Зміст:
  1. Бюстгальтери не викликають рак молочної залози
  2. Що насправді збільшує ризик раку молочної залози
  3. Як правильно вибрати бюстгальтер

Українські бренди білизни помічають: класичні моделі бюстгальтерів із push-up та кісточками втрачають свою популярність. Ба більше, в тренді – відмова від бра.

"З 2015 року почався спад інтересу до таких моделей. Адже на ринку зʼявились гарні мереживні бра без push-up та каркасів. Це дуже зручно, натурально та елегантно. В тебе більше немає відчуття – швидше прийти додому і зняти незручний бюстгальтер", – ділиться спостереженнями засновниця бренду білизни Fox Lingerie Юліана Гензель.

Та попри тренд "без бра", поки не всі на це наважуються, стверджує Юліана. Так, сьогодні у Fox Lingerie найбільший попит мають корсетні бра, які жінки імплементують у повсякденний образ. А у бренду Giulia найбільшу популярність мають безшовні топи та з мікрофібри. Щоправда, бюстгальтери теж купують.  

"Ми помічаємо, що є тенденція до зниження попиту на бюстгальтери з push-up. Все більше жінок надають перевагу власному комфорту, цінують своє тіло, приймають його в усій красі та турбуються про здоров’я грудей", – пояснює менеджерка бренду Giulia. 

"Частка бюстгальтерів із push-up потроху падає з кожним роком", – стверджує й Катерина, керівниця мережі бутиків Anabel Arto, та додає: "Все частіше українські жінки віддають перевагу зручності, тому на піку популярності – безшовна білизна".

Однак існує твердження, що носіння бра може збільшити ризик раку грудей. Відтак відмова від нього навпаки позитивно впливає на молочні залози. LIGA.Life розпитала про звʼязок між спідньою білизною та здоровʼям молочної залози у мамологині та онкохірургині Лілії Назарко

Носити чи ні. Як впливає бюстгальтер на здоровʼя грудей
Лілія Назарко

Бюстгальтери не викликають рак молочної залози

Міф про те, що носіння бра підвищує ризик онкології, виник через два твердження:

  • груди можуть боліти після тривалого носіння бюстгальтерів;
  • бра нібито порушує лімфодренаж – процес виведення токсинів з організму. Відтак це призводить до накопичення шкідливих речовин у крові та підвищення ризику розвитку раку.

Однак American Cancer Society та численні наукові праці спростовують ці припущення. Наприклад, у 2014 році вчені провели дослідження за участі 1513 жінок у постменопаузі. Але звʼязок між носінням бра та ризиком раку молочної залози все ж спростували.

Але чому груди болять після носіння бюстгальтера і чи дійсно білизна здатна порушувати лімфодренаж?

За словами мамологині, біль молочних залоз після носіння бра може спричинити:

  • неправильно підібраний розмір. Наприклад, коли жінка вибирає затісну чашечку. А у власниць великих розмірів неправильно підібраний бюстгальтер може погано тримати груди. Це призведе до напруження звʼязкового апарату, а відтак – підвищеної чутливості грудей;
  • наявність кісточок у бюстгальтері, які можуть тиснути на певну ділянку молочної залози, спричиняючи локальний біль.

"Білизна не здатна гальмувати чи порушувати лімфовідтік. Ба більше, навіть якщо під час лікування онкології лімфатичні вузли прибирають, і відтік порушується, рецидиву захворювання немає. Тобто навіть у такому разі нова пухлина не виникає", – запевняє Лілія.

Отже, відмовлятися від бюстгальтера з метою профілактики раку молочної залози не варто!

Бо це не працює. Носити чи не носити бра – питання лише індивідуального комфорту. 

"Часто жінкам із великим розміром грудей навпаки зручніше носити бра. Тому що за його відсутності може поступово розвиватися птоз – опущення грудей (те, що в народі називають обвисанням). Тому що чим більші молочні залози, тим вони важчі. І шкіра, і звʼязковий апарат інколи не здатні витримати всю їхню вагу. У такому разі носіння бра може дещо сповільнити опущення", – пояснює лікарка та додає: "Однак носити чи не носити білизну – питання вибору самої жінки".

