Зміст:
  1. Підсилення імунного захисту
  2. Картина з нюансами
    1. Залишаються проблеми безпеки 
    2. Нова норма?

Але вчені все ще хочуть отримати відповіді щодо реальної ефективності та рідкісних побічних ефектів.

Переказуємо статтю Nature за 1 липня 2021 року, автора Dyani Lewis. Українською переклала хірургиня Оксана Михайлюк. Науковий редактор – кандидат медичних наук Андрій Сем'янків, відомий також як медблогер MedGoblin.

Автор пише, що поєднання вакцин проти COVID-19 (коли першу дозу ви отримуєте від одного виробника, другу – від іншого) є хорошим способом забезпечити людей необхідним захистом, коли вони стикаються з проблемами безпеки та невчасним постачанням.

Ми знаємо, що більшість вакцин проти SARS-CoV-2 слід вводити у два прийоми, але все більше досліджень підтверджують думку, що поєднання ін’єкції Oxford-AstraZeneca та вакцини Pfizer–BioNTech викликає імунну відповідь, подібну до – або навіть сильнішу – ніж у разі введеня двох доз будь-якої вакцини.

Стаття посилається на результати, опубліковані 28 червня британською групою дослідників. Вони свідчать про те, що ця комбінація іноді перевершує два прийоми однієї і тієї самої вакцини, і схожа картина випливає з німецьких досліджень.

Імунолог Leif Erik Sander з Університетської лікарні Шаріте в Берліні навіть каже про те, що зараз люди можуть "почуватись трохи комфортніше" з ідеєю змішаних пар вакцин.

А результати надають дослідникам впевненості, що поєднання інших вакцин проти COVID-19, які ще не були протестовані разом, може також спрацювати. 

На сьогодні дослідження змішаних пар вакцин були невеликими, тому необхідні більш масштабні випробування та обов’язково тривалий моніторинг побічних ефектів.

Підсилення імунного захисту

 

Дослідження змішаних пар вакцин здебільшого спричинило занепокоєння щодо безпеки вакцини, розробленої у Великій Британії Оксфордським університетом та фармацевтичною компанією AstraZeneca в Кембриджі. 

Автор статті пише, що на той момент було під питанням, чи ін’єкція вакцини була пов'язана з рідкісними випадками порушення згортання крові, відомими як тромбоз з тромбоцитопенією. Тому в березні деякі європейські країни припинили її використання у певних груп людей. Через що багато людей виявились частково вакцинованими, доки вони не перейшли на іншу марку для другої дози.

У травні дослідники Інституту здоров'я Карлоса III в Мадриді оголосили результати дослідження CombiVacS. Воно виявило сильну імунну відповідь у людей, яким вводили вакцину, розроблену фармацевтичною компанією Pfizer з Нью-Йорка та біотехнологічною фірмою BioNTech у Майнці, Німеччина, через 8–12 тижнів після отримання дози вакцини Oxford-AstraZeneca.

У дослідженні не було прямого порівняння з людьми, які отримували дві дози однієї і тієї самої вакцини, але серед результатів лабораторних досліджень автори виявили: ті, хто отримував комбінацію, мали в 37 разів більший рівень нейтралізуючих антитіл до SARS-CoV-2 та в 4 рази більше SARS-CoV-2-специфічних імунних клітин, відомих як Т-клітини (Т-лімфоцити), ніж люди, які отримували лише одну дозу уколу Oxford-AstraZeneca.

До кінця червня з'явилося більше результатів, що свідчать про подібний ефект.

Sander та його колеги проаналізували 340 медиків, які отримали або дві дози вакцини Pfizer-BioNTech, або першу дозу вакцини Oxford–AstraZenecа, а друге щеплення – дозою Pfizer-BioNTech. Обидва режими викликали імунну відповідь, яка включала нейтралізуючі антитіла та Т-клітини.

Третє дослідження, проведене дослідниками Саарського університету у місті Хомбург, Німеччина, показало, що режим поєднання двох вакцин викликав потужнішу імунну відповідь, ніж дві дози Oxford-AstraZeneca. Також такий режим показував так само добрий або навіть кращий рівень, ніж дві ін’єкції Pfizer-BioNTech.

