом високих температур. 

Найнебезпечніший стан – тепловий удар. Але не варто плутати його з сонячним ударом. Останній виникає через тривалий вплив прямих сонячних променів. Натомість тепловий удар може зʼявлятися у людей, які не стоять під сонцем, а перебувають у вологому, задушливому та спекотному приміщенні.

Щоб уникнути теплового удару, педіатриня Марія Пилипко та сімейна лікарка Анастасія Михайловська радять: 

  1. Уникайте спекотних приміщень, тривалих прогулянок чи тренувань в години високої сонячної активності – 11:00-16:00.
  2. Тренуйтеся в кондиціонованих приміщеннях або затінку. У період відключення світла, коли користування вентиляторами та кондиціонерами неможливе, спробуйте забезпечити протяг у приміщенні, відкривши двері й вікна.
  3. Не залишайте дітей і тварин у закритому авто на сонці.
  4. Не накривайте візочки з дітьми тканиною від сонця чи комах, наголошує Анастасія. Це підвищує ризик теплового удару.  
  5. Регулярно пийте воду. А якщо тренуєтесь, то додавайте у напій електроліти для профілактики теплових спазмів.
  6. Не бійтеся кондиціонерів удома й авто, якщо у вас маленька дитина, наголошує Марія. Головне правило – не залишайте маля під прямим потоком повітря, в інших випадках це цілком безпечно для дитячого здоровʼя.
  7. Одягайте легкий не обтислий одяг світлих кольорів з натуральних тканин. Наприклад, бавовняні або лляні речі (але не всім дітям комфортно в лляному одязі). Вдома малеча може ходити лише в підгузках чи спідньому.
  8. Беріть із собою головний убір: кепку, капелюх, хустку – будь-що. Це не тільки профілактика сонячного й теплового удару, але й захист відкритих ділянок, як шкіра обличчя та шиї.

Детальніше про симптоми теплового удару та першу допомогу в разі його отримання читайте за посиланням.