Носити чи ні. Як впливає бюстгальтер на здоровʼя грудей
Фото: unsplash

Що насправді збільшує ризик раку молочної залози

Фактори ризику раку грудей умовно ділять на 3 групи:

  • На які не можна вплинути: жіноча стать, вік (після 50 років ризик збільшується), ранній початок менструації (до 12 років) або пізня менопауза (після 55 років). Адже рак молочної залози – гормонально чутлива пухлина. Чим довша стимуляція жіночих гормонів, тим вищий ризик онкології. 

"До цих факторів також включають генетичну схильність або ж спадкову мутацію генів ВRСА, як це було у голлівудської акторки Анджеліни Джолі", – додає Лілія.

  • Поведінкові: звички та стиль життя. За даними ВООЗ, 21% світових випадків смерті від раку молочної залози спричинені зловживанням алкоголем, зайвою вагою та ожирінням, а також малорухливим способом життя.
  • Зовнішні. Наприклад, опромінення грудної клітки у дитинстві за наявності різних хвороб чи лімфом.

Також ризик раку молочної залози можуть підвищувати:

  • постменопаузальна гормональна терапія. Інколи через певні симптоми жінки в менопаузі починають приймати невеликі дози жіночих гормонів. Тривале приймання (понад 5 років) може підвищувати ризик виникнення раку;
  • відсутність першої вагітності до 30 років, або взагалі відсутність дітей.

"Дуже важливо, щоб жінки не орієнтувалися лише на ці фактори ризику. Адже половина випадків цієї онкології виникає у жінок, які не мають жодного фактора ризику. Тож регулярні чекапи дуже важливі!", – наголошує Лілія.

За даними Центру громадського здоровʼя, у 80-95% випадків рак грудей можна вилікувати, якщо виявити на ранніх стадіях.

Детальніше про чекап та мамографію читайте: Рак молочної залози: які перші симптоми, хто у зоні ризику, як себе захистити

Як правильно вибрати бюстгальтер

Бренди білизни помічають тенденції до неправильного вибору бюстів. Адже важлива не тільки зовнішня привабливість білизни, але й комфорт у носінні. Так Юліана Гензель стверджує, що жінки часто не знають форму бра, яка буде пасувати саме їм, а керівниця мережі бутиків Anabel Arto додає: 

"Розповсюджена проблема – обирати білизну за написами на етикетках та порівнювати розміри з іншими брендами, що придбали раніше. Правильно – обирати лише ту білизну, що ідеально пасує саме вам, ігноруючи умовні написи виробників".

Носити чи ні. Як впливає бюстгальтер на здоровʼя грудей
Фото: unsplash

Щоб вибрати комфортний для себе бюстгальтер, мамологиня Лілія Назарко радить:

  1. Вибирайте лише натуральні тканини. Інакше вони будуть парити, викликати подразнення та попрілості. Шкіра має дихати в білизні. Але вибір тканини не впливає на захворювання молочної залози!
  2. Визначте правильний обʼєм грудної клітки, приклавши сантиметрову стрічку під груди.
  3. Звертайте увагу на чашечку. Вона має бути не завелика і не замала. Її головна мета – охопити молочну залозу, але не спричинити стискання чи дискомфорт у грудях.
  4. Порухайтесь в обраній моделі. Перевірте, чи комфортно вам дихати і чи виникає бажання якомога швидше зняти. Якщо є таке, то відкладіть цю модель і спробуйте іншу.

"Подобаються більше топи, ніж бра, купуйте їх. Вони мають широку основу і гарно тримають груди. Головне – обрати натуральні тканини та правильний розмір. Тоді і ви, і ваші груди відчуватимете комфорт", – підсумовує Лілія.

Читайте такожПолювання на червоний колір та великі сумки. Тренди осені-2023