Команда, яка стояла за випробуванням у Британії – відомим як дослідження Com-COV – 25 червня опублікувала онлайн-препринт. Дослідники показали, що хороша імунна відповідь виникає незалежно від порядку, в якому вводили дві вакцини.

Однак на сьогодні цих випробувань замало, щоб перевірити, наскільки ефективні комбінації вакцин у запобіганні розвитку COVID-19 у щеплених. 

Martina Sester, імунологиня, яка керувала дослідженням Saarland, пояснює у статті, що наразі у вчених немає довгострокових або оглядових досліджень з розрахунками ефективності. Тому важко сказати, яким насправді є рівень або тривалість захисту. 

Ще одним обмеженням роботи наразі є те, що немає простого способу порівняти результати застосування різних комбінацій між дослідженнями. Масштабні дослідження ефективності стають складнішими, говорить Sester.

Бо зі зменшенням рівня зараження кількість людей у дослідженні повинна збільшуватися, щоб виявити будь-яку різницю в рівні зараження та перебігу захворювань. А порівняння змішаних пар вакцин з контрольною плацебо-групою будуть неетичними, додає вона.

Картина з нюансами

Перед нами з’являється картина з нюансами величини та типів імунної відповіді, яку продукує поєднання вакцин. І ці відмінності можна використати для забезпечення найкращого захисту.

Вакцина Oxford–AstraZenecа використовує нешкідливий вірус, який називається аденовірусом, для перенесення генетичного матеріалу з SARS-CoV-2 у клітини. 

Вакцини, що використовують цю технологію, показують хороший досвід індукції сильних реакцій Т-клітин, каже Sander, тоді як РНК-вмісні вакцини, такі як Pfizer, виявились "надзвичайно хорошими" для індукції високого рівня антитіл. Такі вакцини (векторні) добре стимулюють клітинний імунітет (який знищує зараженим вірусом клітини). А от РНК-вмісні вакцини призводять до сильного вироблення антитіл – саме вони не дають вірусу потрапити всередину клітини.

Sester зазначає, що високий рівень антитіл після другої ін’єкції є показником того, що комбінований підхід працює.

Вона каже, що нейтралізуючі антитіла, ймовірно, є гарним маркером для прогнозування ефективності. Адже вони допомагають запобігти вірусному зараженню. Але Т-клітини, особливо Т-кілери, які мають білок CD8, захищають від важкого перебігу захворювання, вбиваючи вже інфіковані клітини.

У дослідженні Com-COV найвищий рівень антитіл спостерігали у людей, які отримували стандартні дві дози Pfizer-BioNTech, проте імунна відповідь була майже такою ж високою у комбінації: спершу Oxford-AstraZeneca, а потім Pfizer-BioNTech. Ця комбінація також мала найкращу Т-клітинну реакцію – більш ніж удвічі вищу, ніж після двох доз Pfizer-BioNTech.

Поєднання мРНК-вакцини та вакцини на основі аденовірусу (векторної) може дати нам "найкраще з цих двох світів", пояснює Sander.

Sester та її колеги виявили незначні відмінності в популяції Т-клітин залежно від введених вакцин. Вона каже, що розуміння цих нюансів може спричинити індивідуалізовані вакцинальні стратегії. 

Наприклад, комбінації, які провокують хорошу реакцію Т-клітин, можуть бути кращими для людей з пересадженими органами, які приймають ліки для пригнічення імунної системи, оскільки їхній організм буде перешкоджати виробленню антитіл. Науковиця додає, що існує низка способів використати ці знання.

Залишаються проблеми безпеки 

Жодне дослідження змішаних пар вакцин ще не повідомляло про серйозні побічні ефекти. У дослідженні Com-COV, за попередніми даними, опублікованими у травні, поєднання вакцин викликало більше побічних ефектів, ніж введення двох доз тієї ж вакцини. Але це було не так у дослідженнях Шаріте та Saarland або CombiVacS, де побічні ефекти були не гіршими, ніж за двох введень однієї вакцини.

