Зміст:
  1. Які МАФи демонтують та від чого це залежить
  2. Чи попереджають власників про демонтаж і коли буде "зачистка" "Лісової"
    1. Що тепер із локаціями, де знесли МАФи
  3. Чи існують у Києві легальні МАФи і як встановлюють нові

МАФи (малі архітектурні форми) — одна з найбільш болючих "точок" Києва. Місто системно воює з незаконними кіосками ще з 2014 року, але досі не може владнати проблему. Попри те, що у Києві за останні роки знесли тисячі незаконних МАФів, у столиці регулярно "виростають" нові. МАФи (не тільки незаконні, а й будь-які) псують вигляд міста та сприяють зростанню криміногенної ситуації, а в умовах війни — ще й перешкоджають доступу до укриттів. Нещодавно КМДА прозвітувала про масовий демонтаж МАФів у трьох локаціях столиці (замість кіосків там обіцяють облаштувати сквери). Водночас десятки таких поблизу метро продовжують працювати.

LIGA.Life запитала КМДА, за яким принципом зараз зносять МАФи у Києві та чи попереджають власників про це. Також пояснюємо, які кіоски вважаються законними.

Які МАФи демонтують та від чого це залежить

Ще у липні 2022 року Рада оборони Києва наказала демонтувати МАФи, розташовані на шляху до станцій метро, а також поблизу входів і виходів із підземки. Причина — нічого не має заважати мешканцям потрапити до укриттів під час повітряної тривоги.  

Додамо, що у березні 2023 року Рада оборони Києва розширила перелік локацій, де заборонені МАФи — додали зупинки громадського транспорту, захисні споруди в охоронних зонах інженерних мереж та межі "червоних ліній" вулиць. 

Зараз пріоритетним є знесення саме таких МАФів, які заважають потрапити до укриттів, повідомив LIGA.Life заступник директора Департаменту благоустрою КМДА Руслан Трунов.

Втім зносять МАФи не одразу — спочатку кіоски, які заважають, пропонують перенести в інше місце відповідно до схем, які складає Департамент. Далі влада погоджує перенесення з їхніми власниками.

Хто наступний. Де у Києві сьогодні зносять МАФи та чи є легальні кіоски
Фото: КМДА

"За умови невиконання власниками кіосків рішення про перенесення відповідно до запропонованих схем, Департамент містобудування та архітектури анулює або достроково припиняє договори пайової участі в утриманні цих об'єктів", — пояснив Трунов.

Демонтують також МАФи, які розміщують самовільно без документів, або такі, що порушують вимоги розташування. Рішення про їх демонтаж видає Департамент благоустрою або районні адміністрації у місті Києві.

Чи попереджають власників про демонтаж і коли буде "зачистка" "Лісової"

У Департаменті благоустрою не відповіли на питання, де саме у Києві цьогоріч планують демонтувати інші МАФи. Натомість Руслан Трунов сказав, що шукають незаконні кіоски у всьому місті, а не тільки поблизу метро.

Якщо такі МАФи знаходять, "питання демонтажу ухвалюється на засіданні робочих груп із питань розміщення тимчасових кіосків та літніх майданчиків". 

Тоді власнику МАФу (чи особі, яка його встановила) вносять припис і просять протягом трьох днів надати дозвільні документи. Якщо він не має документів або ігнорує припис, КП "Київблагоустрій" демонтує МАФ, але "виключно за дорученням Департаменту та з урахуванням виробничих можливостей підприємства".

У квітні демонтували МАФ із фалафелем "У Хасана" на "Лісовій", де понад 15 років працював кухар з Іраку. Ця точка була розташована поміж торговельними спорудами за кількасот метрів від метро. Натомість десятки інших продовжують працювати поблизу станції метро і заважати проходу пасажирів.

Хто наступний. Де у Києві сьогодні зносять МАФи та чи є легальні кіоски
Численні МАФи закривають прохід до метро. Фото: Obozrevatel

Ми запитали у Департаменту благоустрою, чи плануються з ними якісь дії. На це Трунов теж не дав конкретної відповіді, сказавши лише, що "Департамент постійно доручає демонтаж та очищення територій Києва від тих споруд, які неправомірно встановлені". 

Якщо йдеться про торгівлю у недозволених місцях — цим має займатись поліція, наголосив він. "У місті діють комісії та робочі групи, які мають проводити систематичні спільні рейди з виявлення місць несанкціонованої торгівлі та вживати заходи щодо їх ліквідації із залученням поліції", — зазначив Трунов.

Що тепер із локаціями, де знесли МАФи

На ділянках, де МАФи були демонтовані в 2023 році — планують облаштувати сквери або зелені зони, заявив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Ми запитали у Департаменту благоустрою, чи планують озеленювати усі ділянки у місті, де зносять МАФи. На це нам відповіли, що їхні власники "несуть відповідальність", якщо територія кіоску не мала належного благоустрою, або він "завдав шкоду майну чи здоров’ю людей".

Також зазначили, що місто уже відновило зелені зони на місці демонтованих МАФів на Берестейському проспекті біля будинків №60-66 та №94.

Зараз триває облаштування скверів у тих локаціях, де раніше були МАФи:

— поблизу станції метро "Голосіївська" (на розі вул. Голосіївської та просп. Голосіївського) на локації, яка в 2017 році отримала статус скверу;

— поблизу станції метро "Берестейська" (вул. Табірна, 46-48);

— поблизу станції метро "Шулявська" (просп. Берестейський, 52/2) — там знесли понад 20 МАФів;

Хто наступний. Де у Києві сьогодні зносять МАФи та чи є легальні кіоски
Проєкт скверу біля Героїв Дніпра. Візуалізація: КМДА

— поблизу станції метро "Героїв Дніпра" (вул. Героїв Дніпра 35-37) — там знесли понад 60 МАФів, а тепер планують облаштувати велику зону відпочинку: прокласти пішохідні доріжки, висадити дерева та встановити перголу.

Чи існують у Києві легальні МАФи і як встановлюють нові

МАФ вважається законним, якщо має низку дозвільних документів. Основні з них — документ, що підтверджує право власності або оренди земельної ділянки та паспорт прив'язки. Також, якщо кіоск продає алкоголь чи цигарки, то власник повинен мати відповідні ліцензії на продаж. 

За останніми даними КМДА, у столиці працює близько 8,5 тис. МАФів, а легальними вважаються 7 000 кіосків. Дозволи на нові МАФи видає виключно Департамент містобудування та архітектури.

Однак формально встановити новий кіоск у Києві сьогодні заборонено — адже з 2014 року у місті запроваджено мораторій на нові МАФи. Утім, тут є декілька нюансів. 

По-перше, мораторій не розповсюджується на райони, які мають затверджену так звану "Комплексну схему розміщення тимчасових споруд" та провели інвестиційний конкурс на право розміщення МАФів. Сім районів Києва вже затвердили ці схеми, досі без них тільки три — Святошинський, Дніпровський та Оболонський. Тобто фактично у більшості районів Києва можна встановлювати нові МАФи.

Крім того, навіть у тих районах, де це формально заборонено, новий кіоск може з’явитись, якщо:

— Власник вирішив перенести МАФ у нову точку;

— Власник МАФу переміг в інвестиційному конкурсі (наприклад, МАФи "Київхліба").

Ще до війни, в 2021 році КМДА презентувала документ, який мав суворо врегулювати питання розміщення МАФів — наприклад, заборонити кіоски на зупинках громадського транспорту та в радіусі 50 метрів від них. Однак поки що це тільки проєкт рішення, яке треба ухвалити.