Зміст:
  1. Хто така Ненсі Пелосі? 
  2. Чому Ненсі Пелосі полетіла у Тайвань?
  3. А чому Китай проти?
  4. Чим ще в політиці запам’яталася сильна Пелосі?
  5. Цікаві факти з біографії
  6. Цитати Ненсі Пелосі, що вам сподобаються

Понад 708 000 людей по всьому світу одночасно стежили на порталі Flightradar24 за рейсом зі спікеркою Палати представників США Ненсі Пелосі. А після того, як літак приземлився, видихнули – початок Третьої світової війни щонайменше відтерміновується.

Хто така Ненсі Пелосі? 

Спікерка Палати представників США. І це – історичне досягнення, Пелосі – перша жінка в історії США, яку обрали спікером нижньої палати Конгресу. Це третя за значущістю посада в США, після президента й віцепрезидента. Тобто Ненсі Пелосі була найвисокопоставленішою жінкою США при президентстві Трампа.

Чому Ненсі Пелосі полетіла у Тайвань?

29 липня Ненсі Пелосі розпочала своє "турне" азійськими державами – Японія, Південна Корея, Малайзія, Сінгапур. Тайваню з самого початку у розкладі цієї поїздки не було. Хоча Пелосі планувала свій візит до Тайваню ще у квітні, але була вимушена відкласти поїздку через те, що захворіла на COVID-19. 

Пізніше з’явилася інформація, що в цьому "турне" Пелосі може заночувати у Тайвані, що викликало неабияке обурення в Китаї. 

Ненсі Пелосі, яка летіла на Тайвань, – хто це і як вона "ледь не розпочала третю світову"
Фото: EPA

Читайте також: Знищення лідера Аль-Каїди, Пелосі в Тайвані. Сигнал США простий: ми нікого не боїмося. 

А чому Китай проти?

У Ненсі Пелосі та влади Китаю – давні рахунки. Американську політикиню в Пекіні сприймають вороже. 

Як зазначає Politico, ця "війна" почалася у 1989 році. Тоді китайський уряд вирішив "придушити" масові студентські демонстрації на пекінській площі Тяньаньмень. 

Пелосі закликала американську владу засудити дії Китаю. Пізніше вона вступила в конфлікт із тодішнім президентом Джорджем Бушем-старшим, який наклав вето на її законопроєкт, спрямований на захист китайських студентів, які навчаються за кордоном у США. А вже за два роки Пелосі все ж приїхала в Пекін, де на площі Тяньаньмень розгорнула банер "тим, хто загинув за демократію в Китаї". 

Окрім того, Пелосі підтримувала громадські рухи, що критикували владну Комуністичну партію Китаю. 

У 2008 році розкритикувала КНР за придушення заворушень у Тибеті, після чого закликала увесь світ засудити дії Китаю. Була серед тих, хто підтримував бойкот Олімпіади в Пекіні.

ДОВІДКА. Китайська Республіка (Тайвань) – визнана лише 17 країнами держава, Україна де-юре вважає її частиною КНР. До поразки від комуністичного режиму Мао Цзедуна у громадянській війні контролювала всю територію Китаю, з 1949 року – лише Тайвань і кілька невеликих островів. КНР сприймає Тайвань як свою провінцію. У 1979 році США та Тайвань підписали документ про відносини: про підтримку економічних, культурних і військових зв'язків. США зобов'язалися надавати Тайваню оборонну й військову допомогу. У більшості країн світу є "принцип одного Китаю", за яким немає "двох Китаїв", а Тайвань і КНР – одна держава.

 

Від особистого до глобального

Китай після заяви про можливий приїзд Пелосі в Тайвань, за інформацією Financial Times, приватно передав адміністрації президента США Джо Байдена попередження з погрозами. Китай закликав США "не йти далі небезпечним шляхом", порушуючи принцип одного Китаю.

Ненсі Пелосі, яка летіла на Тайвань, – хто це і як вона "ледь не розпочала третю світову"
Фото: EPA

Читайте також: "США показали зуби". Китай підняв авіацію, Пелосі все ж таки прилетіла до Тайваню: що далі

Міністр оборони Китаю Вей Фенхе заявив, що Пекін "без вагань розпочне війну", якщо Тайвань проголосить незалежність. 

