Область закрита, "Буковель" працює. Які обмеження діють у "червоній зоні" на Франківщині
Мобільний шпиталь для хворих на ковід у Богородчанах на Франківщині, фото з Твіттера Арсена Авакова

За словами головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, минулого тижня в області кількість хворих збільшилася на 30%, рівень госпіталізації вдвічі перевищує встановлений (60  осіб на 100 тисяч населення), а реанімаційні ліжка в половині лікарень зайняті на 100%. 

Тож Державна та Регіональна комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій вирішили посилити обмежувальні заходи.

 

Знову жорстко

 

Як і під час січневого локдауну, на Прикарпатті заборонено:

  • проводити масові заходи;

  • працювати промисловим магазинам, непродовольчим ринкам, торгово-розважальним закладам, театрам, кінотеатрам, спортзалам, басейнам, фітнес-центрам;

  • приймати відвідувачів ресторанам, кав’ярням, барам, але можна працювати на виніс та доставляти їжу.

За попереднім записом прикарпатці можуть відвідувати перукарні та салони краси.

Також будуть відкриті магазини з продуктами харчування та побутовою хімією, аптеки й ветаптеки. Працюватимуть заправки, банки та пошта.  

Дитячі садки області закривають, а школи, гімназії, ліцеї, середні, професійні та вищі навчальні заклади переходять на дистанційне навчання. 

Хоча в Івано-Франківську міркують, як організувати роботу чергових дитсадків.

Працедавцям рекомендують запровадити гнучкий графік та дистанційний режим для робітників, щоб запобігти скупченню людей. 

 

"Приїхали"

 

Додатково Уряд та регіональна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій обмежили рух транспорту на Прикарпатті.

Заборонено здійснювати висадку та посадку пасажирів автобусам, літакам, потягам міжобласного сполучення. Призупинені пасажирські перевезення в межах Франківщини. 

Укрзалізниця вже повідомила про припинення продажу квитків до населених пунктів Івано-Франківщини та з них з 26 лютого до 12 березня. 

Наразі вони з Міністерством інфраструктури України думають, як допомогти пасажирам безпечно доїхати до пункту призначення. А поки через Прикарпаття дозволені тільки транзитні перевезення.

Пересуватися можна легковими автомобілями, але всередині має бути не більше п'яти осіб, включно з водієм, не рахуючи дітей віком до 14 років. 

Службовому транспорту дозволено їхати тільки за встановленим маршрутом (про нього за два дні треба повідомити Нацполіцію), а всі пасажири мають бути у захисних масках.

В Івано-Франківську громадський транспорт працюватиме в режимі спецперевезень. Таке рішення прийняв виконком. Пасажирам для посадки будуть потрібні посвідчення або довідка з місця роботи. Водночас їхати можна тільки на сидячих місцях та у масках.

 

У вас 36,6?

 

На в’їздах та виїздах області діятимуть контрольно-пропускні пункти: 5 цілодобових (в Івано-Франківську , Чернієві, Делятині та Яблуниці) та 11 денних (у Драгомирчанах, Івано-Франківську, селах Отинія, Іванівці, Мишин, Турка, Корнич, Гвіздець, Горохолин, Цуцилів та Ворохта) постів.

Медики мають проводити температурний скринінг та розпитувати, чи є ознаки респіраторних симптомів. 

Людині з підвищеною температурою чи ознаками ГРВІ рекомендуватимуть відвідати медзаклад, а дані про неї направлять департаменту охорони здоров’я ОДА. 

Також на дорогах чергуватимуть поліціянти та працівники Держслужби з надзвичайних ситуацій.  

Водіям варто врахувати, що блок-пости вже працюють та сповільнюють  рух транспорту. 

Очевидці кажуть про корки та тривале очікування своєї черги до в’їзду в Івано-Франківськ. 

Винятковий "Буковель"

 

Попри "червону зону", дозволено працювати гірськолижним курортам, зокрема "Буковелю". Хоча опитані LIGA.Life експерти пояснюють, що гірськолижні курорти – одна з причин поширення ковіду в регіоні. 

"Тепер Франківськ – столиця ковіду в Україні. Курорти "допомогли", люди з’їжджаються, міксуються і роз’їжджаються – ідеальні умови для поширення", – сказав експерт з питань охорони здоров'я, заступник міністра в МОЗ 2016-2019 років Павло Ковтонюк.

Івано-Франківська ОДА визначила обмеження, які мають діяти на території курорту. Це:

  • закриття ресторанів, кафе та барів;

  • створення обмежень на гірськолижних трасах і підйомниках для дотримання карантинних вимог відпочивальниками;

  • дотримання соціальної дистанції та маскового режиму поселенцями готелів. 

На сайті "Буковелю" повідомили про скасування до 12 березня масових заходів, концертів та розважальних програм.

Траси, витяги та готелі працюватимуть. Їжу поселенці можуть замовляти у номер. 

"Ми ретельно прибираємо та кварцуємо номери, а наш медичний пункт працює в цілодобовому режимі. В разі потреби там завжди можна зробити ПЛР-тест", – кажуть у пресслужбі курорту.

Туристів закликають уникати скупчення людей, адже це – одна із причин поширення коронавірусу.

 

До церкви можна та не обов’язково

 

Також днями відбулася зустріч місцевої влади та членів Міжконфесійної ради церков області. Мова про закриття церков на час карантину йшла, однак говорили про дотримання заходів безпеки під час богослужінь.

Вірян просять дотримуватися дистанції, одягати маску, мити руки, а людей, які у зоні ризику, поки утриматися від відвідування церков. 

Архієпископ і митрополит Івано-Франківський Володимир Війтишин на сайті архієпархії закликав духовенство нагадувати парафіянам про правила безпеки у храмах, на вулиці, магазинах тощо. 

А приміщення храмів радять регулярно провітрювати та дезінфікувати, а на вході покласти антисептик для рук та маски для тих, хто прийшов без неї. 

Жорсткі обмеження на Франківщині діятимуть до 12 березня, а карантин в Україні триватиме до 30 квітня.

Марія Гурецька, для LIGA.LIfe