Ймовірно, це пов’язано з інтервалом між дозами, каже Sester. Учасники Com-COV, про яких йшла мова в останній статті, отримали другу дозу через чотири тижні після початкової дози, тоді як учасники німецьких досліджень мали щонайменше дев'ять тижнів між ін’єкціями. 

Деякі учасники Com-COV отримували дози з більшим інтервалом; їх дані очікують у липні.

Залишаються відкритими деякі питання безпеки, каже Sander. Адже мова про поєднання двох різних вакцин, обидві можуть мати свій власний профіль побічних явищ та наслідків, а це потенційно може посилити будь-які проблеми.

До цього часу дослідження охопили лише кількасот людей. Це означає, що вони занадто малі, щоб виявити такі рідкісні події як тромбози, які, за сучасними підрахунками, трапляються приблизно у кожного із 50 000 людей після першої дози вакцини Oxford-AstraZeneca (хоча тромбози трапляються у людей і без вакцин. Тож досі причинно-наслідковий зв’язок не є доведеним) та менше ніж у 1 з 1,7 мільйона після другої. 

Також цей стан, можливо, був пов’язаний з аденовірусною вакциною, виробленою фармацевтичною компанією Johnson & Johnson у Нью-Брансвіку, штат Нью-Джерсі.

Matthew Snape, дослідник вакцин у Оксфорді, який керує дослідженням Com-COV, під час пресконференції 28 червня сказав, що у невеликих дослідженнях не спіймаєш побічний ефект 1 на 1000, не кажучи вже про побічний ефект 1 на 50 000.

Нова норма?

Потенційна можливість рідкісних побічних ефектів є однією з причин, чому деякі дослідники рекомендують людям дотримуватися стандартних двох введень однієї вакцини, пише авторка статті. 

Вона цитує Snape. Вчений вважає, що краще не ризикувати там, де і так відомо, що вакцини працюють, і відома кількість введень, яка є безпечною.

Також у статті йдеться про те, що з появою нових варіантів SARS-CoV-2 результати випробувань змішаних пар вакцин можуть надати відповідальним посадовцям  дані, необхідні для переходу на більш ефективні комбінації. 

За словами Fiona Russell, дослідниці вакцин з Дитячого дослідницького інституту Мердока в Мельбурні, Австралія, добре було б мати ці дані напоготові.

Адже змішані пари вакцин можуть використовувати і для запобігання простою у вакцинальних кампаніях через проблеми з постачанням препаратів.

Тобто якщо буде глобальна нестача однієї конкретної вакцини, замість зупинки програми вакцинації цю вакцину можна замінити іншою і кампанія триватиме.

За словами Snape, якщо стоїть вибір отримати поєднане щеплення або не отримати другу дозу, тоді обирайте поєднання.

Дослідження Com-COV вже розпочало тестування інших поєднань вакцин на людях, які отримали початкову дозу Oxford-AstraZeneca або Pfizer-BioNTech. Одна комбінація включає ще не затверджену вакцину на основі білка, розроблену фармацевтичною компанією Novavax в Гейтерсбурзі, штат Меріленд. 

Інша використовує мРНК-вакцину від Moderna, розроблену в Кембриджі, штат Массачусетс, яка була схвалена для використання в декількох країнах.

На Філіппінах до листопада 2022 року триватимуть дослідження, що поєднують інактивовану вірусну вакцину CoronaVac, розроблену компанією Sinovac у Пекіні, та шість інших затверджених у цій країні вакцин. 

А спільне дослідження компанії AstraZeneca та Науково-дослідного інституту Гамалеї в Москві вивчатиме тестові комбінації Oxford–AstraZeneca та векторної вакцини Sputnik V.

Проєкт "Наукою по ковіду" реалізується за підтримки Міжнародного фонду "Відродження". Позиція фонду може не збігатися з думкою авторів.

Науковий редактор проєкту – кандидат медичних наук Андрій Сем'янків, відомий також як медичний блогер MedGoblin.

Чи можна одній людині щепитися різними вакцинами проти ковіду: що про це зараз каже наука
Спільний проєкт Відродження та LIGA.net