Попри всі погрози, 2 серпня Ненсі Пелосі приземлилася на Тайвані, що є першим з 1997 подібним візитом на острів. У Білому домі зазначили, що реакція Китаю на візит Пелосі була "помірнішою, ніж очікувалося".

Чим ще в політиці запам’яталася сильна Пелосі?

  • Голосувала проти дозволу на війну в Іраку у 2002 році. Але спонукала адміністрацію Обами завдати удару по Сирії після того, як там було застосовано хімічну зброю у 2013 році.

  • У війні Ізраїлю та Палестини була на боці Ізраїлю. У 2006 році голосувала за резолюцію, що забороняла брати участь організаціям, які були визначені законодавством як терористичні. 

  • Була проти законодавчих спроб заборонити переривання вагітності.

  • Виступала за суттєве посилення контролю за обігом зброї.

  • У 2020 році її назвали "жінкою, яка оголосила війну Трампу". На щорічному зверненні президента США до Конгресу вона протягнула руку Трампу, щоб привітати його, а він удав, що не побачив цей жест. Через кілька годин Пелосі демонстративно порвала аркуші зі зверненням Трампа. Саме Пелосі була однією з ініціаторів імпічменту Трампу. 

  • Навесні 2022 року приїхала до України та зустрілася із президентом Володимиром Зеленським.

Ненсі Пелосі, яка летіла на Тайвань, – хто це і як вона "ледь не розпочала третю світову"
Фото: EPA

Цікаві факти з біографії

Народилася у березні 1940 року в Балтиморі в родині вихідців з Італії. Була найменшою дитиною в родині, де жили 7 дітей, і єдиною дівчинкою. 

Дитинство пройшло поруч із політиками. Її батько 8 років представляв один з округів штату Мериленд у Конгресі США, а також був мером Балтимора з 1947 до 1959 року.  Тому єдину доньку постійно брали на передвиборчі збори. У Ненсі було спецзавдання – вона у щоденнику позначала політиків і бізнесменів, які допомагали батькові.

У 1961 році отримала диплом бакалавра у католицькому коледжі Святої Трійці у Вашингтоні. 

У вересні 1963 року одружилася з бізнесменом Полом Пелосі. Подружжя виховує 5 дітей.

У 1985 року Ненсі Пелосі вперше спробувала сили у великій політиці. Тоді вона висунула свою кандидатуру на керівника Національного комітету Демократичної партії. Як-то кажуть, перший млинець – нанівець. Вона зазнала поразки.

У 47 років її обрали до Конгресу. 

Ненсі Пелосі, яка летіла на Тайвань, – хто це і як вона "ледь не розпочала третю світову"
Фото: EPA

Цитати Ненсі Пелосі, що вам сподобаються

Про Володимира Путіна:

"Путін – боягуз. Замість того щоб воювати, він бореться проти мирних жителів. Він воює з дітьми. Використовує це як військову зброю. Тому я переконана, що вони мають бути в списку держав-спонсорів терористів, і я сподіваюся, що це станеться", –  заявила Пелосі у травні 2022. 

Про підтримку України:

"Америка буде підтримувати Україну, поки перемога не буде здобута", – Пелосі під час її приїзду до Києва у травні 2022.

Про демократію:

"Оскільки Росія веде свою заздалегідь сплановану незаконну війну проти України, вбиваючи тисячі невинних – навіть дітей, – важливо, щоб Америка й наші союзники чітко дали зрозуміти, що ми ніколи не поступаємося автократам. Коли я очолювала делегацію Конгресу до Києва у квітні – це був візит США найвищого рівня в країну, що в облозі, – я передала президентові Володимиру Зеленському, що ми захоплюємося тим, як його народ захищає демократію для України й демократії в усьому світі. Подорожуючи до Тайваню, ми вшановуємо нашу відданість демократії: ще раз підтверджуючи, що свободи Тайваню – і всіх демократій – слід поважати", – цитує Пелосі The Washington Post.